9.12.2013 16:36

Διακόπηκαν προσωρινά οι εργασίες διάνοιξης του δρόμου στο ΧΥΤΑ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Τελικά σε αυτό το νησί  η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα βάλλει ποτέ μυαλό.  Με πρόθεμα την αναγκαιότητα κατασκευής ενός έργου θα αυθαιρετεί και, όταν της επιβάλλονται μέτρα, θα προσπαθεί να καλύψει τα λάθη της με άλλα λάθη.
Πιέζοντας, παρακαλώντας και χρησιμοποιώντας την κοινωνική ανάγκη σαν ασπίδα για να κάνει τη δουλειά της, μέχρι το επόμενο έργο και τις άλλες αυθαιρεσίες.
Αυτή τη φορά προσπάθησε να διαπλατύνει τον αγροτικό δρόμο πρόσβασης για τα απορριμματοφόρα από και προς τον ΧΥΤΑ στη χαρακτηρισμένη δασική περιοχή Πόδορα της Βέσσας, χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια και τους όρους  κατασκευής και διαμόρφωσης των εργασιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και τη Διεύθυνση Δασών Χίου.

Αναγκαίο

 Για την αναγκαιότητα του δεν αμφιβάλλει κανείς, αλλά και η λογική «πρώτα κάνω ένα έργο και μετά το νομιμοποιώ» έχει αποδειχθεί επικίνδυνη όχι μόνο για την τήρηση της νομιμότητας, αλλά κυρίως  για τη σωστή κατασκευή ενός έργου.
Με αυτή την λογική, η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Το Δασαρχείο επενέβη και σταμάτησε τις εργασίες στη δασική περιοχή - που κάηκε ολοσχερώς από τη φωτιά του καλοκαιριού του 2012 και έχει κυρηχθεί προστατευόμενη αναδασωτέα - μέχρι να αποκτηθεί και να προσαρμοστεί η διάνοιξη στα επιτρεπόμενα νόμιμα όρια.
«Κάποιοι θεωρούν ότι με μια προφορική ενημέρωση μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Σταματήσαμε το έργο γιατί δεν έχει εκδοθεί άδεια επέμβασης, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, από τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου», τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Χίου, Κώστας Μπέλλας.
Παράβαση υπάρχει και στα μέτρα της διαπλάτυνσης, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του  φορέα διαχείρισης των εγκαταστάσεων Σταμάτη Σουρέλα, σε πολλά σημεία έχει διανοιχθεί έως και 11 μέτρα, παρά το ότι η Δασική επιτρέπει τσιμεντόστρωση έως πέντε και από ένα μέτρο χωμάτινο πρανές στις δύο πλευρές του δρόμου.
«Η νομοθεσία είναι σαφής. Τσιμεντόστρωση μπορεί να γίνει μόνο στα όρια του υπάρχοντος δρόμου», διευκρινίζει ο δασάρχης.
Το πιθανότερο είναι να αρχίσουν και πάλι οι εργασίες  μέσα στην εβδομάδα, αφού και από τις τρεις πλευρές καταβάλλεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και να αρθεί η απαγόρευση όσο το δυνατόν συντομότερα.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ