Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χίου στο παρελθόν είχε επισκεφτεί την Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων Νοητικά Υστερούντων στο Νεοχώρι Χίου, με το προσωπικό της στέγης ξεναγήθηκε στους χώρους και ενημερώθηκε για τη λειτουργία της στέγης, τον σκοπό της, καθώς και για το θεάρεστο έργο που προσφέρει.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2 Απρίλη, να είναι ημέρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, κινητοποίησης, αγώνα, δράσης και ενεργοποίησης κοινωνίας και πολιτείας για ένα καλύτερο σήμερα και ένα ακόμα καλύτερο αύριο για τα παιδιά με Αυτισμό και τις οικογένειές τους.
Ο Αυτισμός είναι μια γενετική, ισόβια αναπηρία που απαντάται σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, με συχνότητα που τα τελευταία χρόνια παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Ο όρος «αυτισμός» περιγράφει την κοινωνική και επικοινωνιακή δυσκολία των ατόμων αυτών με τον κοινωνικό τους περίγυρο.
Οι διαταραχές αυτές αφορούν στην κοινωνική αλληλεπίδραση, την κοινωνική επικοινωνία και την στερεότυπη συμπεριφορά. Και αν αναρωτιέστε τι ποσοστό του πληθυσμού αφορά, υπολογίζεται ότι 1 στα 68 άτομα (1,47% του γενικού πληθυσμού) θα εμφανίσουν τη νευροαναπτυξιακή διαταραχή.
Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος χαρακτηρίζονται από:
α. Δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στην επικοινωνία αλλά και από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και μονότονα ενδιαφέροντα ή δραστηριότητες
β. Συνήθως, οι δυσκολίες αυτές εμφανίζονται στην πρώτη παιδική ηλικία, έως τα 3 έτη, αλλά τα λειτουργικά προβλήματα, που προκύπτουν από τις διαταραχές αυτές, μπορεί να εντοπιστούν αργότερα.
γ. Αρκετά άτομα με αναπτυξιακή διαταραχή εμφανίζουν «συμπτώματα» και από μικρότερες ακόμη ηλικίες, ανάλογα με τη βαρύτητα της εικόνας, ακόμη και από τη γέννηση.
δ. Για αυτό το λόγο οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές αυτές ονομάζονται Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, γιατί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών και επικοινωνιακών δυσκολιών, διαφορετικών για κάθε παιδί.
Δυστυχώς μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ειδικά αιματολογικά τεστ, που να οδηγήσουν στη διάγνωση του αυτισμού, αν και για κάποιους μικρούς ασθενείς, μπορεί να είναι χρήσιμος ένας μοριακός έλεγχος, λόγω πιθανών συνυπαρχουσών γενετικών προβλημάτων.
Αντίθετα τα κριτήρια διάγνωσης βασίζονται στην κλινική παρατήρηση της συμπεριφοράς του παιδιού, στην ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη (αναπτυξιακά ορόσημα), στις πληροφορίες που παραθέτουν οι γονείς, αλλά και σε ειδικά ανιχνευτικά εργαλεία.
Η μοναδική διαθέσιμη έως στιγμής θεραπεία είναι η πρώιμη διάγνωση και η πρώιμη παρέμβαση με ειδικά προγράμματα λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, αισθητηριακής ολοκλήρωσης και ψυχοκοινωνικής εκπαίδευσης.
Οφείλουμε να δείχνουμε αποδοχή και αγάπη σε αυτά τα υπέροχα ξεχωριστά παιδιά που θα μας χαρίσουν όμορφες στιγμές και απρόσμενες χαρές. Έχουμε όλοι την ηθική ευθύνη να είμαστε δίπλα στις οικογένειες αλλά και στο προσωπικό το οποίο προσφέρει όλο του το είναι σ’αυτά τα παιδιά. Και να θυμάστε:
Τα αυτιστικά άτομα δεν υποφέρουν από τον αυτισμό, υποφέρουν από τον τρόπο που τους φερόμαστε!
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.