Μετωπική επίθεση κατά της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου εξαπολύει το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, καταγγέλλοντας την για αυθαίρετη και αναιτιολόγητη απόλυση τεσσάρων εργαζομένων με σύμβαση ΙΔΟΧ, οι οποίοι απασχολούνταν στο υποέργο «Ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου Χίου».
Παρά το γεγονός ότι:
α) υπήρχαν εξασφαλισμένα κονδύλια,
β) είχε εκδοθεί απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για παράταση του έργου έως και τον Σεπτέμβριο του 2025,
γ) οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (ΕΔΕΠΟΛ και ΔΙΠΚΑ) είχαν δώσει το «πράσινο φως» για την επέκταση των συμβάσεων,
η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Χίου, λειτουργώντας μονομερώς, αρνήθηκε να υπογράψει την παράταση, οδηγώντας στη διακοπή των συμβάσεων των τεσσάρων εργαζομένων. Χαρακτηριστικό της αιφνιδιαστικής απόφασης είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι συνέχισαν να προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους έως τις 20 Μαρτίου, οπότε και πληροφορήθηκαν πως είχε ήδη δοθεί εντολή διαγραφής τους από την «ΕΡΓΑΝΗ».
Το Σωματείο κάνει λόγο για πρακτικές που εκθέτουν την Προϊσταμένη, καθώς όχι μόνο δεν επέδειξε καμία διάθεση διαλόγου ή επίλυσης του ζητήματος, αλλά προχώρησε και στην επαναπροκήρυξη των ίδιων θέσεων. Όπως επισημαίνει, η στάση αυτή είναι σε πλήρη αντίθεση με τη σοβαρή υποστελέχωση που αντιμετωπίζει η Εφορεία, ενώ η συστηματική μετακίνηση προσωπικού από έργο σε έργο έχει ήδη δημιουργήσει καθυστερήσεις σε υλοποιήσεις έργων και συνολική απορρύθμιση.
Το Σωματείο υπενθυμίζει σειρά παρόμοιων περιστατικών που καταγράφονται στη Χίο με ευθύνη της Προϊσταμένης:
Στο έργο της Αγίας Ειρήνης, τέσσερις εργαζόμενοι απολύθηκαν, οδηγώντας σε μη ολοκλήρωση του έργου.
Στο έργο επανέκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, αν και 13 επιτυχόντες είχαν αποδεχτεί τις θέσεις τους, ενημερώθηκαν τελικά ότι η προκήρυξη ανακλήθηκε.
Στο έργο αναδόμησης του Ναού Αγίου Ισιδώρου, εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι επί πέντε μήνες λόγω απουσίας χρηματοδότησης, ενώ απασχολούνταν σε άλλες ανάγκες της Υπηρεσίας, χωρίς σαφή ενημέρωση ή σχεδιασμό.
Το Σωματείο επισημαίνει πως πολλές από τις αδικίες διορθώθηκαν μόνο έπειτα από συντονισμένες ενέργειες δικές του, όπως με την καταβολή δεδουλευμένων ή την κάλυψη μεταφορικών εξόδων στο έργο του Αγίου Γάλας. Η στάση της Προϊσταμένης, ωστόσο, χαρακτηρίζεται κυνική και αδιάλλακτη, με το αποκορύφωμα να είναι η άρνησή της να υλοποιήσει τη μετακίνηση των εργαζομένων μέσω του ποσού των 30.000 ευρώ, που είχε εγκριθεί για την ενοικίαση 6θέσιου οχήματος, επικαλούμενη θέματα αστικής ευθύνης.
Το Σωματείο τονίζει τη δυσαναλογία στην αντιμετώπιση μεταξύ μόνιμου και έκτακτου προσωπικού, καθώς την ίδια στιγμή που απορρίπτει τις ανάγκες των ΙΔΟΧ εργαζομένων, εγκρίνει μετακινήσεις με ταξί για μόνιμους υπαλλήλους και εξοδολόγια για την ίδια, όπως η πρόσφατη έγκριση ποσού 160 ευρώ για μετάβασή της στο Άγιο Γάλας.
Το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού ζητά:
Άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Χίου για την επαναπρόσληψη των τεσσάρων εργαζομένων.
Καταβολή των δεδουλευμένων για τις ημέρες εργασίας από 18 έως 20 Μαρτίου.
Επιστροφή των εξόδων καυσίμων και υλοποίηση της έγκρισης μεταφορικού μέσου.
Μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού που καλύπτει πάγιες ανάγκες.
Τερματισμό του κλίματος αυθαιρεσίας και εκφοβισμού εντός της Υπηρεσίας.
Η ανακοίνωση του Σωματείου κλείνει με την προειδοποίηση ότι η κατάσταση στην ΕΦΑ Χίου έχει ξεπεράσει τα όρια της ανοχής και απαιτείται άμεση και ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.