9.9.2024 15:24

Αυτή τη φορά, είναι η φορά της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Χίου

Σοκαριστικές εικόνες από δήθεν καταφύγιο αδέσποτων ζώων Χίου φέρνουν στο φως της δημοσιότητας Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου και «Κιβωτός του Θοδωρή»

Σε μια συγκλονιστική ανακοίνωση, οι φιλοζωικές οργανώσεις της Χίου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου και το Φιλοζωικό Σωματείο «Κιβωτός του Θοδωρή», φέρνουν στο φως την απαράδεκτη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα στο νησί. Οι άθλιες συνθήκες φιλοξενίας που ανακαλύφθηκαν σε αγρόκτημα κοντά στις Καρυές, φέρνουν στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που φαινόταν να είναι υπό τον έλεγχο του Δήμου, αλλά αποδεικνύεται τραγικά αντίθετο.

Η αποκάλυψη της κακοποίησης

Το περασμένο Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024, εθελοντές των δύο φιλοζωικών οργανώσεων, ακολουθώντας πληροφορίες που έλαβαν, επισκέφθηκαν έναν χώρο που φέρεται να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία αδέσποτων σκύλων. Αυτό που αντίκρισαν ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Σκύλοι δεμένοι με αλυσίδες μικρότερες του ενός μέτρου, χωρίς στειρώσεις, και μια σκύλα με τα κουτάβια της κλεισμένα σε ξύλινο μπαούλο, αποτελούσαν μόνο μέρος της φρικτής εικόνας. Άλλα κουτάβια, προερχόμενα από διαφορετικές γέννες, βρίσκονταν κλεισμένα σε μια πέτρινη αποθήκη-μπουντρούμι, περιτριγυρισμένα από τα περιττώματά τους, χωρίς πρόσβαση σε νερό ή φως.

Αυτό που σοκάρει ακόμα περισσότερο είναι η αποκάλυψη ότι ο κακοποιητής, αυτή τη φορά, δεν ήταν κάποιος ιδιώτης ή ασυνείδητος κάτοικος του νησιού, αλλά ο ίδιος ο Δήμος της Χίου. Αυτή η διαπίστωση έχει προκαλέσει αναταραχή και αγανάκτηση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ρόλο και τις ευθύνες των τοπικών αρχών στη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

Οι απαιτήσεις των φιλοζωικών οργανώσεων

Οι οργανώσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην περιγραφή του προβλήματος, αλλά προχώρησαν σε μια σειρά από αιτήματα, ζητώντας άμεσα μέτρα για την επίλυση της κρίσης αυτής:

Α) Τιμωρία των υπευθύνων: Παρά τις αρνήσεις του αντιδημάρχου ότι γνώριζε για την κατάσταση, οι οργανώσεις απαιτούν την εύρεση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό ένας δημόσιος φορέας να παραμελεί τόσο σοβαρά ζητήματα και να επιτρέπει την κακοποίηση ζώων υπό την εποπτεία του.

Β) Δημιουργία χώρου προσωρινής παραμονής: Ένα από τα πιο βασικά αιτήματα είναι η δημιουργία ενός χώρου προσωρινής φιλοξενίας για τα ζώα που δεν μπορούν να επιστρέψουν στον δρόμο, όπως κουτάβια και ηλικιωμένα ζώα. Αυτό είναι ουσιώδες, καθώς τα ζώα αυτά χρειάζονται προστασία και φροντίδα, και η έλλειψη κατάλληλων υποδομών τα αφήνει εκτεθειμένα σε επικίνδυνες συνθήκες.

Γ) Παράταση της δημιουργίας καταφυγίου: Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η λήξη της προθεσμίας για την αίτηση δημιουργίας καταφυγίου στη Χίο. Η προθεσμία αυτή εκπνέει στα τέλη Δεκεμβρίου 2024, και αν δεν υποβληθεί η αίτηση, τα απαραίτητα χρηματοδοτικά κονδύλια θα χαθούν, οδηγώντας στην οριστική ακύρωση του έργου. Οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι η μη υποβολή της αίτησης σημαίνει ότι το νησί της Χίου δεν θα αποκτήσει ποτέ το απαραίτητο καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα, παρατείνοντας την ήδη δραματική κατάσταση.

Η ΣΙΧΜΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ» ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ Η κακοποίηση των ζώων είναι πάντοτε ασυγχώρητη αλλά δυστυχώς δεν αποτελεί έκλπηξη για κανέναν μας. Είναι παντελώς αδιανόητο, όμως, να την ενεργεί ένας Δήμος της Ελλάδας το 2024. Πολίτες της Χίου, δεν ενημερωθήκατε από τον Δήμο μας για το φιάσκο του Σαββάτου της 07/09/2024 και για τον λόγο αυτόν, θα σας πληροφορήσουμε εμείς, οι συμπολίτες σας που συμμετέχουμε στα δύο φιλοζωικά σωματεία του νησιού, την «Κιβωτό του Θοδωρή» και τον «Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου». Την περασμένη εβδομάδα, λάβαμε την θλιβερή πληροφορία ότι γύρω στα 11 αδέσποτα σκυλιά βρίσκονταν τοποθετημένα σε αγρόκτημα κοντά στις Καρυές, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Εν ολίγοις, σκύλοι δεμένοι με αλυσίδα μικρότερη του ενός μέτρου - μη στειρωμένοι – μάνα σκύλα με τα κουτάβια της κλεισμένα σε ένα ξύλινο μπαούλο και κουτάβια από διαφορετικές γέννες «φιλοξενούνταν» μέσα σε πέτρινη αποθήκη-μπουντρούμι, περιτριγυρισμένοι από τα περιττώματα τους, χωρίς φως, χωρίς νερό. Εθελοντές των δύο σωματείων αντίκρισαν την κατάσταση αυτή το βράδυ του Σαββάτου, όταν πήγαν στον χώρο για να επιβεβαιώσουν τις φήμες. Ο κακοποιητής στην προκειμένη; Όχι συμπολίτης μας αυτή τη φορά, αλλά ο ίδιος ο Δήμος της Χίου!!! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ Α) την εύρεση και την παραδειγματική τιμωρία του υπευθύνου μιας και ο αντιδήμαρχος αρνείται ότι είχε γνώση της κατάστασης. Β) τη δημιουργία χώρου προσωρινής παραμονής των ζώων που δεν γίνεται να επανατοποθετηθούν στο δρόμο (κουτάβια, γέρικα). Γ) την αίτηση για παράταση της δημιουργίας του χώρου προσωρινής παραμονής (καταφυγίου) μιας και η προθεσμία λήγει στο τέλος Δεκέμβρη. Αν δε γίνει η αίτηση ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ και το καταφύγιο στη Χίο δε θα δημιουργηθεί ποτέ.

Δημοσιεύτηκε από Η Κιβωτός του Θοδωρή - Chios Animal Rescue Shelter στις Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Το μεγαλύτερο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στη Χίο

Η ανακοίνωση αυτή φέρνει στο προσκήνιο ένα βαθύτερο πρόβλημα που αφορά όχι μόνο τη Χίο, αλλά πολλές περιοχές της Ελλάδας: την ελλιπή διαχείριση των αδέσποτων ζώων από τις τοπικές αρχές. Οι φιλοζωικές οργανώσεις εδώ και χρόνια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αλλά οι προσπάθειές τους συχνά σκοντάφτουν στην αδιαφορία και τη γραφειοκρατία.

Η έλλειψη δομών φιλοξενίας καθώς και η γενική υποτίμηση της αξίας της ζωής των ζώων είναι θέματα που απαιτούν άμεση και διαρκή αντιμετώπιση.

Η ανάγκη για αλλαγή

Η κοινή ανακοίνωση των δύο φιλοζωικών σωματείων της Χίου αποτελεί μια δραματική έκκληση για δράση. Ζητείται από την τοπική κοινωνία και τις αρχές να λάβουν σοβαρά υπόψη την κατάσταση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κακοποίηση των ζώων δεν μπορεί να είναι ανεκτή, ιδιαίτερα όταν διαπράττεται από δημόσιους φορείς που θα έπρεπε να διασφαλίζουν την ευημερία και την προστασία τους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ