29.12.2014 11:15

Η ουρανόσταλτη βροχή έσωσε το Άγιο Γάλας

• «ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΑΝ» ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ Η «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Το δυνάμωμα της βροχής, σε συνδυασμό με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του ανέμου, αρχικά έστειλε το επικίνδυνο μέτωπο της φωτιάς προς την κατεύθυνση των ήδη καμένων εκτάσεων και στη συνέχεια την κατέσβεσε πλήρως λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν χρειάστηκε να επιχειρήσουν από το απόγευμα και μετά, είχαν παραταχθεί στο γεφύρι του ποταμού του Αγίου Γάλακτος και με συνεχείς περιπολίες στους χωματόδρομους που οδηγούν προς τον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Αϊ Γιάννη επόπτευαν επαρκώς το χώρο. Η επέκταση της βροχής και πάνω από τη φλεγόμενη περιοχή έριξε τους τίτλους τέλους στην πιο απροσδόκητη πυρκαγιά του 2014, λίγο πριν αυτό εκπνεύσει.

Ουσιαστικά η φωτιά έκαψε μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις από την πάνω πλευρά του δρόμου που οδηγεί από το Μελανειός προς το Άγιο Γάλας, σε ένα μέτωπο που το μήκος του  υπερβαίνει τα 5 χλμ.. Η φωτιά του περασμένου Οκτωβρίου είχε αποτεφρώσει τα εδάφη της περιοχής νοτίως του δρόμου. Οι ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες εκτιμούνται σε πολύ λιγότερες της φωτιάς του Οκτωβρίου.

Έκαιγε από μέρες;

Έρευνα για τα αίτια που την προκάλεσαν δεν έχει γίνει, ωστόσο στα ηγετικά κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η φωτιά να έκαιγε πολύ πριν γίνει αντιληπτή, γύρω στις 09.00 χθες το πρωί.

Λυπήθηκαν τις 100.000 ευρώ!

Μόλις οι πυροσβεστικές δυνάμεις σχημάτισαν εικόνα για το βαθμό επικινδυνότητας συναίνεσαν στη συνδρομή των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Ωστόσο το γεγονός ότι η φωτιά κινούνταν σε δύσβατες χορτολιβαδικές εκτάσεις και υπήρχε διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να περάσει το δρόμο, έκανε το Κεντρικό Στρατηγείο της Πυροσβεστικής να υπολογίσει τη δαπάνη των περίπου 100.000 ευρώ για τις πτήσεις των εναέριων μέσων και να την αναστείλει.

Πιο αναγκαίο από ποτέ

Η χθεσινή πυρκαγιά στην καρδιά του χειμώνα επανέφερε στο προσκήνιο την άμεση ανάγκη σύστασης Πυροσβεστικού Κλιμακίου στην Αμανή. Οι διαρκείς φωτιές στην περιοχή έχουν αρχίσει να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο ακόμα και τους ίδιους τους οικισμούς. Η μεγάλη απόσταση επαφής των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων από την περιοχή, χρονικής διάρκειας περίπου 2 ωρών, είναι καθοριστική για τη μετατροπή κάθε σπίθας σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Ο βορειοδυτικός πνεύμονας της Χίου είναι ό,τι απέμεινε στο νησί τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει δικαιολογία για την καθολική απουσία της Πυροσβεστικής από την περιοχή. Υπάρχει μόνο συνολική αδιαφορία για το γεγονός ότι το αίτημα δεν υποβάλλεται με ολοένα και διαρκώς αυξανόμενη πίεση.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ