10.9.2024 10:33

Back to school!

Γράφει η Γλυκερία Ρισκάκη – Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Η επιστροφή στα θρανία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία για πολλά παιδιά και τις οικογένειές τους. Αποτελεί πρόκληση για όλους, πόσο μάλλον για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Η αλλαγή από τη χαλαρή καθημερινότητα στη σχολική ρουτίνα απαιτεί σωστή προετοιμασία, υποστήριξη και υπομονή ώστε αυτή η μετάβαση να μπορεί να γίνει πιο ομαλή και αποτελεσματική για όλους τους μαθητές.

Βέβαια, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να βιώνουν μεγαλύτερο άγχος κατά την επαναφορά στη σχολική ρουτίνα. Έτσι, είναι σημαντικό να υπάρξει μια εξατομικευμένη προσέγγιση. Συγκεκριμένα, η διαδικασία επαναφοράς στην καθημερινότητα πρέπει να ξεκινά πριν από το άνοιγμα των σχολείων. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, πολλά παιδιά αποκτούν διαφορετικές συνήθειες ύπνου. Για μια ομαλή επαναφορά στη σχολική ρουτίνα, χρειάζεται να ξεκινήσετε να ρυθμίζετε σταδιακά το ωράριο ύπνου μερικές ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Επίσης, η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά περιλαμβάνει την αγορά και την οργάνωση των σχολικών ειδών.

Δημιουργήστε μαζί με το παιδί σας μια λίστα με τα απαραίτητα υλικά και φροντίστε να προετοιμάσετε ένα χώρο μελέτης στο σπίτι, που να είναι άνετος, καλά τακτοποιημένος και δομημένος χωρίς πολλά ερεθίσματα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να αισθανθεί πιο έτοιμο και οργανωμένο για τη νέα χρονιά. Συζητήστε με το παιδί σας τις προσδοκίες και τους στόχους του. Αυτή η επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, καθώς θα γνωρίζει τι να περιμένει και πώς να αντιμετωπίσει τυχόν προκλήσεις. Θα πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση ώστε αν αντιληφθείτε σημάδια άγχους, να προσφέρετε την απαραίτητη υποστήριξη. Οι συζητήσεις με το παιδί, η διαβεβαίωση και η ενθάρρυνση μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχολογικής του κατάστασης.

Ας μη ξεχνάμε ότι όλοι μας μετά από διακοπές χρειαζόμαστε χρόνο προσαρμογής και ανθρώπους γύρω μας που να μας καταλαβαίνουν και να μας υποστηρίζουν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ