Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι μαστιχοπαραγωγοί, που καταθέτουν αθρόα ενστάσεις, ζητώντας την επανεξέταση των αιτήσεων ένταξης στο καθεστώς των αποζημιώσεων για τις καταστροφές των σκίνων και της παραγωγής τους από τη φωτιά του καλοκαιριού του 2012. Αυτή τη φορά πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να εντάξουν περιοχές και ιδιοκτησίες που είχαν απορριφθεί στην πρώτη διαδικασία, επειδή δεν είχαν υποβάλλει σωστά όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι μετά από δύσκολες προσπάθειες κατάφεραν να εξασφαλίσουν και θα καταθέσουν τώρα στον ΕΛΓΑ τα απαραίτητα ιδιοκτησιακά στοιχεία, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα δικαιωθούν.
Εδώ όμως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί, αν κάνουν διορθωτική δήλωση και αυξήσουν το ποσοστό της απώλειας τους, ελλοχεύει ο κίνδυνος να κληθούν να πληρώσουν και φόρο που μπορεί να είναι ισότιμος ή και μεγαλύτερος από την αποζημίωση που θα λάβουν.
Αλλά και αυτοί που αποζημιώνονται δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το ποσόν που θα εισπράξουν, αφού με τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν τεθεί παίρνουν πολύ λίγα χρήματα.
«Από τη στιγμή που οι περισσότεροι πληρώνουμε και ασφαλίζουμε το 100% της παραγωγής μας, πρέπει να αποζημιωνόμαστε και για το 100%», λένε, χωρίς να ελπίζουν ότι θα τους καταλάβουν ποτέ αυτοί που προσαρμόζουν τους νόμους και τις διατάξεις στα μέτρα που επιλέγουν για να κόβουν χρήματα από τους παραγωγούς.
Ένα από τα πιο παράλογα μέτρα είναι και το ότι για να αποζημιωθούν πρέπει να υπάρχουν στο χωράφι περισσότεροι από 65 σκίνοι, κάτι που θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για τα νέα χωράφια και τις καλλιέργειες που θα προέλθουν από ανασχίνωση. Ο ΕΛΓΑ έχει αποδειχθεί ανακόλουθος και σε αυτό το θέμα, αφού δεν προχωρά ούτε στη συζήτηση που έχει υποσχεθεί για την απαραίτητη επιμόρφωση για την εφαρμογή της διαδικασίας με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Όσοι είχαν πρόβλημα με τη δήλωση Ε1 στην Εφορία και με οδηγίες γεωπόνων δήλωσαν απώλεια κάτω από το 30%, δεν έχουν υποβάλλει αιτήσεις ή τώρα, αν κάνουν διορθωτική δήλωση και αυξήσουν το ποσοστό για να πάρουν αποζημίωση, θα πάνε στο φορολογήσιμο μέγεθος και θα τους πιάσει η Εφορία, οπότε θα είναι δώρο άδωρο και η επιλογή είναι δίκοπο μαχαίρι.
Αλλά και το ποσόν της αποζημίωσης είναι πολύ μικρό. Εγώ για 210 σκίνους δικαιούμαι μόνο 400 ευρώ. Είναι άδικο, γιατί από τη στιγμή που πληρώνω τον ΕΛΓΑ από το πρώτο δέντρο, θα έπρεπε να με αποζημιώνει και για το ένα που θα μου καεί. Φαίνεται όμως ότι ανήκουμε στους προνομιούχους. Όταν είναι να μας φορολογήσουν μας παίρνουν πολλά και εύκολα, αλλά όταν είναι να μας δώσουν μας κόβουν όσα περισσότερα μπορούν και μας τυραννάνε για να μας δώσουν και αυτά τα λίγα».
«Μας θεωρούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μας πληρώνουν για τρία χρόνια τρία ευρώ τον κάθε σχίνο, επειδή πέρσι δεν ήταν καλή παραγωγική χρονιά, λόγω της φωτιάς. Να μας παίρνουν και να μας κόβουνε ξέρουνε, αλλά ο ΕΛΓΑ μας υπόσχεται συνέχεια ότι θα συζητήσουμε για την ανασχίνωση, αλλά δεν κάνει τίποτα. Όλο στο περίμενε είμαστε».
«Κάποιες τοποθεσίες που έχουν κόψει θα ενταχθούν και αυτές στις υπό αποζημίωση, γιατί υπάρχουν και κατατίθενται στον ΕΛΓΑ τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα. Είναι παράλογο το μέτρο για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί να πρέπει να υπάρχουν στο χωράφι περισσότεροι από 65 σκίνοι. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για τις νέες ανασχινώσεις Οι αποζημιώσεις δεν δίδονται σωστά γιατί υπολογίζονται με λάθος τρόπο, που αδικεί τους παραγωγούς. Από τη στιγμή που οι περισσότεροι πληρώνουμε και ασφαλίζουμε το 100% της παραγωγής μας πρέπει να αποζημιωνόμαστε και για το 100%.
Η παραγωγή της Βέσσας έχει καταστραφεί. Παλιά παραδίναμε ένα τόνο μαστίχι και τώρα φτάνουμε τα 220 κιλά. Καταστραφήκαμε, αλλά και η αποζημίωση είναι πολύ μικρή. Πέραν αυτών θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστή διαχείριση για τη Βέσσα, ακριβώς και μόνο γιατί είμαστε η περιοχή που έπαθε τις μεγαλύτερες και περισσότερες καταστροφές».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.