26.6.2024 15:09

Εγκαίνια μίας σπουδαίας έκθεσης για το Ολοκαύτωμα των Ψαρών

Εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η έκθεση της Βιβλιοθήκης Χίου "Ο Κοραής" που διοργανώθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην ηρωική θυσία των Ψαριανών κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και σκοπός της είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η απόδοση τιμής στους ηρωικούς κατοίκους του νησιού.

Ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Χίου, Παύλος Καλογεράκης, εξέφρασε τη συγκίνησή του και την ευγνωμοσύνη του για την οργάνωση της έκθεσης. Τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και υπογράμμισε την αξία της έκθεσης αυτής, η οποία όχι μόνο τιμά τους Ψαριανούς, αλλά και προσφέρει μια ευκαιρία ενδυνάμωσης της ιστορικής γνώσης και συνείδησης. Ο κ. Καλογεράκης ανέφερε πως η έκθεση περιλαμβάνει τεκμήρια και αντικείμενα που αποτυπώνουν τόσο την καταστροφή όσο και την μετέπειτα ζωή των Ψαριανών, αναδεικνύοντας την ιστορική πορεία του νησιού.

Ο δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος, με τη σειρά του μίλησε για τη σημασία της επετείου αυτής για τους Ψαριανούς και την ιστορία του νησιού. Αναφέρθηκε με συγκίνηση στους ήρωες της Επανάστασης, όπως ο Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Αντώνης Βρατσάνος, που με την αυτοθυσία τους ενέπνευσαν και αφύπνισαν τις συνειδήσεις σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Βρατσάνος υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Βιβλιοθήκη "Ο Κοραής" για τη συνδιοργάνωση της έκθεσης, η οποία αποτελεί μια πηγή γνώσης και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές.

Τέλος η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Χίου, Άννα Χαζίρη, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της έκθεσης. Αναφέρθηκε στη σημασία της έκθεσης ως μέσου γνωριμίας των επισκεπτών με τα ιστορικά τεκμήρια της Βιβλιοθήκης, τα οποία συνθέτουν την ιστορία του νησιού. Η κ. Χαζίρη τόνισε τη συνεργασία με το Δήμο Ψαρών και εξέφρασε την ελπίδα η έκθεση να αποτελέσει έναυσμα για μια γόνιμη και δημιουργική συνεργασία στο μέλλον.

Η εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών στη Βιβλιοθήκη Χίου "Ο Κοραής" ήταν μια συγκινητική και τιμητική εκδήλωση. Η έκθεση αναδεικνύει την ηρωική θυσία των Ψαριανών και τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Οι ομιλίες των Παύλου Καλογεράκη, Κώστα Βρατσάνου και Άννας Χαζίρη υπογράμμισαν την αξία της έκθεσης και την ανάγκη ενδυνάμωσης της ιστορικής γνώσης και συνείδησης. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί φόρο τιμής στους ήρωες των Ψαρών και μια πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ