Την άποψη ότι αν το μέλλον του κόσμου ανήκε στα παιδιά, τότε σαφώς θα ήταν καλύτερο ενίσχυσε το χθεσινό βιωματικό σεμινάριο που διοργάνωσε η W.W.F. μέσα από το οποίο μαθητές έξι σχολείων μέσης εκπαίδευσης κλήθηκαν να αναλάβουν τα ηνία του τόπου μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου.
Οι ρόλοι του δημάρχου, του δασάρχη, των εθελοντών, των πυροσβεστών ακόμα και των δημοσιογράφων άλλαξαν προσωρινά χέρια με τους μικρούς μαθητές να παραδίδουν γραπτές τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την ιδεατή σκοπιά που ο καθένας εξυπηρετούσε.
Οι μαθητές, αφού άκουσαν με προσοχή τις σύντομες εισηγήσεις των εκπροσώπων της W.W.F Ηλία Τζιρίτη και Ναταλίας Καλεβρά και την ψυχολόγο Γιώτα Σιδερίδου, που τους μίλησαν για την πρόληψη, την καταστολή των πυρκαγιών και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον ανθρώπινο παράγοντα, παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με μαρτυρίες από την φωτιά στο νομό Ηλείας το 2007.
Το δημιουργικό παιχνίδι είχε ως αποτέλεσμα η «νέα εξουσία» του τόπου να ανταποκριθεί με αφοπλιστική αποτελεσματικότητα, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των εκπαιδευτών αφού για μία ακόμη φορά οι νέοι αποδείχτηκαν αρκούντως ενημερωμένοι, ευαισθητοποιημένοι αλλά και παρεμβατικοί πέραν του δέοντος.
Ο «δήμαρχος» Γιώργος Ψωμάς και ο «αντιδήμαρχος» Γιάννης Λένης ενημέρωσαν το ακροατήριο ότι με επιστολή που κοινοποίησαν στην κυβέρνηση ζητούν «την απαγόρευση της βόσκησης των αιγοπροβάτων στις πληγείσες περιοχές».
Η «δασάρχης» Μαρκέλλα Πικούνη και η «δασοφύλακας» Φαίη Ψύλλου ανακοίνωσαν την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες περιοχές και ειδικότερα στη Λαγκάδα, τους Μύλους και τη Βαθειά Λαγκάδα του Λιθίου, αντιδιαβρωτικών έργων στις πευκόφυτες περιοχές με στόχο την αποκατάσταση της βλάστησης, τον έλεγχο των νερών, την επιλεκτική υλοτόμηση από έμπειρα άτομα μόνο στα δέντρα που δεν έχουν διατηρήσει το φύλλωμα τους, την αυστηρή διαχείριση της κτηνοτροφίας και του κυνηγιού και την συνεχή παρακολούθηση της πορείας της βλάστησης των δέντρων και φυτών.
Η «αρχισυντάκτης» Ελένη Στείρου και η «δημοσιογράφος» Ευγενία Λένη περιέγραψαν στο ρεπορτάζ τους την κατάσταση, με τον ενδεικτικό τίτλο «Η εφιαλτική καταστροφή της Χίου». Στο κείμενο αναφέρουν: «Πικρή μέρα ξημερώνει για το όμορφο νησί της μαστίχας. Το κόκκινο φώς κατάλυσε την ανατολή. Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές. Θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στο έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης με αναδάσωση των καμένων δασών, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό δασών, χωριών και οικιών (!) και ομαδική οργάνωση για να διαφυλαχτούμε».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.