14.7.2014 15:28

Εργαστήρι θαυμάτων

ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΜΕΣΑ, ΔΙΑΣΩΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ 3ης Ε.Β.Α ΧΙΟΥ

Κομμάτι-κομμάτι, αριθμούν, καθαρίζουν, συντηρούν  και συναρμολογούν τα αρχαία ή και νεότερα αντικείμενα που φέρνει στο φως η αρχαιολογική έρευνα, οι επιστήμονες συντηρητές του Εργαστηρίου Συντήρησης αρχαιοτήτων της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Απίστευτη η δουλειά τους ποιοτικά και ποσοτικά, όπως και οι ώρες που δουλεύουν στο εργαστήριο ή σε εξωτερικούς χώρους. Οι ίδιοι όμως παραμένουν άγνωστοι, όπως και οι εργασίες που έχουν κάνει.
Τα ψηφιδωτά και η τράπεζα της Νέας Μονής,  το τζαμί της πλατείας Βουνακίου, τα Οθωμανικά λουτρά, η Αγία Άννα και το τέμπλο της Αγιογαλούσαινας στο σπήλαιο του Αγ. Γάλακτος, οι Άγ. Απόστολοι, όλα αυτά δικά τους έργα είναι.                         Επόμενη προγραμματισμένη επέμβαση τους, η αποκατάσταση της Κρήνης του Μελέκ Πασσά, απέναντι από το εργατικό Κέντρο.                                                    Η καθημερινότητα τους περιλαμβάνει δουλειά στο Εργαστήριο, αποτυπώσεις αρχαιολογικών ευρημάτων σε ιδιωτικά οικόπεδα, συντηρήσεις μνημείων και αρχαιολογικού υλικού, αλλά και πολλές άλλες διαδικασίες. Συχνά για υπηρεσιακές ανάγκες απουσιάζουν εβδομάδες και μήνες από τα σπίτια τους. Παλιότερα στην ακτίνα δράσης τους περιλαμβανόταν και η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι. Τώρα ευτυχώς έχουν μόνο τη Χίο, τις Οιννούσες και τα Ψαρά.
Οικόσημο Ιουστινιάνι
Απο τις τελευταίες εργασίες τους η επισκευή του οικόσημου των Ιουστινιάνι και η κατασκευή του πιστού αντίγραφου, που τοποθετήθηκε στη θέση του αυθεντικού.
«Κέντημα έκαναν, ακόμη και τα νεύρα του μαρμάρου αποτύπωσαν, τα σημάδια από τις σφαίρες, την κάθε λεπτομέρεια του», σημειώνει η προϊσταμένη της Εφορείας Όλγα Βάση, η οποία μας παρότρυνε να παρουσιάσουμε και τη δουλειά τους.
Συνθήκες εργασίας
Ομολογούμε ότι όπως διαπιστώσαμε, δεν εργάζονται και με τις καλύτερες συνθήκες, στέγασης και υγιεινής. Στεγάζονται σε ένα κοντέϊνερ στη αυλή της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου στο κάστρο, αφού  το κτίριο της έδρας τους θα επισκευαστεί και θα αναπλαστεί, στα πλαίσια του προγράμματος επισκευής και ανάδειξης του Μεντρεσέ, του παλιού Τούρκικου Ιεροδιδασκαλείου.
Το προσωπικό δεν επαρκεί για το πλήθος των εργασιών που αναλαμβάνουν, δεν προστατεύονται επαρκώς από την έκθεση τους στα χημικά που χρησιμοποιούν, δεν  διαθέτουν την απαιτούμενη καλή υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν παραπονιούνται καθόλου. Το Ελληνικό δαιμόνιο τους δίνει τη δυνατότητα να φτιάχνουν πατέντες και να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε ανάγκες των εργασιών τους με τον καλύτερο τρόπο.
Τα σχόλια
Πρόβλημα αποτελεί και η νοοτροπία του κόσμου που αν και δεν γνωρίζει τα μυστικά της δουλειάς τους, πολύ συχνά τους σχολιάζει κακοπροαίρετα.
«Κάθε μνημείο ή έργο θέλει το χρόνο του για να επισκευαστεί, αναμονή που διαφέρει σε κάθε εργασία από την τεχνική που πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε φορά. Κάνουμε τσμεντενέσεις, ή ενέσεις με άλλα υλικά και στη συνέχεια πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει η καθεμία ξεχωριστά για να συνεχίσουμε στην επόμενη. Ο κόσμος νομίζει ότι τεμπελιάζουμε για να καταναλώνουμε το χρόνο μας, αλλά δεν είναι  καθόλου έτσι».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ