14.11.2024 13:52

"Η αναδοχή μπορεί να σώσει εκατοντάδες παιδιά από τα ιδρύματα"

Ο ρόλος της ευαισθητοποίησης και της συνεργασίας στην αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης

Ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλους φορείς διοργάνωσε μία σημαντική ημερίδα με θέμα την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών και την ενίσχυση των κοινωνικών δομών για την προστασία τους. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ειδικοί κοινωνικής πρόνοιας, εκπροσωπώντας τόσο το Δήμο όσο και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Σημασία της Πρόληψης και της Ενημέρωσης

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συγκεκριμένη ημερίδα ο Κοινωνικός Λειτουργός Γιάννης Νέος υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης για την προστασία των παιδιών. "Η κακοποίηση των παιδιών είναι ένα φαινόμενο που συνήθως δεν γίνεται αντιληπτό, καθώς μόνο οι περιπτώσεις που φτάνουν στις υπηρεσίες είναι αυτές που γνωρίζουμε", ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και των υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, η Ευαγγελία Γεωργιάδου από το τμήμα παρακολούθησης αναφορών κακοποίησης παιδιών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανέφερε ότι: "Η πρόληψη και η ενημέρωση είναι βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κακοποίησης. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τα σημάδια που θα τους προβληματίσουν και πού μπορούν να απευθυνθούν σε περίπτωση υποψίας κακοποίησης", προσθέτοντας ότι η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας.

Το Φαινόμενο του Παγόβουνου

Η Γιώτα Μάνθου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της κακοποίησης ως "παγόβουνου". "Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την κακοποίηση είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις δεν αποκαλύπτονται, με αποτέλεσμα να είναι πολύ λίγα τα παιδιά που λαμβάνουν βοήθεια", εξηγώντας πως η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες να αναγνωρίσουν τα σημάδια που ίσως φανερώνουν ότι ένα παιδί βιώνει δυσκολίες στο σπίτι του.

Αναδοχή και Αποϊδρυματοποίηση

Η κ. Μάνθου περιέγραψε την αναδοχή ως ένα σημαντικό εργαλείο αποϊδρυματοποίησης: "Είναι απαραίτητο να προχωράμε στην αναδοχή αντί να αφήνουμε τα παιδιά να εισέρχονται σε ιδρύματα. Η διαβίωση σε έναν οικογενειακό χώρο προσφέρει πολύ πιο θετικές εμπειρίες για την ανάπτυξη των παιδιών". Στη χώρα, ήδη έχουν υλοποιηθεί πάνω από 250 επείγουσες αναδοχές, με παιδιά να τοποθετούνται σε αναδόχες οικογένειες για να αποφευχθεί η παραμονή τους σε ιδρυματικούς χώρους.

Η Διαδικασία της Αναδοχής

Στη συνέντευξη, έγινε επίσης αναφορά στη διαδικασία της αναδοχής και το πώς μπορεί κάποιος να γίνει ανάδοχος γονέας. Η διαδικασία αυτή, όπως εξήγησε η κ. Μάνθου, περιλαμβάνει την υποβολή αίτησης, τον έλεγχο δικαιολογητικών και την αξιολόγηση της καταλληλότητας και της ετοιμότητας των υποψήφιων ανάδοχων. "Η διαδικασία αυτή, αν και απαιτητική, προσφέρει μια βαθιά συμβουλευτική εμπειρία για τους ανθρώπους που επιθυμούν να ανοίξουν την αγκαλιά τους σε παιδιά που έχουν ανάγκη από φροντίδα", υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Μάνθου ανέφερε ότι το κράτος υποστηρίζει τους ανάδοχους γονείς οικονομικά μέσω επιδόματος αναδοχής, ενώ παρέχεται συνεχής υποστήριξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες. "Η στήριξη δεν σταματά με την τοποθέτηση του παιδιού στην ανάδοχη οικογένεια. Οι κοινωνικές υπηρεσίες παραμένουν δίπλα στην οικογένεια και το παιδί καθ' όλη τη διάρκεια", τόνισε.

Τα Παιδιά Έχουν Λόγο

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν έντονα ήταν το δικαίωμα των παιδιών να έχουν λόγο για το ποιος θα τα αναλάβει. Η κ. Μάνθου ανέφερε παραδείγματα όπου τα παιδιά εκδήλωσαν προτίμηση ή απόρριψη απέναντι σε υποψήφιους ανάδοχους, τονίζοντας ότι η αναδοχή είναι ένας θεσμός προσανατολισμένος στις ανάγκες των παιδιών. "Η φροντίδα των παιδιών πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες τους και τα συναισθήματά τους", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ομιλητές ανέφεραν πως το φαινόμενο της κακοποίησης των παιδιών δεν είναι τόσο εμφανές όσο άλλες μορφές βίας, αλλά απαιτεί την προσοχή της κοινωνίας. Η κ. Γεωργιάδου τόνισε: "Η κακοποίηση δεν αφορά μόνο το άμεσο θύμα, αλλά και τους μάρτυρες. Τα παιδιά που είναι μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να βιώσουν σοβαρά ψυχικά τραύματα".

Η ημερίδα και η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκαν με τη δέσμευση των συμμετεχόντων για συνεχιζόμενη ενημέρωση και υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας στη Χίο. Οι ομιλητές κάλεσαν τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν στις δράσεις που διοργανώνονται για την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση.

Η κ. Μάνθου, καταληκτικά, εξέφρασε την ελπίδα ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερους πολίτες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ