11.10.2024 9:55

ΕΠΠΟΧΙ: Δε διαβεβαιώνει το ΥΠΕΝ ότι οι εξορύξεις θα είναι υπόγειες - Ασαφείς απαντήσεις σε ερώτημα στη διαβούλευση

Η δημόσια διαβούλευση για την εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο συνεχίζει να δημιουργεί έντονες αντιδράσεις, με το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου (ΕΠΠΟΧΙ) να εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την ασάφεια που συνοδεύει τις απαντήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του, το ΕΠΠΟΧΙ καταγγέλλει ότι, όταν ζήτησε διευκρινίσεις για το αν οι εξορύξεις θα είναι υπόγειες ή επιφανειακές, το ΥΠΕΝ απάντησε ότι "οι ιστορικές εκμεταλλεύσεις στη Χίο είναι υπόγειες, άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και οι νέες να παραμείνουν υπόγειες."

Η απάντηση αυτή, που χαρακτηρίζεται από το ΕΠΠΟΧΙ ως "σαφέστατη στην ασάφειά της", αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιφανειακών εξορύξεων, κάτι που θα μπορούσε να μετατρέψει το τοπίο της Βόρειας Χίου σε "κρανίου τόπο", προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον και στις ήπιες δραστηριότητες της περιοχής. Το ΕΠΠΟΧΙ τονίζει ότι η πιθανότητα επιφανειακών εξορύξεων αντιβαίνει στις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΝ, του προέδρου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, αλλά και του Δήμου Χίου κατά την πρώτη συνάντηση στο Ομήρειο, ότι όλα θα γίνουν υπόγεια, χωρίς οχλήσεις ή ρύπανση.

Η ανακοίνωση του ΕΠΠΟΧΙ επισημαίνει πως οι διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΝ "πάνε περίπατο" καθώς η ασάφεια γύρω από το πρωταρχικό ζήτημα του τύπου των εξορύξεων καθιστά δύσκολο να πιστέψει κανείς και τις υπόλοιπες απαντήσεις του Υπουργείου στα ερωτήματα που τέθηκαν. Στο ζήτημα προστίθενται και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο υδροθεραπευτήριο και τις υπηρεσίες ευεξίας που προσφέρονται εκεί, καθώς και για την ευρύτερη τοπική οικονομία, η οποία στηρίζεται σε ήπιες μορφές ανάπτυξης.

Η τοπική κοινωνία, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, αποφάσεις πολιτιστικών συλλόγων και κοινοτήτων, έχει δηλώσει την πλήρη και καθολική αντίθεσή της στα σχέδια του ΥΠΕΝ για εξορύξεις αντιμονίου στη Χίο. Το ΕΠΠΟΧΙ απαιτεί την άμεση διακοπή αυτής της υπόθεσης και την απόσυρση του σχεδίου σύμβασης, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αντίστασης δεν είναι πολιτική ή ιδεολογική, αλλά μια απόφαση που βασίζεται στη σύνεση, τη σωφροσύνη και την κοινή λογική, απέναντι στην περιβαλλοντική καταστροφή και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ