15.9.2024 18:45

Η Μικρασία ζει στις καρδιές μας

Τιμήθηκε και φέτος, η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η Θλιβερή αυτή επέτειος, που ο «Φάρος» Βαρβασίου την καθιέρωσε από το 1978 ως «Μνήμη Μικρασίας» και τελεί ανελλιπώς κάθε χρόνο τιμητικές εκδηλώσεις, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, από νωρίς το πρωί της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση, υπέρ των, «μαρτυρικώ Θανάτω τελειωθέντων Ελλήνων», κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, στον Καθεδρικό Μικρασιατικό Ιερό Ναό  Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου, με όλες τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της Χίου παρούσες, τον Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, και όλα τα Σώματα Ασφαλείας του νησιού παρόντα με αντιπροσωπείες Αξιωματικών.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ο πηγαίος και συγκινητικός λόγος του Ιστορικού Φιλολόγου Παναγιώτη Λάλα, ένωσε, παρελθόν, παρόν και μέλλον, και έδειξε ξεκάθαρα, πως μόνο οι Έλληνες από τις Συμμαχικές Δυνάμεις της Αντάντ, είχαν πληθυσμούς ομογενείς να απελευθερώσουν, κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία, τονίζοντας ότι, μόλις κηρύχθηκε η Επανάσταση του 1821 και με τις πρώτες νικηφόρες μάχες των Ελλήνων στη Στερεά Ελλάδα, δέκα χιλιάδες Μικρασιάτες Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην απέναντι ακτή, σφαγιάστηκαν για αντίποινα...

Κάθε χρόνο στον Άγιο Χαράλαμπο, στις επετειακές αυτές εκδηλώσεις, συρρέει πολύς κόσμος, από όλες τις μικρασιατικές συνοικίες της Χίου κι από όλο το νησί, που «κατακτήθηκε» τελικά, από το πανάρχαιο Ιωνικό πνεύμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, χωρίς να πέσει, ούτε μια τουφεκιά...

Εκεί ήταν για την ημέρα, και οι Ιστορικές Εικόνες των Αλησμόνητων Πατρίδων, Αγίου Χαραλάμπους και Ευαγγελιστρίας (Κρήνης-Τσεσμέ), Αγίας Παρασκευής (από το ομώνυμο χωριό της απέναντι Ερυθραίας) και Αγίου Ελευθερίου (Σμύρνης), που διέσωσαν οι πρόσφυγες το 1922, με κίνδυνο της ζωής τους, και τις έφεραν στη Χίο, για να φυλάνε τους συνοικισμούς τους...

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην αυλή τ' Αγιού Χαραλάμπη (που είναι κι ο οικοδεσπότης των εκδηλώσεων), κατατέθηκε Στεφάνι από το «Φάρο» Βαρβασίου, στο Ηρώο Μικρασιατικής Μνήμης, που αναγράφει τα ονόματα, όλων των αλησμόνητων πατρίδων, που πλήρωσαν με αίμα, την πανάρχαια Ιστορία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τον κόσμο και τις Αρχές, κι όλοι μαζί έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Τιμητικά Στρατιωτικά Αγήματα, η Φιλαρμονική του Δήμου, μικρασιατικά, πολιτιστικά, λαογραφικά και αθλητικά σωματεία του νησιού μας, με τις Παραδοσιακές Φορεσιές της Μικρασίας, Πρόσκοποι, Μαθητές με τους Δασκάλους τους και τη Σημαία, Αδελφές του Ερυθρού Σταυρού, και όλη αυτή η αυθόρμητη συμμετοχή του κόσμου, έδωσαν όμορφο τόνο, στις εκδηλώσεις, που έτσι κι αλλιώς, είχαν διάχυτα συναισθήματα . 

 Κι επειδή πρέπει να τιμώνται με μεγάλο σεβασμό, κι εκείνοι που σώζουν την κατάσταση, όταν επικρατεί χάος... η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, κάθε χρόνο ανελλιπώς... ολοκληρώνεται, πολύ σωστά, με Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση Στεφάνων, στο Έφιππο Άγαλμα του Ήρωα Στρατηγού (και μετέπειτα έντιμου Πρωθυπουργού) Νικολάου Πλαστήρα.

Ο Στρατηγός Πλαστήρας, ήταν ο μόνος που έφερε πίσω τους Στρατιώτες του Συνταγμένους, και έσωσε πολύ κόσμο από τα χωριά της Ερυθραίας, που ήρθε σώος και αβλαβής στη Χίο.

Στεφάνια κατέθεσαν...

Ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής, ο Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης Εμμανουήλ Χριστοφάκης, ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Χίου, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χίου Παντελεήμων Βατούσης, η Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ο εκπρόσωπος των Αποστράτων Αξιωματικών Χίου, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Χίου, η Περιφερειακή Εφορεία Χίου Ελλήνων Προσκόπων, ο Εκπολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Φρουρίου, η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας, ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Χίου «Λέων Αλλάτιος», ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Χίου «ο Ψηλορείτης», ο Σύλλογος Θρακών και Μακεδόνων Χίου «ο Μέγας Αλέξανδρος», ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδίων Χίου «ο Γεώργιος Βούρος», η Μικρασιατική Αθλητική Ένωση Χίου, και η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου-Βιβλιοθήκη «ο Φάρος» Γεωργία Χούλη. 

Οι εκδηλώσεις αυτές που πραγματοποιεί ο «Φάρος» για τη Μνήμη της Μικρασίας, γίνονται με τη συνεργασία, τη συνδιοργάνωση και την υποστήριξη, της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Χίου, της 96 ΑΔΤΕ, του Λιμεναρχείου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων, του Δεσμού Φραγκομαχαλά, του Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» Φρουρίου, και της Φιλαρμονικής. 

Από το άγαλμα του Πλαστήρα στη Μπέλλα Βίστα, η Ιερατική Πόμπη, μαζί με τις Αρχές του τόπου και τον κόσμο, κινήθηκε προς τον νοτιοανατολικό λιμενοβραχίονα του Λιμένα της Χίου, μαζί με τις Ιερές Εικόνες της Μικράς Ασίας, που τις μετέφεραν Στρατιωτικά τζιπ, που μετά τις επέστρεψαν στις Ενορίες τους.

Από τον λιμενοβραχίονα οι Αρχές επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο του Λιμενικού, και στα ανοιχτά της Χίου, έγινε ρίψη Στεφάνου, εις μνήμην των προγόνων μας Μικρασιατών.   

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ