12.7.2024 7:41

Επιμελητείον Περιβάλλοντος και Πολιτισμού - Παρωδία διαβούλευσης στο Ομήρειο

Παρωδία διαβούλευσης ζήσαμε την Πέμπτη το βράδυ στο Ομηρειο σχετικά με την επένδυση εξόρυξης αντιμονίου στον Κέραμο - Εγρηγόρο. Καταρχάς για να μπούμε στην αίθουσα έπρεπε να περάσουμε πρώτα από αστυνομικό έλεγχο και έρευνα.

Η υφυπουργός Σδούκου επαναλάμβανε κάθε δύο τρεις φράσεις ότι τίποτε δεν είναι προαποφασισμένο και ότι ήρθαν να μας ενημερώσουν και να ακούσουν τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, της οποίας επιζητούν φυσικά την συναίνεση. Κατόπιν ο γ.γ. του υπουργείου σε μια γλοιώδη προσπάθεια συγκάλυψης των τετελεσμένων που προσπαθούν να μας ντιλάρουν, μας είπε ότι η δουλειά θα γίνει "μόνον αν μας το επιτρέψετε εσείς" αλλά αμέσως μετά άλλαξε ύφος και μάς εκτόξευσε μια δήθεν απειλή, ότι άμα δεν μας θέλετε εσείς να σας αναπτύξουμε, θα πάμε στην Ροδόπη.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες μίλησαν για μια χώρα που αν υπάρχει, σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα. Είχαν δε και πολλές αντιφάσεις, πχ άλλος έλεγε ότι η εξόρυξη θα είναι υπόγεια, την ίδια στιγμή που άλλος έλεγε ότι το κοίτασμα είναι επιφανειακό και δεν ξέρουμε σε τι βάθος φτάνει κ.α. 

Τελικά άφησαν έναν ιδιώτη, εκπρόσωπο των επιχειρηματιών των μεταλλείων να βγάλει το φίδι από την τρύπα, να μας παρουσιάσει εικόνες μεταλλείων σύγχρονων από άλλες χώρες, που ουδεμία σχέση μπορούν να έχουν με την νησιωτική κλίμακα και την εν λόγω περιοχή, μας υποσχέθηκαν τα γνωστά ανταποδοτικά καθρεφτάκια και σηκώθηκαν να φύγουν για να μη χάσουν το αεροπλάνο, λέγοντας ότι θα ξανάρθουν αλλά δεν νομίζουμε ότι υπάρχει περίπτωση να συμβεί ποτέ ξανά αυτό. Η υφυπουργός Σδούκου πρέπει να πέρασε μια τραυματική εμπειρία στη Χίο. 

Το αμφιθέατρο ήταν γεμάτο, ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος των πολιτών για το θέμα, εκ των οποίων οι περισσότεροι τάχθηκαν καταφανώς και με οργή αντίθετοι στην ενδεχόμενη εξόρυξη , οι δε λοιποί μουδιασμένοι προσπαθούσαν να κατανοήσουν ό τι μπορούσαν. 

Τα σίγουρα που καταλάβαμε από την ενημέρωση:

1. Έχουν ήδη κάνει την συμφωνία με συγκεκριμένη εταιρεία που θα της αναθέσουν τη δουλειά έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων και είναι η ίδια εταιρεία που κάνει την ίδια δουλειά στους Μολάους Λακωνίας.

2. Η περιοχή του χάρτη με τις ραβδώσεις είναι ο Δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος και αφορά στο υπέδαφος. Ο.τι είναι στην επιφάνεια αν κριθεί σκόπιμο απαλλοτριώνεται. 

3. Σε περιοχές Νατούρα απαγορεύονται οι επιφανειακές εξορύξεις. Επιτρέπονται μόνο υπόγειες, με γαλαρίες των οποίων η είσοδος πρέπει να βρίσκεται εκτός περιοχής Νατούρα.

Αυτή η κρίσιμη περιοχή αν δείτε στον χάρτη που μας έδωσαν είναι το βορειοδυτικό τριγωνάκι της περιοχής ραβδώσεων που δεν είναι από κάτω πράσινο Νατούρα. Ουσιαστικά δηλαδή η περιοχή που σχεδιάζουν να ανοίξουν τις τρύπες ενός νέου μεταλλείου είναι η τοποθεσία που βρίσκεται δυτικά από τον δρόμο Κεράμου Αγιασμάτων, πάνω από την πηγή των ιαματικών νερών και το Μοναστηράκι της Ευαγγελίστριας μέχρι τον Εγρηγόρο. Ευκρινές διάγραμμα της εν λόγω περιοχής επισυνάπτω στην φωτογραφία 

4. Το κοίτασμα που υπάρχει στην περιοχή χαρακτηρίστηκε ως "μέτριο" , κάτι που σημαίνει όπως μας είπαν ότι επιθυμητή θα είναι μια απόδοση 9-10.000 τόνων μεταλλεύματος ανά έτος , ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτό δεν έχουμε ενδείξεις για πόσα χρόνια θα μπορεί να λειτουργήσει διότι δεν έχουμε εικόνα του πόσο ακριβώς είναι το μέτριο αυτό κοίτασμα.( Σημ. ο Μποδοσάκης σε 4 χρόνια το 1950 είχε εξορύξει με τα μέσα της εποχής 14.500 τόνους κοιτάσματος). 

5. Τα υφιστάμενα παλαιά μεταλλεία θα γίνουν μουσειακός χώρος, κάτι που είναι εφικτό, επιθυμητό και αναγκαίο να γίνει και δίχως να γίνουν νέα μεταλλεία στην ευρύτερη περιοχή, οι δε μελέτες μετατροπής τους σε μουσειακό μεταλλευτικό πάρκο είναι έτοιμες εδώ και 30 χρόνια.

6. Στην περιοχή που φαίνεται στον χάρτη θα γίνουν οι εγκαταστάσεις των νέων μεταλλείων, οι είσοδοι των μεγάλων γαλαριών, όπως μας τις έδειξαν σε φωτογραφίες από αλλά μεταλλεία σε άλλες χώρες, από κει θα μπαινοβγαίνουν τεράστια φορτηγά, θα δημιουργηθεί δηλαδή ανατολικά, βορειοανατολικά και νοτιοανατολικα του Εγρηγορου μια τεράστια βιομηχανική ζώνη, θα έρθουν εκατοντάδες εργάτες, χειριστές, μηχανικοί, παρατρεχάμενοί να επικοισουν , μας είπαν, την περιοχή, δεν ξέρουμε πού θα μείνουν δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ούτε υποδομές, ούτε επάρκεια φυσικων πόρων για δημιουργία μιας νέας ουσιαστικά σύγχρονης μεταλλειούπολης ανάμεσα στο χωριά Κέραμος και Εγρηγόρος, τα δε ορυχεία που παρουσιάστηκαν ήταν εντελώς εκτός νησιωτικής κλίμακας, σχέδια δηλαδή φρικτά για την παρθένα φύση και ομορφιά της περιοχής. 

Με λίγα λόγια αυτό που προσπαθούν με τρόπο ύπουλο να μας σερβίρουν είναι η καταστροφή σε πρώτη φάση της εν λόγω περιοχής και σιγά σιγά υπογείως η καταστροφή όλης της Αμανής για μια εκμετάλλευση εξόρυξης αναντοίστηχη της κλίμακας του τόπου και που δεν ξέρουμε πόσα χρόνια μπορεί να αποδίδει και που χαρακτηρίζεται μετριο κοίτασμα.

 

Υγ.

Την επόμενη Κυριακή 21 Ιουλίου και ώρα 11 το πρωί θα συναντηθούμε στην Κεραμο, στο κενοτάφιο των νεκρών εργατών του παλαιού μεταλλείου όπου θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για όσα ειπώθηκαν και γνωριμία με τον τόπο και την ιστορία του. Κατόπιν στα Αγιάσματα θα κάνουμε ένα γλεντακι στην αυλή των ξωκλησιών, με φίλους μουσικούς που θα φέρουν τα όργανα τους. Πάρτε τα ποτά και τα φαγητά σας κι ελάτε

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ