Στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τους ανεξέλεγκτους χημικούς ψεκασμούς που παρατηρούνται αυτή την εποχή στα Μαστιχοχώρια, είδαμε με ικανοποίηση και χαρά να συμβαίνουν αμέσως τα εξής :
1. Πήραν δημόσια θέση με αναρτήσεις και με σχόλια πάρα πολλοί άνθρωποι, αγρότες, κάτοικοι, επιστήμονες, επισημαίνοντας το πρόβλημα και θέτοντας τις παραμέτρους του. Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του ιατρού του ΚΥ Πυργίου, μέλους του ΔΣ του ιατρικού συλλόγου Χίου κ. Ηλία Θεοδωρόπουλου, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της "ασφάλειας" των χημικών σκευασμάτων στην επιστημονική βάση του.
2. Ο Πρόεδρος της ΕΜΧ κ. Τούμπος με δημόσιες αναρτήσεις του ζήτησε επανειλημμένα από τους αγρότες, μέλη της ΕΜΧ να χρησιμοποιούν το ζιζανιοκτόνο με ορθό τρόπο και σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων.
3. Έτυχε να ολοκληρωθεί το σεμινάριο για νέους μαστιχοκαλλιεργητές, διάρκειας ενάμιση έτους, που διοργάνωσε η ΕΜΧ σε συνεργασία με το ΑΠΘ, οι επιστήμονες του οποίου δίδαξαν τους νέους καλλιεργητές του νησιού μας, και ανάμεσα στα όσα τους είπαν ήταν κ τα παρακάτω, όπως μας τα μετέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα:
"Η γλυφοσάτη δρα στα φύλλα των φυτών και σταματάει κάποια αμινοξέα που είναι υπεύθυνα για την φωτοσύνθεση οπότε το φυτό πεθαίνει. Δεν μπορεί να δράσει στις ρίζες ή στα ριζίδια, μιας και δεν υπάρχουν εκεί τα αμινοξέα αλλά και επειδή ένζυμα που υπάρχουν στο χώμα την διασπούν άμεσα. Επίσης δεν παρασύρεται στα υπόγεια ύδατα εκτός αν ψεκαστεί απευθείας πανω σε λιμνάζοντα νερά. Πέρα από τα φυτά όμως η γλυφοσάτη είναι ένα δηλητήριο για τους επικονιαστές και για την μικροπανίδα δηλητηριάζοντας και σκοτώνοντας τις μέλισσες.
Στις επαγγελματικές καλλιέργειες αποσκοπεί ο αγρότης στο μεγαλύτερο κέρδος αλλά αν παράγει κέρδος με ταυτόχρονη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αυτό έχει αποδειχθεί βραχυπρόθεσμο κέρδος, με μεσοπρόθεσμες καταστροφικές συνέπειες οικονομικές".
Για την μαστιχοκαλιεργεια λοιπόν οι επιστήμονες συνέστησαν:
"επιλεκτική και με προσοχή χρήση της γλυφοσατης με τους εξής τρόπους:
Συνοψίζοντας λοιπόν τα όσα είπαν οι επιστήμονες έχουμε την ορθολογική χρήση που επιθυμούμε όλοι μας και ορίζεται ως εξής:
Το χωράφι πρέπει να έχει οργανική ύλη για να λιπαίνονται οι σκίνοι με αυτήν. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με μηχανική χορτοκοπή και όχι με εκτεταμένη χρήση ζιζανιοκτόνων που καίνε την οργανική ύλη. Ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον στοχευμένα, όπως τόνισαν οι καθηγητές στα σημεία των τραπεζιών όπου είναι δύσκολη η χρήση μηχανικών τρόπων και πάντοτε με ψεκαστήρες πλάτης, απογευματινή ώρα με άπνοια κ με όλα τα μέτρα προφύλαξης του χρήστη.
Πιστεύουμε ότι η διοίκηση της ΕΜΧ, που έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την κατάρτιση των Μαστιχοπαραγωγών, θα μεριμνήσει και για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος των Μαστιχοχωρίων αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ενδελεχούς και συνεχούς ενημέρωσης όλων για την ως άνω αναφερόμενη ορθολογική χρήση των χημικών ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων.
Το ΕΠΠΟΧΙ δηλώνει την διαθεσιμότητα του να σταθεί αρωγός σε μια τέτοια εκστρατεία ενημέρωσης και επικοινωνίας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.