Στροφή στις ρεαλιστικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που μπορεί να προωθήσει η Βιβλιοθήκη προαναγγέλλει ο νέος πρόεδρος του Εφορευτικού της Συμβουλίου. Ο Κώστας Μερούσης αποκαλύπτει ότι το κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα του νησιού βρίσκεται αφενός υπό οικονομικό και διοικητικό έλεγχο από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας, το αποτέλεσμα του οποίου θα καταδείξει κατά πόσο ευσταθούσαν οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στο Εφορευτικό Συμβούλιο της περιόδου Χρ. Μπελλέ, αφετέρου θα καταβάλει προσπάθειες να υπηρετήσει τους σκοπούς και τους στόχους του μέσα από πιο προσγειωμένες ενέργειες.
Με μια σαφώς πιο συντηρητική φιλοσοφία, προσανατολισμένη στο βιβλίο και την ανάδειξη του αρχειακού πλούτου της, η Βιβλιοθήκη καλείται να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της, να βρει νέο πλαίσιο συν -λειτουργίας με την κοινωνία και όλα αυτά, μέσα στο δυσμενές οικονομικό κλίμα που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς.
Συνέντευξη στη Γρηγορία Μαχαλιά
Ερ: Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της Βιβλιοθήκης;
Κ.Μ.: Αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα αλλά ξεκινώντας από τα θετικά θα αναφέρω την τοποθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας, στη θέση της προϊσταμένης, της Άννας Χαζίρη, η οποία έχει αναλάβει τη διοικητική διεύθυνση. Η Βιβλιοθήκη από τις αρχές Δεκεμβρίου βρίσκεται υπό οικονομικό και διοικητικό έλεγχο από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπ. Παιδείας. Αποστείλαμε στο Υπουργείο έγγραφα της τελευταίας πενταετίας τα οποία ελέγχονται. Η Βιβλιοθήκη δεν έχει δικαίωμα να εκφέρει άποψη επί του θέματος απλά αποστέλλει στο Υπουργείο ότι της ζητείται.
Ερ.: Ο θόρυβος που προηγήθηκε με τη μη ανανέωση της σύμβασης του προηγούμενου Εφορευτικού Συμβουλίου, πιστεύετε ότι έβλαψε την εικόνα της Βιβλιοθήκης;
Κ.Μ.: Η Βιβλιοθήκη είναι ένας δημόσιος χώρος, ένα Νομικό Πρόσωπο το οποίο διοικείται από τον προϊστάμενο με τη βοήθεια των υπαλλήλων. Τα Εφορευτικά Συμβούλια, όπως λέει και το όνομά τους, απλά και μόνο εποπτεύουν τη λειτουργία της, θέτουν στόχους μαζί με τον προϊστάμενο και προσπαθούν να τους υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι θέσεις στα Εφορευτικά Συμβούλια δεν είναι συμβόλαια γάμου. Είναι θέσεις τριετής και όταν λήξει η τριετία αντικαθίστανται. Καμία θητεία Εφορευτικού Συμβουλίου δεν έχει ανανεωθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Το να είσαι πρόεδρος είναι θέση τιμητική, άμισθη αλλά δεν την καταλαμβάνεις εσαεί ούτε μπορείς να την κληροδοτήσεις στα παιδιά σου.
Ερ.: Ο κυβερνητικός βουλευτής παρεμβαίνει στα θέματα-ζητήματα της Βιβλιοθήκης;
Κ.Μ.: Στη Βιβλιοθήκη πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν δώσει στη κυριολεξία τη ζωή τους. Ανάμεσα σε αυτούς ο Κώστας Φραγκομίχαλος, η Ζαχαρού Λουτράρη Αθηνά, ο Γρηγόρης Σπανός, ο Δημήτρης Μελαχροινούδης και ο γιατρός, που τυγχάνει σήμερα να είναι και βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης. Έχουν αναλώσει ώρες μέσα στη Βιβλιοθήκη και την αγαπούν. Ο καθένας με την ιδιότητα που έχει προσπαθεί, με όποιο τρόπο μπορεί, να τη βοηθήσει. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης και ως πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Κοραή» αλλά και ως κυβερνητικός βουλευτής προσπαθεί να διευκολύνει τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Η βοήθεια του λοιπόν είναι πολύτιμη.
Ερ.: Ο Κώστας Ζαφείρης όμως τον καταδεικνύει ως βασικό υπεύθυνο για την απομάκρυνσή του από το Εφορευτικό Συμβούλιο.
Κ.Μ.: Το θέμα έχει λυθεί έπειτα από προσωπική επικοινωνία του υφυπουργού Παιδείας κ. Πελεγρίνη με τον Κ. Ζαφείρη, όπου του διευκρινίστηκε ότι δεν υπήρχε καμία παρέμβαση από τον βουλευτή. Πάντως η συμβολή του Κώστα Ζαφείρη το καλοκαίρι στις δράσεις της Βιβλιοθήκης ήταν πολύτιμη.
Ερ.: Τι σκοπεύετε να κάνετε με το κτίριο που αγοράστηκε από τη Βιβλιοθήκη κατά τη θητεία του προηγούμενου Εφορευτικού Συμβουλίου; Υπάρχει προγραμματισμός για την ολοκλήρωση του;
Κ.Μ.: Για λόγους ασφαλείας δεν μπορώ να σας δείξω την κατάσταση που επικρατεί τόσο στο εν λόγω οίκημα όσο και στη Βιβλιοθήκη Κοραή. Και επαναλαμβάνω ότι μόνο για λόγους ασφαλείας δεν μου επιτρέπεται να σας ξεναγήσω στους χώρους του οικήματος για να διαπιστώσετε μόνη σας την κατάσταση. Όσον αφορά το κτίριο, επειδή είμαστε σε διοικητικό και οικονομικό έλεγχο, αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας να μας ενημερώσει για τον τρόπο αγοράς και χρηματοδότησης του και να μας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.
Ερ.: Η Βιβλιοθήκη είχε ξεκινήσει μια σειρά δράσεων όπως το Ανοικτό Πανεπιστήμιο . Θα συνεχίσετε τη λειτουργία του;
Κ.Μ.: Η Βιβλιοθήκη, όπως το λέει και η λέξη, είναι θήκη βιβλίων. Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις αλλά οι δράσεις που θα γίνουν θα αναδείξουν την ιστορικότητα της. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλο το θησαυρό που έχουμε στη Βιβλιοθήκη. Στόχος μας να την αναδιοργανώσουμε, να αναδείξουμε τη σπανιότητα των τεκμηρίων της και να διοργανώσουμε δράσεις που θα αναδείξουν την αξία του βιβλίου. Το να κάνουμε σεμινάρια για φορολογία και συνταξιοδοτικό δεν προσδίδει τίποτα στη Βιβλιοθήκη. Υπάρχουν άλλοι φορείς αρμόδιοι να το κάνουν. Είμαστε ανοικτοί σε δράσεις που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, την τέχνη, το βιβλίο, τη φιλοσοφία.
Ερ.: Τελικά ποιος θα είναι ο στόχος σας για τη Βιβλιοθήκη;
Κ.Μ.: Το συμμάζεμα. Πρέπει η Βιβλιοθήκη να νοικοκυρευτεί με όλη τη σημασία της λέξης. Να συντηρηθούν βιβλία, συλλογές, αρχεία. Προτεραιότητα μας επίσης είναι η ψηφιοποίηση των βιβλίων, ώστε να μπορεί ο καθένας μέσω της ιστοσελίδας μας (η οποία παρεμπιπτόντως δεν λειτουργεί διότι δεν γνωρίζουμε ποιος τη διαχειρίζεται) να βρει το βιβλίο που θέλει. Θέλω να προστατεύσω και να διαφυλάξω αυτό το θησαυρό.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.