30.6.2014 18:15

Χίος: αγιονήσι μόνο για τους ντόπιους;

Η ΜΗΛΟΣ ΤΡΙΤΟ «ΙΕΡΟ ΝΗΣΙ» ΣΤΗ ΧΩΡΑ. ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΑΙΤΗΜΑ;

Χίος, το αγιονήσι του Αιγαίου καυχάται εδώ και χρόνια η Ιερά Μητρόπολη ότι είμαστε. Είχε προχωρήσει μάλιστα και σε μια ανάλογη υποστηρικτική καμπάνια, εκδίδοντας ένα βιβλίο και δημιουργώντας ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ.

Αναζητώντας την ταυτότητα του νησιού κατά περιόδους του έχουμε αποδώσει πολλούς χαρακτηρισμούς. Το νησί του Ομήρου, το νησί των τεσσάρων εποχών, το νησί της μαστίχας, το νησί της ναυτιλίας, αμέτρητος ο κατάλογος. Το αγιονήσι ειπώθηκε αστήρικτα; Όχι φυσικά. Ένας στρατός μαρτύρων και νεομαρτύρων ευλόγησε με την παρουσία του τα χώματα του και φυσικά μια σειρά πολύ σημαντικών προσκυνηματικών χώρων, με προεξέχουσα τη λάμψη της Νέας Μονής, ένα από τα δυο εν Ελλάδι μοναστήρια – προστατευόμενο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco.

Η Μήλος

Τα παραπάνω με αφορμή την πρόσφατη ανακήρυξη της Μήλου ως τέταρτο «ιερό τόπο» της χώρας μας, το τρίτο κατά σειρά «ιερό νησί» έπειτα από την Πάτμο της Αποκάλυψης και την Τήνο με την Παναγιά της.

Η ανακήρυξή της σε Ιερό Τόπο, παρουσία υψηλά ιστάμενων στην εκκλησιαστική ιεραρχία και εκπροσώπων της Κυβέρνησης,

έγινε λόγω του μοναδικού πρωτοχριστιανικού μνημείου των Κατακομβών που βρίσκεται στο νησί, μνημείο μεγάλης θρησκευτικής και αρχαιολογικής αξίας.

Τα πλεονεκτήματα

Για να ανακηρυχθεί ένας τόπος «Ιερός» πρέπει να έχει ξεχωριστό χαρακτήρα ιερότητας. Τα πλεονεκτήματα που αποκτά μετά την επίσημη ανακήρυξή του αφορούν τη διαφύλαξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς, την προσέλκυση περαιτέρω ενδιαφέροντος εξερεύνησης και ανασκαφών και βεβαίως, το κυριότερο κατά πολλούς, την προσέλκυση μεγαλύτερου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Για να πετύχει το στόχο της, σύμφωνα με την aftodioikisi.gr,  η Ιερά Μητρόπολη Σύρου ξεκίνησε τη διαδικασία ανακήρυξης της Μήλου σε Ιερά Νήσο το 2009.

Απαιτείται αρχικά σχετική πρόταση του εκάστοτε Μητροπολίτη στην Ιερά Σύνοδο. Εφόσον η Ιερά Σύνοδος κάνει δεκτή την πρότασή της, μεταφέρει το εν λόγω αίτημα στον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος με τη σειρά του πρέπει να εισάγει προς ψήφιση αντίστοιχη τροπολογία στη Βουλή. Εφόσον η πρόταση γίνει δεκτή, απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Η ανακήρυξη ενός νησιού σε Ιερό συνοδεύεται από περιοριστικούς όρους δόμησης και διασκέδασης. Όροι οι οποίοι έχουν ατονήσει σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με το παρελθόν.

Δεν μας αφορά;

Ο τίτλος «ιερό νησί» αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα ή εμπεριέχει αρκετή δόση υπερβολής; Αν η ιεραρχία της Χιακής Εκκλησίας αποδέχεται ότι η χωρία των Αγίων και η αξία των θρησκευτικών μας μνημείων είναι όση εμείς οι ίδιοι καυχώμαστε στις μεταξύ μας συζητήσεις, τί την εμποδίζει να στοιχειοθετήσει ένα επίσημο αίτημα στην Ιερά Σύνοδο και να παλέψει ένας από τους επόμενους «ιερούς τόπους» της χώρας να αναδειχθεί το νησί μας; Ένας στόχος με προοπτική βάθους πενταετίας, που θα συμβάλλει όμως καθοριστικά ώστε να διαμορφώσουμε τελική εικόνα για τη φυσιογνωμία του νησιού μας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ