1.10.2024 11:51

Κάλεσμα για συλλογή υπογραφών από τη Συντονιστική Επιτροπή Ενημέρωσης και Δράσης για το αντιμόνιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συζήτηση σχετικά με τις εξορύξεις αντιμονίου στη Βόρεια Χίο, με τη συμμετοχή κατοίκων και 18 σωματείων και φορέων, με στόχο τον συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα κατά της εξόρυξης. Η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο του νησιού μέσω ιδιωτικών εταιρειών, επισημαίνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Καλεί τους Χιώτες να αγωνιστούν για να σταματήσουν την καταστροφή, ενώ οργανώνονται περαιτέρω δράσεις για την προστασία του νησιού.

Στο τέλος της διαδικασίας η Επιτροπή κατέληξε στο παρακάτω κείμενο-ψήφισμα:

Ψήφισμα Συντονιστικής Επιτροπής Δράσης και Ενημέρωσης για το αντιμόνιο

Η εγκληματική ενέργεια της κυβέρνησης ΝΔ να ξεπουλήσει τον ορυκτό πλούτο του νησιού, να τον παραδώσει για εκμετάλλευση σε μια ιδιωτική εταιρεία θα επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των Χιωτών, στο έδαφος, στον αέρα, στο υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η μεγάλη επένδυση που κάνουν λόγο και τα λεφτά που θα φέρει, στην πραγματικότητα πρόκειται για καθρεφτάκια στους ιθαγενείς και για αργό θάνατο. Αργό θάνατο της βορειοδυτικής Χίου, των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Αργό θάνατο για τους εργαζόμενους που για ένα μεροκάματο θα θέτουν τη ζωή τους σε μεγάλο κίνδυνο. Μαζί μ’ αυτούς και όλους εμάς μιας και θα μεταφερθεί σε όλη τη Χίο, μέσω των υδάτων που είναι ήδη επιβαρυμένα και τον αέρα. 

Όσοι κάνουν ότι δεν θυμούνται ας ανατρέξουν στο πρόσφατο παρελθόν να δουν τους θανάτους εργατών και κατοίκων από καρκίνο.

Αν δεν τους σταματήσουμε, ο λαός μας θα χάσει ένα ακόμα πολύτιμο μετάλλευμα αφού δεν είναι ανανεώσιμο.

Σήμερα η τιμή αυτού του πολύ σπάνιου μετάλλου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το ξεπουλήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα με σκοπό να το αρπάξουν για όσο τους συμφέρει.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος μεθοδεύουν στα κρυφά και υπογείως την εκποίηση της περιουσίας του λαού μας. Η απάτη, το ψέμα και η εξαγορά δε θα περάσουν. Οι Χιώτες και οι Χιώτισσες, θα ξεσηκωθούμε για να προστατέψουμε το νησί μας και τις ζωές μας!

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους και όλες να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τη συλλογή υπογραφών στην παρακάτω ιστοσελίδα

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/upen_demos_khiou_periphereia_ba_okhi_stis_exoruxeis_antimoniou_sten_khio/

Το ψήφισμα θα κοινοποιηθεί σε όλα τα Σωματεία, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους και φορείς του νησιού.

Θα τυπωθεί αφίσα με τίτλο: Ή τα κέρδη τους ή το νησί μας. Όχι στο ξεπούλημα του ορυκτού μας πλούτου. Να μην περάσει η καταστροφή του περιβάλλοντος της Χίου.

Καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 9 Οκτωβρίου 2024, στις 19:00 στο Δημαρχείο σαν μια πρώτη κινητοποίηση.

Η Συντονιστική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει συνάντηση για την οργάνωση των επόμενων δράσεών μας.

 
 
 
 
 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ