4.10.2024 10:39

ΕΠΠΟΧΙ - "Για να μην πει κανείς ότι δεν ήξερε"

Το τριγωνάκι που βρίσκεται μέσα στον κόκκινο κύκλο, πάνω στον χάρτη που μας έδωσε το ΥΠΕΝ, είναι τα πρώτα 9.000 στρέμματα που δίνονται στην πολυεθνική για να τα μετατρέψει σε ορυχείο εξόρυξης αντιμονίου στη βόρεια Χίο. 

Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπετε σε ζουμ τα όρια της παραχωρηθείσας αυτής έκτασης 

Στις δύο επόμενες φωτογραφίες βλέπετε γενικές πανοραμικές απόψεις της κατάφυτης, παρθένας δασωδους περιοχής, που αποτελεί το πυκνότερο δάσος αυτή τη στιγμή στο νησί και που συντελεί πλέον τα μέγιστα στην διαμόρφωση του μικροκλίματος και του ιδιαίτερου νησιωτικού οικοσυστήματος, το οποίο λίγο πιο νότια παράγει την μοναδική στον κόσμο μαστίχα Χίου. 

Στις δύο τελευταίες φωτογραφίες βλέπετε το υπερσύγχρονο μεταλλείο αντιμονίου στην Τουρκία, στα πρότυπα του οποίου θα γίνουν οι εξορύξεις στην Χίο, άρα βλέπετε πως θα μετατραπεί η ως άνω περιοχή του νησιού σε πολύ λίγα χρόνια.

Τέλος, στην πρώτη φωτογραφία, ο.τι είναι σκιασμένο, έξω από τον κόκκινο κύκλο αποτελεί την κατά το ΥΠΕΝ "περιοχή αξιοποίησης", δηλαδή την περιοχή που θα καταστραφεί σε δεύτερο χρόνο, αφού η παραχώρηση θα γίνει με πρόβλεψη ανανέωσης μέχρι 30 χρόνια. Το πράσινο είναι η περιοχή Natura.

Το 2055 η ΒΔ Χίος θα είναι κρανίου τόπος.

Κι αυτό η δημοτική αρχή το ονομάζει ανάπτυξη και το ΥΠΕΝ σχέδιο αξιοποίησης για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και η γη εσχίσθη
Πριν 2 ημέρες

Και η γη εσχίσθη