Η απονομή των βραβείων και των επαίνων του καθιερωμένου ετήσιου, 20ού Παγχιακού Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Ανδρέας Αξιωτάκης» του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος», σχολικού έτους 2023-2024, που γίνεται πάντα με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χίου, καθώς και η ανάγνωση των κειμένων των βραβευθέντων μαθητών και μαθητριών, έδειξαν ότι τα νέα παιδιά σκέφτονται καλά, και έχουμε ελπίδες να γίνουμε μια καλύτερη κοινωνία.
Γιατί, πραγματικά, δουλειά της Λογοτεχνίας είναι «να φυτρώνει εκεί που δεν την σπέρνουν», και να φανερώνει τα κρυμμένα μυστικά και τις παραλείψεις της ιστορίας, σε μια συνάντηση με τις ψυχές, που αναζωογονεί και εμπνέει, όπως τόνισε και η Φιλόλογος Καθηγήτρια Δέσποινα Γεμέλου, στη σχετική της ομιλία, στις απονομές των βραβείων, που έγιναν στις εγκαταστάσεις του «Φάρου», στο Βαρβάσι, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, στις 8 το βράδυ.
Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
Το θέμα του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού ήταν, όπως πάντα, σχετικό με τη Μικρασιατική Καταστροφή και γενικώς με τις καταστάσεις και τη ζωή των προσφύγων, «που απ' τον πηλό φτιάχνουν λουλούδι... και τους καημούς τους... τους πλέκουν ψιλοβελονιά...» κι ορθοποδούν, ανεβάζοντας κι άλλους.
Τα παιδιά της Δευτέρας Λυκείου, που βραβεύτηκαν φέτος που τελειώνουν το Λύκειο, είναι τα ακόλουθα:
1ο Βραβείο: Κουτή Κυριακή Μυρτώ, του ΓΕ.Λ. Βροντάδου.
2ο Βραβείο: Πύρρος Γεώργιος, του ΓΕ.Λ. Βροντάδου.
3ο Βραβείο: Αποστολίδης Μικές, του ΓΕ.Λ. Βροντάδου.
1ος Έπαινος: Πιπεράκης Αντώνιος, του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού.
2ος Έπαινος: Μουστρίδη Ευδοκία, του 2ου ΓΕ.Λ. Χίου.
Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι οι Φιλόλογοι: Ευτυχία Βλυσίδου (Διευθύντρια Δ.Δ.Ε. Χίου), Αργυρώ Νεοχωρούση (Διευθύντρια του Γυμνασίου Καλαμωτής) και Ελένη Καραφώτη.
Ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι ο ίδιος με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, και με τις ίδιες κόλλες χαρτί, που αποκρύπτουν τα ονόματα των συμμετεχόντων, που μένουν καλυμμένα μέχρι την ολοκλήρωση και την επικύρωση της βαθμολογίας.
Είναι η πρώτη φορά που ένα σχολείο παίρνει και τα τρία πρώτα βραβεία, και ο Διευθυντής του ΓΕ.Λ. Βροντάδου, Νίκος Χαβιάρας (Φιλόλογος), δήλωσε πολύ χαρούμενος και υπερήφανος για τους μαθητές του.
Τόνισε πως η προσφορά του «Φάρου» με τον διαγωνισμό αυτό, που τον τελεί αδιαλείπτως και με συνέπεια εδώ και είκοσι χρόνια, με αρχικό και ιθύνοντα νου τον αείμνηστο Πρόεδρό του Ανδρέα Αξιωτάκη, είναι θετική αξία ανεκτίμητη.
Θύμισε στο ακροατήριο ότι από το 1950 μέχρι το 1970 και περισσότερο, παρόμοιο Λογοτεχνικό Μαθητικό Διαγωνισμό πραγματοποιούσε ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου, με αποτέλεσμα να εξελιχθούν μέσα από αυτόν Λογοτέχνες, Δημοσιογράφοι και άνθρωποι του πνεύματος του νησιού μας, που έλαβαν πανελλήνια αναγνώριση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε φράσεις από τα υπέροχα πεζογραφήματα και ποιήματα των παιδιών, που είναι γεμάτα από νοήματα και τροφή για σκέψη:
Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν 42 μαθητές της Β' Λυκείου με ποιήματα και δοκίμια.
Η Πρόεδρος του «Φάρου» Γεωργία Χούλη, η οποία είχε βραβευθεί και η ίδια ως μαθήτρια της Β' Λυκείου στον ίδιο Λογοτεχνικό Μαθητικό Διαγωνισμό με ποίημά της που διακρίθηκε, έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τόνισε ότι τα νέα παιδιά πάντα έχουν να πουν κάτι καινούργιο και σημαντικό, που οι μεγάλοι ίσως έχουν ξεχάσει τον τρόπο να το διακρίνουν.
Ευχαρίστησε τη Φιλόλογο Δέσποινα Γεμέλου, η οποία ήταν η κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς και μίλησε για «Τα Λογοτεχνικά νάματα (αυτά που εμπνέουν και αναγεννούν) της Μικρασίας», καθώς επίσης και τη Φιλόλογο Αργυρώ Νεοχωρούση, Διευθύντρια του Γυμνασίου Καλαμωτής, η οποία έκανε για το κοινό εισήγηση και εισαγωγή στα κείμενα των παιδιών.
Ευχαρίστησε ακόμη για την υποστήριξή τους στο διαγωνισμό τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου Ευτυχία Βλυσίδου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την επί σειρά ετών επιχορήγηση των βραβείων, και τον Γενικό Γραμματέα της, Εμμανουήλ Κουτουλάκη.
Η Πρόεδρος του «Φάρου» υπογράμμισε ότι το 3ο Βραβείο του Διαγωνισμού δίνεται κάθε χρόνο εις μνήμην Ερατώς Αγγελή και Κωνσταντίνου Μοσχάκη από τη Χάλκη, με φροντίδα της οικογένειάς τους, και κάθε χρόνο το παραδίδει μία Μικρασιατική Οικογένεια. Φέτος το παρέδωσε η οικογένεια Μπουλαζέρη από το Βαρβάσι.
Ευχαρίστησε ακόμη τους Διευθυντές των Σχολείων και τους Συλλόγους Διδασκόντων που συμμετείχαν, τον Γιάννη Παληό και το Τυπογραφείο Αλφα-Πι για τους Επαίνους, καθώς και το Βιβλιοπωλείο Πυξίδα για τους Επαίνους και τα βιβλία που προσφέρθηκαν. Τον Γιάννη Βούλγαρη, συντονιστή της ποιητικής ομάδας και του περιοδικού «Σείστρο», για την παρουσία του στην εκδήλωση και την προσφορά του περιοδικού στους βραβευθέντες μαθητές και μαθήτριες.
Ακόμη ευχαρίστησε τα τοπικά ΜΜΕ για τη μετάδοση και την κάλυψη της εκδήλωσης.
Και τέλος τον κόσμο που γέμισε την αίθουσα, τα ίδια τα παιδιά που μας προσφέρουν αναζωογόνηση πνεύματος με το ταλέντο και την ψυχή τους, και τους γονείς και τους καθηγητές που τα ενθαρρύνουν και τα στηρίζουν στις Λογοτεχνικές δραστηριότητες και αναζητήσεις τους.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.