25.6.2024 13:41

Επετειακή Έκθεση για την 200ή Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ψαρών στη Βιβλιοθήκη Κοραή (Video)

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» και ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών διοργανώνουν μια σημαντική επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την καταστροφή των Ψαρών τον Ιούνιο του 1824. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024, στις 12:30, στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Κοραή.

Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, Παύλος Π. Καλογεράκης, δήλωσε σχετικά: «Φέτος έχουμε μία επέτειο τα 200 χρόνια από την καταστροφή των Ψαρών. Και η Βιβλιοθήκη Κοραής δεν μπορούσε να απέχει από αυτή την επέτειο. Και για τούτο οργανώθηκε ήδη και αύριο Τετάρτης στις 12.30 έχουμε τα εγκαίνια αυτής της επετειακής έκθεσης.»

Η έκθεση, με τίτλο «Ψαρά, ολοκαύτωμα και επανάσταση», τιμά τη θυσία των Ψαριανών που με τις ζωές τους συνέβαλαν στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ε.Σ. της Βιβλιοθήκης και ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Κωνσταντίνος Γ. Βρατσάνος. Μετά τους χαιρετισμούς, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση και να παρακολουθήσουν μια μικρή θεατρική δράση από το θεατρικό έργο «ΜΝΗΜΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣ», το οποίο έχει ετοιμαστεί ειδικά για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επέτειο του ολοκαυτώματος.

Ο κ. Καλογεράκης τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης: «Η Βιβλιοθήκη Κοραής όχι μόνο το θεώρησε αναγκαίο αλλά και υποχρέωση να συμμετάσχει σε αυτή την επετειακή εκδήλωση των 200 χρόνων και να στηρίξει και την προσπάθεια της Ηρωικής Νήσου των Ψαρών να αναδείξει αυτή την θυσία των ψαριανών οι οποίοι πράγματι με τις ζωές τους βοήθησαν να στηριχθεί ο αγώνας της ανεξαρτησίας και να έρθει η πολυπόθητη ελευθερία. Πρόσκληση λοιπόν προς όλους και νομίζω ότι θα χάσουν όσοι δεν έρθουν αύριο Τετάρτης εις το Δεκάμιση στην Βιβλιοθήκη Κοραής.»

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Υποδοχή και χαιρετισμοί
  • Περιήγηση στον χώρο της έκθεσης
  • Απόσπασμα - μικρή θεατρική δράση από το θεατρικό έργο «ΜΝΗΜΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣ» από τον θεατρικό κύκλο ΘΕΑΤΡΟΠΟΙΟΙ ΧΙΟΥ
  •  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ