Με τη δέσμευση του Κώστα Γανιάρη ότι έως το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις και να αρχίσουν οι διαδικασίες ανάπτυξης του οικοτουρισμού στη Χίο, ολοκληρώθηκε στα Αρμόλια η ημερίδα παρουσίασης των δράσεων του προγράμματος i4walker Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος.
Τη δέσμευση προκάλεσαν οι εισηγήσεις και οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους εισηγητές, τους ιδιώτες, τους φορείς του δήμου και τους κατοίκους των Αρμολίων, αφού πρώτη περιοχή που έχει εξετασθεί και προταθεί για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος είναι αυτή της λιμνοδεξαμενής του χωριού τους.
Οι υπεύθυνες του έργου από την πλευρά της Περιφέρειας Μαρία Κόβα και Αντωνία Αγά, παρουσίασαν τις δράσεις του προγράμματος που έχουν υλοποιηθεί στη Χίο, με
κυριότερες τη συντήρηση, αναβάθμιση και προβολή των περιπατητικών διαδρομών, το διήμερο σεμινάριο οδηγών βουνού και καθοδηγητών μονοπατιών, την πιλοτική σχολική διαδρομή που πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση του Γιώργου Χαλάτση, την αξιολόγηση με ερωτηματολόγιο των προσφερόμενων υπηρεσιών και υποδομών, τις συναντήσεις συντονισμού, ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας και την ημερίδα με την οποία ολοκληρώθηκε ο πρώτος τοπικός κύκλος εργασιών.
Ο ειδικός εντομολόγος Richard Gabb και ο φυσιοδιφης και συγγραφέας Μike Taylor αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού στη Χίο, αναλύοντας τη βιοποικιλότητα της λιμνοδεξαμενής των Αρμολίων, με επίκεντρο το έντομο λιβελλούλα, που ενδημεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Οι δύο ειδικοί τόνισαν ότι η λιμνοδεξαμενή και άλλες περιοχές του νησιού μας αποτελούν θαυμάσιους χώρους με πλούσια πανίδα, που ευνοεί την επιβίωση και αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών εντόμων, με επίκεντρο την αβλαβή λιβελούλα, που μοιάζει με τεράστιο κουνούπι γι’ αυτό τη φοβάται και την καταπολεμά ο κόσμος.
Στην Χίο έχουν εντοπισθεί 19 επιπλέον είδη, από τα γνωστά που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, τόνισε ο R. Gabb. Η Περιβαλλοντολόγος Ελένη Γαληνού, αναφέρθηκε στην παρατήρηση των πουλιών με τη μέθοδο bird watching και παρουσίασε το παράδειγμα της Λέσβου, όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία προσπαθεί να αξιοποιήσει τις φυσικές οικοτουριστικές δυνατότητες του νησιού.
Ο Σταμάτης Σουρέλας παρουσίασε την ιστορία κατασκευής και την αρδευτική χρήση του νερού της λιμνοδεξαμενής, επισημαίνοντας λανθασμένες ενέργειες και εντυπώσεις που προέρχονται από την άγνοια των θεμάτων γνώσης, προστασίας και αξιοποίησης του οικοσυστήματος. Ο Γιώργος Χαλάτσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα ενίσχυσης του οικοτουρισμού με την ανάδειξη και αξιοποίηση των παραδοσιακών περιπατητικών μονοπατιών, κατάθεσε τρεις υλοποιήσιμες προτάσεις εργασίας και κάλεσε την Περιφέρεια να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά, με την εθελοντική συνεργασία όσων έχουν τη γνώση και τη διάθεση.
Ο αντιδήμαρχος Μαστιχοχωρίων Ηλίας Κλεισσάς έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία της προοπτικής που δημιουργείτα και ανέλαβε τη ευθύνη να μεταγγίσει τα αποτελέσματα της ημερίδας και τα κελεύσματα των ειδικών στη δημοτική αρχή, εκφράζοντας την ελπίδα και ευχή για αγαστή συνεργασία. Στη διάθεση των ειδικών και των ΟΤΑ έθεσε τις γνώσεις και την πείρα της στο τουριστικό αντικείμενο και η πρώην αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Λίτσα Λύκου, που επισήμανε όμως ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε στη Λέσβο, βρίσκεται σε ύφεση.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.