Ο Χιώτης στην καταγωγή επιστήμονας, μοριακός βιολόγος, δρ. Μιχ. Νομικός, είναι μέλος της ομάδας των επιστημόνων που κατάφερε να δώσει ελπίδες παραγωγικότητας σε άνδρες που δεν μπορούν να γονιμοποιήσουν λόγω έλλειψης της πρωτεΐνης PLCz από το σπέρμα τους.
Η μελέτη
Μία νέα μελέτη που προέκυψε από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Cardiff με το E.K.E.Φ.E. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» δείχνει ότι ορισμένοι τύποι ανδρικής υπογονιμότητας οφείλονται στην απουσία της πρωτεΐνης του σπέρματος PLCz, η οποία είναι αναγκαία για τη γονιμοποίηση του ωαρίου όταν το σπερματοζωάριο ενώνεται με το ωάριο. Η έγχυση της πρωτεΐνης στο εσωτερικό του ωαρίου μπορεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα και να δώσει τη δυνατότητα για την έναρξη όλων των βιολογικών διεργασιών που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του εμβρύου, αυξάνοντας θεαματικά τις πιθανότητες μίας επιτυχούς εγκυμοσύνης.
Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε η PLCz, εργαστήρια από όλο τον κόσμο αποπειράθηκαν να παράγουν ενεργή μορφή της PLCζ χωρίς, ωστόσο, επιτυχία.
Τα αποτελέσματα
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cardiff και του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» είναι οι πρώτοι που κατάφεραν να παράγουν ενεργή μορφή της PLCz και να κάνουν τα πρώτα επιτυχημένα πειράματα γονιμοποίησης ωαρίων ποντικού και ανθρώπου. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Fertility and Sterility και κέντρισαν το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Την έρευνα, που παρουσίασαν τα περισσότερα επιστημονικά περιοδικά και τα διεθνή Μ.Μ.Ε., συντόνισε ένας Έλληνας και μάλιστα Χιώτης στην καταγωγή επιστήμονας, ο μοριακός βιολόγος, δρ. Μ. Νομικός. Ο Χιώτης συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» είναι από το 2011 επιστημονικός συνεργάτης και στο εργαστήριο του Καθηγητή F.A. Lai, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cardiff. Αυτή η ομάδα ανακάλυψε την πρωτεΐνη PLCz και τη διαδικασία γονιμοποίησης της, αποτελέσματα που έχουν πιστοποιηθεί και καταχωρηθεί επίσημα σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους.
Η γονιμοποίηση
Όπως δηλώνει στον «π», «παρότι η γονιμοποίηση των ωαρίων ανθρώπου και ποντικού από την PLCζ ήταν απόλυτα επιτυχημένη στο εργαστήριο, η χρήση της PLCζ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε μια κλινική γονιμότητας στην παρούσα φάση θα ήταν βεβιασμένη, εντούτοις υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθεί στο κοντινό μέλλον. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τα ζευγάρια που καταφεύγουν στην εξωσωματική, λόγω προβλήματος υπογονιμότητας του άνδρα, να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί.»
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
O μοριακός βιολόγος δρ. Μ. Νομικός γεννήθηκε το 1980 στην Αργυρούπολη των Αθηνών από τη Χιώτισσα Α. Πιττάκα και τον Αμοργιανό Ι. Νομικό. Η γιαγιά του Αθηνά καταγόταν από την Κοινή, όπου έζησε τα πρώτα της χρόνια και η μητέρα του, ενώ ο παππούς του Γιάννης είχε γεννηθεί στο Θολόποτάμι.
Ο δρ. Μ. Νομικός σπούδασε μοριακή ιατρική στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Αγγλία, όπου συνεργάστηκε με τον Κινέζο επικεφαλής της σχετικής ερευνητικής F.A. Lai. Μετά το τέλος των βασικών σπουδών και του master επέστρεψε στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη βασική στρατιωτική του θητεία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού της Άρτας και την υπόλοιπη, με δική του επιλογή, στο ΚΕΥ του στρατοπέδου Γκιάλα της Χίου.
Το 2009 εντάχθηκε στο δυναμικό του ερευνητικού κέντρου ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το 2011, μετά από πρόταση του Κινέζου πρώην καθηγητή του, επέστρεψε και πάλι ως συνεργαζόμενος από το «Δημόκριτο» στην ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, όπου ζει μόνιμα πλέον με τη σύζυγο και συνάδελφο του Μαρία.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.