11.10.2024 13:25

Η Χίος τίμησε τη μνήμη του ήρωα Ιάσονα Καλαμπόκα

Ο Δήμος Χίου, τιμώντας τη μνήμη του ήρωα Αξιωματικού Ιάσονα Καλαμπόκα, πραγματοποίησε σήμερα μια σεμνή τελετή, παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών της Χίου. Η εκδήλωση είχε σκοπό να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Ιάσονας Καλαμπόκας στον αγώνα για την ελευθερία, καθώς και τη θυσία του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως υπενθύμιση των αξιών και των ιδανικών για τα οποία πολέμησε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκφωνήθηκε επίκαιρη ομιλία από τον Έφεδρο Αξιωματικό Αρ. Σταμούλα, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και τα ηρωικά κατορθώματα του Ιάσονα Καλαμπόκα. Ο κ. Σταμούλας επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η μνήμη του ήρωα για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και των δημοκρατικών ιδεωδών. Ο Ιάσονας Καλαμπόκας υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους αγωνιστές του νησιού, ενώ η δράση του στην αντίσταση εναντίον των κατακτητών ήταν καθοριστική τόσο για το νησί της Χίου όσο και για τη γενικότερη αντίσταση του ελληνικού λαού.

Στην ομιλία του, ο Α. Σταμούλας αναφέρθηκε στην πορεία του Καλαμπόκα, από τις μάχες στα βουνά της Αλβανίας, όπου διακρίθηκε για τον ηρωισμό του, μέχρι τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική και την Κρήτη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις μυστικές αποστολές που του ανατέθηκαν και έφερε εις πέρας με επιτυχία, καθώς και στον τραγικό θάνατό του στις 6 Σεπτεμβρίου 1944, λίγες ημέρες πριν την απελευθέρωση της Χίου από τις ναζιστικές δυνάμεις.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων και την τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμήν του ήρωα, αναδεικνύοντας την ανάγκη να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Ο Ιάσονας Καλαμπόκας αποτελεί παράδειγμα αφοσίωσης στην πατρίδα και διαρκή πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές, καθώς η θυσία του είναι μια παρακαταθήκη για όλους εμάς που πρέπει να συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τα ιδανικά των προγόνων μας

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ