2.9.2024 12:35

Γιάννης Αμπαζής - Εις βάρος των συνταξιούχων και των ασθενών οι αυξήσεις στην τιμή των Φαρμάκων

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών σε περίπου 800 φάρμακα, άσκησε μέσα από δηλώσεις του στον «Πολίτη», ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΕΦΚΑ της Χίου Γιάννης Αμπαζής, υποστηρίζοντας ότι, αυτή η ενέργεια ευνοεί τις φαρμακοβιομηχανίες εις βάρος των συνταξιούχων και των ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ. Αμπαζή, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυξήσεις τιμών που κυμαίνονται από 15% έως 400% σε περίπου 800 φάρμακα, με αιτιολογία ότι οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές και ότι οι αυξήσεις αυτές θα αντιμετωπίσουν τις τεχνητές ελλείψεις στην αγορά. Ο κ. Αμπαζής όμως χαρακτηρίζει αυτές τις δικαιολογίες ως «γελοίες», υπογραμμίζοντας ότι οι φαρμακοβιομηχανίες εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα ένα συγκεκριμένο φάρμακο που από 490 ευρώ αυξήθηκε στα 1880 ευρώ, και ένα άλλο, ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβηχικό, το οποίο από 2-3 ευρώ αναμένεται να κοστίζει περίπου 8 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Σωματείου τονίζει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες, γνωρίζοντας ότι μπορούν να πουλήσουν τα φάρμακα τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης σε υψηλότερες τιμές, αποκρύπτουν φάρμακα από την ελληνική αγορά ή τα εξάγουν, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αμπαζή, μετατρέπει ένα κοινωνικό αγαθό, όπως η υγεία, σε εμπόρευμα στα χέρια των φαρμακοβιομηχανιών, με την υποστήριξη της κυβέρνησης.

Ο κ. Αμπαζής προτείνει ως λύση τη διακοπή της υπαγωγής της έρευνας, παραγωγής, καινοτομίας και διακίνησης των φαρμάκων στα χέρια των φαρμακοβιομηχανιών, τονίζοντας ότι η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό που δεν πρέπει να εμπορευματοποιείται. Επίσης, καταδικάζει την ύπαρξη της «αρνητικής λίστας» φαρμάκων, η οποία περιλαμβάνει φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται και για τα οποία οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Καταλήγοντας, ο κ. Αμπαζής καλεί σε κοινωνική κινητοποίηση για την ανατροπή της πολιτικής αυτής, επισημαίνοντας ότι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στην εξουσία των φαρμακοβιομηχανιών, των εφοπλιστών και των μεγάλων εταιρειών, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, κυβερνούν στη χώρα έχοντας ως κύριο κριτήριο το κέρδος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ