26.2.2025 14:58

Καμπανάκι από τη ΔΕΥΑΝ Χίου - Με μόλις 25.000 κυβικά μέτρα νερό η λιμνοδεξαμενή του Ζυφιά

Η λειψυδρία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Χίος, με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Νήσου Χίου (ΔΕΥΑΝ Χίου) να απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τους πολίτες για εξοικονόμηση νερού και προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Οι ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει η ξηρασία και η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με την υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων έχουν επιφέρει σημαντικά προβλήματα στη διαχείριση των αποθεμάτων του νησιού, με το Φράγμα Ζυφιά να βρίσκεται σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα.

Δραματική Μείωση των Υδάτινων Αποθεμάτων

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος. Το 2021 η λιμνοδεξαμενή του Ζυφιά περιείχε 230.000 κυβικά μέτρα νερού, ωστόσο, λόγω της ανομβρίας, οι ποσότητες μειώθηκαν δραματικά και το 2024 είχαν φτάσει στα 60.000 κυβικά μέτρα. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς σήμερα έχουν απομείνει μόλις 25.000 κυβικά μέτρα, μια ένδειξη που υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η λειψυδρία δεν είναι πλέον ένα μελλοντικό πρόβλημα, αλλά μια πραγματικότητα που επηρεάζει άμεσα τη ζωή των κατοίκων, των επαγγελματιών και των αγροτών του νησιού. Η ΔΕΥΑΝ Χίου έχει ήδη προχωρήσει στη λήψη μέτρων, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η συμβολή των πολιτών κρίνεται καθοριστική για τη διαχείριση της κρίσης.

Μέτρα της ΔΕΥΑΝ Χίου για την Αντιμετώπιση της Λειψυδρίας

Η ΔΕΥΑΝ Χίου έχει ήδη ξεκινήσει σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να διασφαλίσει τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η επιχείρηση, μεταξύ των βασικών μέτρων περιλαμβάνονται:

  • Καλλιέργεια και βελτίωση υδροφόρων πηγών, ώστε να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση των υδάτινων αποθεμάτων.
  • Νέες γεωτρήσεις σε επιλεγμένες περιοχές με υδατικά αποθέματα.
  • Βελτίωση και κατασκευή νέων λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων, για καλύτερη διαχείριση του νερού.
  • Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης με στόχο τη μείωση των διαρροών.
  • Επέκταση εξωτερικών δικτύων ύδρευσης ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη διανομή του νερού.
  • Ανάπτυξη συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) για καλύτερη χαρτογράφηση και διαχείριση των υποδομών ύδρευσης.
  • Βελτίωση υφιστάμενων και προσθήκη νέων μονάδων αφαλάτωσης για την αξιοποίηση θαλασσινού νερού.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των συναρμόδιων φορέων για την ανάγκη εξοικονόμησης νερού.

Παρότι οι παραπάνω δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, απαιτούν χρόνο και σημαντικούς οικονομικούς πόρους για την ολοκλήρωσή τους. Σε πολλές περιπτώσεις, η ΔΕΥΑΝ Χίου αναζητά χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση αυτών των έργων, καθώς δεν μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τους ίδιους πόρους της επιχείρησης.

Προγραμματισμένες διακοπές νερού και περιορισμοί στην άρδευση

Ένα από τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που ήδη εφαρμόζεται και θα συνεχιστεί, αφορά τον περιορισμό της τροφοδότησης των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της ΔΕΥΑΝ Χίου:

  • Σε αρκετές περιοχές της Χίου, θα υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές νερού, είτε για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας είτε για ορισμένες ημέρες της εβδομάδας.
  • Στον τομέα της άρδευσης, θα ισχύσει διακοπή ή περιορισμένη διάθεση νερού, κατόπιν ειδικής αίτησης από τους αγρότες.

Η ΔΕΥΑΝ Χίου προειδοποιεί τους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καλλιέργειες που επιλέγουν να διατηρήσουν, καθώς η καλλιέργεια υδροβόρων φυτών ενδέχεται να μην είναι βιώσιμη υπό τις παρούσες συνθήκες. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι αν, λόγω περιορισμού της τροφοδοσίας, προκληθούν ζημιές σε καλλιέργειες, η επιχείρηση δεν θα φέρει καμία ευθύνη.

Έκκληση προς τους πολίτες: Ο ρόλος της ατομικής ευθύνης

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Χίου, Πρόδρομος Μανωλάκης, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας όλων των πολιτών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, επισημαίνοντας ότι η διαχείριση του νερού είναι κοινή ευθύνη:

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η ευθύνη για τη διαχείριση του νερού δεν βαραίνει μόνο την Πολιτεία, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Πρέπει όλοι να υιοθετήσουμε μια νέα κουλτούρα εξοικονόμησης και συνετής διαχείρισης του νερού, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.»

Η επιχείρηση καλεί τους κατοίκους να ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές για τη μείωση της κατανάλωσης νερού, όπως:

  • Να μην αφήνουν τις βρύσες να τρέχουν άσκοπα.
  • Να χρησιμοποιούν νερό με φειδώ κατά το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων.
  • Να αποφεύγουν το πλύσιμο αυλών, πεζοδρομίων και αυτοκινήτων με λάστιχο.
  • Να επιλέγουν συσκευές εξοικονόμησης νερού στις βρύσες και τις ντουζιέρες.
  • Να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΥΑΝ Χίου σε περίπτωση διαρροών ή βλαβών.

Η κρίση του νερού δεν αποτελεί μόνο τοπικό φαινόμενο, αλλά μια παγκόσμια πρόκληση. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα λόγω της λειψυδρίας:

  • Η Ευρώπη καταγράφει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών (BBC News, 2022).
  • Στην Ισπανία, η έλλειψη νερού απειλεί την αγροτική παραγωγή (El País, 2023).
  • Στις ΗΠΑ, η ξηρασία στη Δυτική Ακτή έχει οδηγήσει σε περιορισμούς στην υδροδότηση (The New York Times, 2023).

Η Χίος δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτό το φαινόμενο. Είναι στο χέρι όλων να δράσουν άμεσα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια Εξαφάνιση
Πριν 2 ημέρες

Μια Εξαφάνιση