28.9.2024 8:51

Η πρόληψη νίκα τον καρκίνο νωρίς

1ο Αντάμωμα της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας στη Χίο.

Με μια θερμή και καλοσχεδιασμένη εκδήλωση καλωσορίσματος και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, με στόχο την ανάδειξη συλλογικών προβλημάτων στα αρμόδια κέντρα εξουσίας προς επίλυσή τους, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Χίου «ΕλπίΖΩ» πραγματοποίησε μια ξεχωριστή βραδιά στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, στις 7 το βράδυ της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου 2024. Ο Σύλλογος υποδέχθηκε στη Χίο 150 φίλους και μέλη Συλλόγων Καρκινοπαθών από τη Βόρεια Ελλάδα.

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλήνιας δράσης «1ο Αντάμωμα της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας», που πραγματοποιείται στη Χίο από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Σκοπός της δράσης είναι, μέσα από την επαφή, τη συζήτηση και μια «εκδρομή» στη Χίο και τις ομορφιές της (όπως θα γίνει και σε άλλα μέρη), να ενισχυθεί ο αγώνας και η αλληλεγγύη των ογκολογικών ασθενών σε όλη την Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Η αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου πλημμύρισε από κόσμο, και την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου και της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Πατέρας Εμμανουήλ Τζιώτης, ο βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, ο υπεύθυνος Τύπου της Περιφερειακής Αρχής Χίου, Μικές Γιαννάρας, ο εκπρόσωπος του Δήμου Χίου και αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γιάννης Αμέντας, ο διοικητής του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου Χίου, Νικόλαος Σμυρνιούδης, και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, Νικόλαος Παπαγιάννης. Όλοι τους, στις σύντομες ομιλίες τους στον πρόλογο της εκδήλωσης, τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του έργου της Πολιτείας για τη βελτίωση και την αποτελεσματικότητα της περίθαλψης και της θεραπείας των ασθενών με καρκίνο, καθώς και τη φροντίδα όλων των πτυχών της ζωής τους που χρειάζονται οργανωμένη και επαγγελματική ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη, σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.

Τα λόγια πρέπει να γίνονται έργα, και είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι οι θεραπείες για τους ασθενείς είναι πολύ δαπανηρές και ότι η απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη για τους καρκινοπαθείς υπάρχει σε λίγες μόνο κεντρικές υγειονομικές μονάδες. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενδυναμωθεί και να επεκταθεί και στην επαρχία, μαζί με τη σωστή υγειονομική περίθαλψη της νόσου.

Προβλήθηκε ένα βίντεο «γνωριμίας» με τη Χίο και ένα βίντεο σχετικό με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Χίου και τη δράση του, που είναι πάντα ζωηρή, θετική και αξιέπαινη.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου «ΕλπίΖΩ», Τούλα Μπατσούκα, και η Αρετή Σταμούλη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, και οι δύο δημοσιογράφοι που ανταπεξήλθαν την επάρατη νόσο, συντόνισαν την εκδήλωση και τη συνάντηση με τον καλύτερο τρόπο, όπως ακριβώς κινούν, αποτελεσματικά, θετικά και ελπιδοφόρα, τόσα χρόνια τώρα, τις πολύ εποικοδομητικές δράσεις του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου.

Δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες της συνάντησης στους προέδρους και τους εκπροσώπους των συλλόγων καρκινοπαθών που επισκέφθηκαν το νησί μας σε αυτό το 1ο Αντάμωμα της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας.

Συμμετείχαν οι Σύλλογοι Καρκινοπαθών Δράμας, Έδεσσας, Μακεδονίας-Θράκης (Θεσσαλονίκη), Κιλκίς, Νιγρίτας, Εορδαίας (Πτολεμαΐδα), Σερρών και, φυσικά, Χίου.

Αναπτύχθηκε συζήτηση και εποικοδομητικός διάλογος στην αίθουσα, και τονίστηκε για μια ακόμη φορά από τους συμμετέχοντες ότι η πρόληψη με τις κατάλληλες και έγκαιρες εξετάσεις είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του καρκίνου, που νικιέται αν τον προλάβεις νωρίς... και ότι η βοήθεια του Θεού είναι απαραίτητη, «για να φωτίζει και τους γιατρούς» να βλέπουν έγκαιρα τα δυσδιάκριτα, πολλές φορές, πρώτα σημάδια.

Δημήτρης Ζαφείρης

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ