31.10.2016 13:40

«Καύσιμο» σχεδόν 12 εκ. ευρώ στην τοπική επιχειρηματικότητα

• ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΧ ΣΤΟ ΝΕΟ LEADER

Τη δυνατότητα τροφοδότησης ιδιωτικών σχεδίων επιχειρηματικότητας και μάλιστα με τη διόλου ευκαταφρόνητη ενίσχυση έως και του 65% επί του προϋπολογισμού τους, δίνει στην τοπική οικονομία η έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της πρότασης της ΕΤΑΧ στο νέο Leader Αλιείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έπειτα από δυο αποτυχημένες προσεγγίσεις σε προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους η κατατεθειμένη από την ΕΤΑΧ πρόταση εγκρίθηκε 30η μεταξύ των περίπου 50 προτάσεων που υποβλήθηκαν πανελλαδικά. Πέρα από το σκέλος ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων στο νησί υπολογίζεται να καταλήξει και σημαντικό ποσό για δημόσια έργα με συνολική χρηματοδότηση της δαπάνης τους ή ανάγκη ελάχιστης συμμετοχής από το Δήμο.

Η πρόταση

Η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου αιτήθηκε τον υψηλότερο για την περίσταση προϋπολογισμό, της τάξης των 12 εκ. ευρώ. Εκ μέρους του Υπουργείου δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τελικό ύψος έγκρισης της πρότασης, κάτι που αναμένεται να συμβεί το προσεχές διάστημα. Δίχως παρεμβατικότητα υπολογίζεται ότι το τελικώς εγκεκριμένο ποσό μπορεί να φτάσει τα 7-8 εκ. ευρώ, δίχως να αποκλείεται να αγγίξει και το μέγιστο του αιτήματος, ως κυβερνητική αντιπαροχή για τη ζημιά από την ένταση του προσφυγικού στο νομό μας. Στα χρήματα θα πρέπει να προστεθεί και το 35% της ίδιας συμμετοχής για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Να σημειωθεί ότι από τα 12 εκ. ευρώ (αν εγκριθούν), το 40% θα διατεθεί σε δημόσιες επενδύσεις και το 60% στην ενίσχυση ιδιωτικών.

Η έγκριση της πρότασης της ΕΤΑΧ δίνει ευκαιρία πανηγυρισμού στη δημοτική αρχή, καθώς, σε αντιπαραβολή με τους προκατόχους της τα προηγούμενα χρόνια, η Χίος είτε δεν υπέβαλε πρόταση, είτε δεν αξιολογούνταν θετικά. Φορέας διαχείρισης του προγράμματος θα είναι η ΕΤΑΧ, ενώ, έπειτα από διαγωνισμό, στην κατάρτιση της πρότασης συνέβαλαν ως τοπικοί σύμβουλοι οι εταιρείες «Επίλυση Ο.Ε.» και «Γ. Επιτροπάκης και συνεργάτες».

Το παρασκήνιο

Ιδιαίτερη μάχη δόθηκε για την κατάρτιση της πρότασης των δημοσίων έργων. Τελικά υπερίσχυσε ακόμα και της άποψης του δημάρχου η φιλοσοφία του προέδρου της ΕΤΑΧ να προταθούν έργα βελτίωσης της καθημερινότητας και εύκολα υλοποιήσιμα, χωρίς την ανάγκη απαιτητικών μελετών. Με καθοριστική την παρέμβαση του κ. Αμύγδαλου δόθηκε προτεραιότητα σε έργα όπως η βελτίωση παιδικών χαρών, η ενίσχυση του στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας, η ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών κ.α.. παρόμοιας κλίμακας. Στην κατεύθυνση αυτή φέρεται να καθοδήγησε και ο Χιώτης προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Γ. Πλακωτάρης.

Η τελική επιλογή, βέβαια, μεγαλώνει εκ νέου την ήδη χαοτική απόσταση των δημοσίων υποδομών της πρωτεύουσας συγκριτικά με την υπόλοιπη νησιωτική περιφέρεια και ανοίγει κι άλλο την ψαλίδα της ανισσοκατανομής πόρων στο νησί, καθώς λαμβάνεται υπόψην αποκλειστικά το υφιστάμενο πληθυσμιακό κριτήριο, χωρίς να επιδιώκεται τόνωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του υπόλοιπου νησιού.

Εμπρός για νέα … τυροπιτάδικα;

Ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα τελικής αξιολόγησης των προτάσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα κριθεί και η δημοσίευση των προσκλήσεων εκ μέρους της ΕΤΑΧ. Η σημαντική επιτυχία, πάντως, θα έχει πραγματικό αντίκρισμα στην τοπική οικονομία, αν πετύχει να μεταβάλλει και τον σημερινό πολύ πρόσκαιρο προσανατολισμό της.

Η νέα γενιά επιχειρηματιών του νησιού επιλέγει να δραστηριοποιηθεί στις εύκολες λύσεις καταστημάτων παρασκευής καφέ ή ταχυφαγείων. Τέτοιου είδους καταστήματα ανοιγοκλείνουν με ζηλευτή ταχύτητα τα τελευταία χρόνια. Οι επαγγελματίες που τα επιλέγουν προσβλέπουν στο άμεσοι κέρδος και στις μικρές απαιτήσεις χρηματοδότησης του εγχειρήματος τους, έτσι όμως απλά πετυχαίνουν την πολυδιάσπαση της ίδιας μικρής πίττας σε περισσότερα κομμάτια.

Οι φορείς του νησιού, με πρωτοβουλία ίσως του Επιμελητηρίου, θα πρέπει πια να καταδείξουν ότι οι συγκεκριμένες επιχειρηματικές επιλογές δεν αποδίδουν και να ανοίξουν νέους ορίζοντες στην τοπική επιχειρηματικότητα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ