Απασχολούν δημιουργικά σε καθημερινή βάση 29 παιδιά «ειδικών ικανοτήτων» δίνοντας χαρά και νόημα στη ζωή τους. Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία λειτουργεί από το 2003 και σήμερα βρίσκεται στην καλύτερή του φάση τόσο σε επάρκεια στελεχιακού δυναμικού όσο και σε ποιότητα δράσεων. «Είναι ένα Κέντρο που απευθύνεται σε παιδιά με μαθησιακές διαταραχές, σύνδρομο DOWN, αυτισμό, κινητικές δυσκολίες και νοητική υστέρηση. Από τα 29 παιδιά που φιλοξενούμε υπάρχουν ήπιες, μέτριες και βαριές περιπτώσεις νοητικής στέρησης», αναφέρει στον «π» η κοινωνική λειτουργός του ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ Ελένη Πετράκη.
Κομμάτι της κοινωνίας
Στόχος του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ είναι τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν, να κατακτήσουν κανόνες συμπεριφοράς, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να μπορούν να παίρνουν πρωτοβουλίες. «Υπάρχουν προγράμματα ψυχοεκπαιδευτικού χαρακτήρα που περιλαμβάνουν βιωματικές δραστηριότητες, διαδραστικά παιχνίδια, ατομική συμβουλευτική και συμβουλευτική γονέων δύο φορές το μήνα», υπογραμμίζει η κοινωνική λειτουργός προσθέτοντας ότι σκοπός της συμμετοχής των παιδιών σε όλες αυτές τις δραστηριότητες είναι να αποκτήσουν επαφή με την καθημερινότητα. « Εκτός από τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια, όπου η κατανομή σε αυτά γίνεται με βάση τις δυνατότητες του κάθε παιδιού επιδιώκουμε δύο φορές το μήνα να τα πηγαίνουμε σε εξωτερικό χώρο ώστε να μάθουν κανόνες συμπεριφορές και να γνωρίζουν πώς πρέπει για παράδειγμα να παραγγείλουν σε μια καφετέρια ή πώς πρέπει να συμπεριφερθούν όταν βρίσκονται σε ένα δημόσιο χώρο. Τέλος μαθαίνουν και κυκλοφοριακή αγωγή».
Χώρος χαράς και δημιουργίας
Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΚΔΑΠ εκτός από την εκπαίδευση τους στα εργαστήρια έχουν τη δυνατότητα να γυμνάζονται καθημερινά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που υπάρχει στο Κέντρο. «Εδώ και 1,5 χρόνο ο Δήμος μας συμπαραστέκεται σε μεγάλο βαθμό και μας στηρίζει σε ότι χρειαστούμε. Πλέον είμαστε 10άτομα και το ΚΔΑΠ λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Διαθέτουμε από κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο μέχρι ψυχίατρο και γυμναστή ενώ υπάρχει και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό των εργαστηρίων, κοινωνικοί φροντιστές, άτομο γενικών καθηκόντων και φυσικά ο οδηγός μας που μετακινεί τα παιδιά», αναφέρει η κοινωνική λειτουργός του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ επισημαίνοντας την σημασία ύπαρξης του Κέντρου «Τα παιδιά καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες και χαίρονται που βρίσκονται σε έναν χώρο που μπορούν να δημιουργήσουν, να μάθουν, να γυμναστούν, να παίξουν θέατρο, να μιλήσουν. Δικό μας στόχος είναι να τα βοηθήσουμε να κατακτήσουν όλα τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να ενταχθούν ομαλά και αποτελεσματικά στην κοινωνία», καταλήγει η Ελένη Πετράκη ευχόμενη να συνεχιστεί η σωστή λειτουργία του Κέντρου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.