Στις 28 Απριλίου κάθε χρόνου έχει θεσπιστεί η Παγκόσμια Ημέρα για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. Η εργασία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την ποιότητα ζωής του ατόμου. Μπορεί να ενισχύσει την πρόληψη συναισθηματικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, μιας που το άτομο μέσα από την εργασία του αυξάνει την δραστηριοποίησή του, τον κοινωνικό του κύκλο, το νόημα στην ζωή του και οργανώνει την καθημερινότητά του. Ενώ αντίστροφα, ένα άτομο που δεν είναι ικανοποιημένο από την εργασία του, είναι πιθανό να εμφανίζει σημάδια άγχους και κόπωσης, μειωμένη διάθεση και ευχαρίστηση και διαταραχές στον ύπνο του.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η επιλογή επαγγέλματος είναι καθοριστική για το άτομο. Η αλήθεια είναι πως ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός σαν όρος είναι περισσότερο συνυφασμένος με τους εφήβους και τα σχολεία. Ωστόσο, κάθε άτομο έχει δικαίωμα σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωή του να συνειδητοποιεί τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντά και τις αξίες του, να λαμβάνει εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις, να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη σταδιοδρομία του, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.
Το Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων του Κέντρου Παιδιού κι Εφήβου παρέχει στα άτομα ένα καινοτόμο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού ενηλίκων σε άνεργους, φοιτητές ή και εργαζόμενους που επιθυμούν αλλαγή θέσης ή εργασίας.
Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός σε περιβάλλον ψυχικής υγείας έχει ως στόχο να βοηθήσει τα άτομα να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να λάβουν επαγγελματικές αποφάσεις και να σχεδιάσουν την σταδιοδρομία τους. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο μαθαίνει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και πώς αυτά «παντρεύονται» με το επάγγελμά του. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, ένα άτομο είναι πιθανό να έλκεται από συγκεκριμένα επαγγέλματα και να είναι επιτυχημένο σε κάποιον χώρο ή και το αντίθετο, δηλαδή τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του να αποτελούν εμπόδιο στην επιτυχή του πορεία σε μια επαγγελματική επιλογή. Πως λαμβάνει αποφάσεις; Ποιος είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται όσα συμβαίνουν γύρω του και σκέφτεται; Ποιες είναι οι επαγγελματικές κατηγορίες ή οι θέσεις που θα του ταίριαζαν; Πως προτιμά το περιβάλλον εργασίας του;
Αφού το άτομο ολοκληρώσει το πρόγραμμα, στην συνέχεια, λαμβάνει πρακτικές συμβουλές για την σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος και της συνοδευτικής επιστολής. Προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη συνέντευξη και μαθαίνει τεχνικές διαχείρισης του άγχους, λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, βοηθητικές και μη βοηθητικές πρακτικές.
Η συμβουλευτική παρέμβαση γίνεται με τρόπο «εξατομικευμένο» με τη βοήθεια των ατομικών ραντεβού δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. Κατά τη διάρκεια των ατομικών συναντήσεων τηρείται απόλυτη εμπιστευτικότητα, ενώ ο αριθμός και το περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου καθώς και τους στόχους που έχει.
Το άτομο αναπτύσσει και καλλιεργεί νέες δεξιότητες, καταρτίζει το ατομικό του σχέδιο δράσης ώστε να ενταχθεί στην αγορά εργασίας ή να επαναπροσδιορίσει την επαγγελματική του πορεία σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες και τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς εργασίας.
Πληροφορίες: Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος τηλ. 22710-20000 (εσωτ. Γραμ. 3), tpsye@kpechios.gr, www.kpechios.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.