27.9.2024 10:32

«Επίδομα στέγασης εκπαιδευτικών: "Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει...", αλλά και οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα!»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Ο Αδαμάντιος Κοραής»

"Βρέθηκαν" σήμερα τα 500€ ως προκαταβολή για τη χρηματοδότηση των σχολείων, ύστερα και από τη δυναμική παρέμβαση του συλλόγου εκπαιδευτικών Χίου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο, χθες Πέμπτη 25/9, που έγινε με αφορμή τη διεκδίκηση επιδόματος στέγασης για τους συναδέλφους.

Πρώτα "έδωσε ρέστα" η Δημοτική αρχή στο ζήτημα της έλλειψης χρηματοδότησης στα σχολεία, κάνοντας το άσπρο μαύρο. Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι τα σχολεία μπορούν μια χαρά να προμηθεύονται υλικά από καταστήματα, ότι το πρόβλημα βρίσκεται στους διαφορετικούς προμηθευτές, ρίχνοντας και πάλι την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς που δεν φρόντισαν να ξοδέψουν την προηγούμενη χρονιά όσα χρήματα διέθεταν για αναλώσιμα, τη στιγμή μάλιστα που η ειδοποίηση έγινε δύο περίπου ημέρες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς!

Σε παρεμβάσεις τους, εκπαιδευτικοί επεσήμαναν ότι δεν έχουν έγγραφα για κάτι τέτοιο ούτε τους απαντούν στα αιτήματα που θέτουν, αναμένουν επισκευές στις οποίες δεν υπάρχει ανταπόκριση ακόμα και σε αιτήσεις που υπάρχει αριθμός πρωτοκόλλου, ότι δεν μπορούν να αγοραστούν τα βιβλία των γαλλικών και των αγγλικών κ.α.

Σήμερα όμως ανακοινώθηκε ότι δίνεται η προκαταβολή των 500€, για "καθυστερήσεις", "προβλήματα" και "ελλείψεις διευκρινήσεων". Τελικά, μόνο με αγώνα και διεκδίκηση μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα...

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

Στην παρέμβαση του προέδρου του συλλόγου δασκάλων Νέστορα Ξυλά, περιγράφηκε η κατάσταση με τους μισθούς των εκπαιδευτικών ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κομμάτων που κυβέρνησαν, που έχουν φθάσει το εισόδημα στο μισό από το 2009 με αποτέλεσμα σήμερα να είναι 776€ ο μισθός του νεοδιόριστου και γύρω στα 1000€ του αναπληρωτή με ενοίκια που φθάνουν μέχρι και 500€. Αυτά, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, διαμορφώνουν εκρηκτικό τοπίο, όπως τόνισε.

Φέρνοντας ως παράδειγμα αντίστοιχη απόφαση για 400€ το μήνα της περιφέρειας Ιονίων Νήσων,  ανέφερε ότι νεοδιόριστοι, αναπληρωτές αλλά και ντόπιοι που δεν έχουν δικό τους σπίτι, πρέπει να πάρουν ανάσα απαιτώντας στήριξη με 300€ το μήνα.

Επανέλαβε ότι το αίτημα έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια, εγκαίρως, με θετική απόφαση, στη συνέχεια ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας μια εβδομάδα πριν να ανοίξουν τα σχολεία, στο τελευταίο Περιφερειακό συμβούλιο για την υλοποίησή του και από τότε "άκρα του τάφου η σιωπή".

Διευκρίνισε ότι ο σύλλογος ζητά από το Δήμο να διεκδικήσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, την κυβέρνηση για τη φιλοξενία των εκπαιδευτικών των μαθητών και μαθητριών μας και ότι είναι αδιανόητο να φιλοξενούνται στο νησί χιλιάδες τουρίστες από τη μια και οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση.

Πρότεινε ο Δήμος να εξασφαλίσει στην πράξη ένα συμβολικό ποσό ώστε να στείλει και ένα θετικό μήνυμα στην Περιφέρεια.

Από νωρίς ο δήμαρχος ανέφερε ότι γνωρίζει το αίτημα της ΚΕΔΕ,  ότι "καταλαβαίνει" αλλά και ότι "ο Δήμος δεν έχει χρήματα", στο ίδιο μοτίβο με την Περιφέρεια.

Μάλιστα, τέθηκε εντέχνως από τη δημοτική αρχή και άλλους τι θα γίνει αν και άλλοι κλάδοι εργαζομένων ζητήσουν το ίδιο, όμως εμείς δεν το βάζουμε αντιπαραθετικα το ζήτημα αλλά ενωτικά για όλους όσους βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εμάς και έχει χρέος η δημοτική αρχή να απαιτήσει για όλους χρήματα από την κυβέρνηση, αλλά και να εξοικονομήσει χρήματα για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς.

 Μην ξεχνάμε ότι οι σχολικές επιτροπές πριν την κατάργηση τους είχαν γύρω στο εκατομμύριο ευρώ που απέδωσαν στο δήμο.

Στη συζήτηση του θέματος αργότερα από το Δημοτικό συμβούλιο υπήρξαν τρεις διαφορετικές προτάσεις:

Η μία ομόφωνη αφορούσε την "κατανόηση του προβλήματος", η δεύτερη να εξεταστεί το ζήτημα πώς μπορεί να γίνει πρακτικά και μετά να οριστεί ποσό και η τρίτη που κατατέθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία και έφερε το θέμα μας στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν να εξασφαλιστεί το συμβολικό πόσο των 100€ ανά εκπαιδευτικό που αφορά στα 80- 100.000 ευρώ για τους 10 μήνες που ψηφίστηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση και την αξιωματική αντιπολίτευση (Σύμπραξη Δημιουργίας).

Στο ερώτημα για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που έχουν ανάγκη, ώστε να γίνει εκτίμηση, η απάντηση ήταν ότι αυτός μπορεί να βρεθεί με ακρίβεια και από τη Διεύθυνση πρωτοβάθμιας αρκεί να υπάρχει βούληση για στήριξη.

Πρόκειται για ερώτημα προκλητικό τη στιγμή που οι συνάδελφοι μας δεν είναι αρκετοί για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, πολλοί συμπληρώνουν ωράριο μέχρι και σε 5 διαφορετικά σχολεία! Επίσης, ο αριθμός των συναδέλφων συνεχώς αλλάζει, αφού η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύπτει όπως όπως κενά με διαφορετικές φάσεις προσλήψεων όπως και τώρα που  αναμένεται Β φάση διορισμών.

Τελικά εδώ ισχύει ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει και η δημοτική αρχή φάνηκε ότι επί της ουσίας μόνο καλά λόγια έχει να πει, αλλά όχι έργα και αυτά είναι που μετράνε πάντα στο τέλος της ημέρας...

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ