Με παρτίδα σκακιού για μαιτρ του αθλήματος, μοιάζει η αντιπαλότητα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του δήμου Χίου και πολλών εκκλησιαστικών συμβουλίων, με αφορμή τη διακοπή του φωτισμού των εκκλησιών που επέβαλλε για οικονομικούς λόγους η δημοτική αρχή από τις πρώτες μέρες του χρόνου, αφού τα υπέρογκα ποσά της κατανάλωσης πληρωνόταν από το δημοτικό ταμείο.Οι εκκλησιαστικές επιτροπές δεν έχουν αποδεχθεί την απόφαση και το σκεπτικό της, θεωρούν μάλιστα ότι η δημοτική αρχή τους ενέπαιξε, επειδή στο ενημερωτικό έγγραφο που τους κοινοποίησε για τη διακοπή, υποστήριζε ότι θα διέθετε σε ευαγή ιδρύματα τα ποσά που θα εξοικονομούσε απο μείωση στα τιμολόγια.Από τότε έχει αρχίσει ένα μπρά ντε φερ μεταξύ των δύο πλευρών, που προσπαθούν να βρουν πλάγιους τρόπους για να πετύχουν το στόχο τους από την πλευρά της η κάθε μια.
Στις πιέσεις πρωτοστατούν τα εκκλησιαστικά συμβούλια της Μητρόπολης, του Αγ. Ιακώβου, της Παναγίας Λατομίτισσας, του Αγ. Χαραλάμπου, του Αγ. Σπυρίδωνα Νερομύλων, της Παναγίας Λέτσαινας, του μοναστηριού του Αγ. Στεφάνου της Κλειδούς, του Αγ. Πολύκαρπου στο Τάλλαρος και όλων των εκκλησιών του Κάμπου και του Βροντάδου. Στο έγγραφο που έχουν κοινοποιήσει στον δήμο Χίου δεν ζητούν απευθείας τον φωτισμό των εκκλησιών, αλλά προσπαθώντας να πετύχουν έμμεσα το στόχο τους, τα εκκλησιαστικά συμβούλια υποστηρίζουν ότι από τότε που διέκοψαν το φωτισμό των εκκλησιών, οι ενορίτες έχασαν τα στέκια τους και οι συνοικίες ερήμωσαν.
Στον δήμο Χίου σκέφθηκαν ότι το καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι και απάντησαν στην τρίπλα των εκκλησιαστικών με δική τους τρίπλα.
Αποφάσισαν να αναθέσουν στο μηχανικό του δήμου Π. Τσαγρή να καταρτίσει μελέτη με την οποία θα εντοπισθούν οι ελλείψεις και θα προστεθούν φωτιστικά σώματα στους δημόσιους χώρους των ενοριών που διαμαρτύρονται.
Ένα από τα στελέχη που πρωτοστατούν στις κινήσεις των εκκλησιαστικών συμβουλίων είναι ο δάσκαλος και κάτοικος Αγ. Παρασκευής Καστέλλου Κώστας Μιμίδης, ο οποίος τοποθετεί το θέμα στην αντίθετη διάσταση, υποστηρίζοντας ότι οι εκκλησίες εκτός από θρησκευτικοί είναι πολιτιστικοί, ιστορικοί αλλά και κοινωνικοί χώροι που θα έπρεπε να φωτίζονται όπως τόσοι άλλοι στους οποίους δεν έχει διακοπεί ο φωτισμός.
«Στην Αγ. Παρασκευή είναι φωτισμένη όλη η υπόλοιπη περιοχή, εκτός από την πλατεία και την εκκλησία. Οι πρόσφυγες δεν έφεραν εδώ τις περιουσίες τους, αλλά τα εικονίσματα της εκκλησίας με κίνδυνο της ζωής τους. Στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Σύρο, σε πολλά άλλα νησιά αλλά και στην Αθήνα ακόμη οι εκκλησίες φωτίζονται και εδώ παραμένουν στο σκοτάδι. Κατανοώ το θέμα της οικονομικής κρίσης, αλλά δεν πρέπει να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο. Η κίνηση του δήμου ήταν λανθασμένη, θα μπορούσε με διάλογο να είχε βρεθεί η χρυσή τομή, όπως π.χ. να φωτίζονται τις εξαιρέσιμες και εορταστικές μέρες του χρόνου. Αν υπήρχε διάθεση θα μπορούσαν να βρεθούν πολλές λύσεις».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.