12.12.2013 11:54

Αυτό θα πει συντήρηση...

ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΟΠΩΣ Η ΚΡΗΝΗ

Το μνημείο της Κρήνης του Μελέκ Πασσά, απέναντι από το Εργατικό Κέντρο δεν έχει ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα συντήρησης και καταστρέφεται σταδιακά.

Η επίσημη δικαιολογία από την 3ηΕφορία Βυζαντινών Μνημείων αναφέρει ότι ο προγραμματισμός των επισκευών για το τρέχον έτος έχει ολοκληρωθεί και η όποια ενέργεια μπορεί να ανατεθεί στις πιστώσεις του 2014. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Η Κρήνη έχει να επισκευαστεί πολλές δεκαετίες. Το 2001 πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου από το Δήμο Χίου μ τη συνεργασία με την 3η Ε.Β.Α. όμως προφανώς δεν αρκούν.

Είναι γεγονός ότι η Εφορία φροντίζει και το καθαρίζει συχνά από τα συνθήματα που γράφουν στα μάρμαρα του κάποιοι ανιστόρητοι, εργασία που δεν είναι καθόλου εύκολη. Αλλά από εκεί και πέρα έχει εγκαταλειφθεί στη μαύρη μοίρα του.

Για την ιστορία

Κατασκευάστηκε το 1768 με χορηγία του Μελέκ Μεχμέτ Πασά, που καταγόταν απο σημαντική οικογένεια αξιωματούχων Οθωμανών Χιώτικης καταγωγής. Ήταν ένας από τους  ο κεντρικούς τελικούς  αποδέκτες του νερού που μεταφερόταν από το Δαφνώνα με το υδραγωγείο του «γεφυριού της Κόρης».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ