27.9.2013 16:28

Κλειστοί οι Αγ. Απόστολοι

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΡΑΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ 3ΗΣ ΕΒΑ

 Η έλλειψη αρχαιοφύλακα κρατά φέτος κλειστό το μνημείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Χίο. Τη βυζαντινή εκκλησία των Αγ. Αποστόλων  της οικογένειας Δαμαλά στην πλατεία του  Πυργίου, στην περιοχή Λαρνάκια. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της 3ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χίου Όλγα Βάσση, πέρσι που   ήταν ανοιχτό συνεχώς με τους  αρχαιοφύλακες που είχε παραχωρήσει ο δήμος Χίου από τις προσλήψεις του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, το επισκεπτόταν 4.000 τουρίστες την ημέρα!

«Φέτος δεν υπάρχει το πρόγραμμα, από τους επτά που ζητήσαμε μας έδωσαν μόνο δύο και αποφασίσαμε να διαθέσουμε τον έναν στην Παναγία την Κρήνα και με το δεύτερο κρατάμε ανοιχτά τα λουτρά στο Κάστρο και τα άλλα μουσεία της πόλης της Χίου. Όμως όταν μας ενημερώνουν για επισκέψεις γκρουπ, μπορούμε να ανοίγουμε και τους Άγιους Απόστολους μεταφέροντας τον φύλακα των λουτρών. Αυτό θα κάνουμε  από σήμερα έως και την Κυριακή που θα μας επισκεφθεί ένα γκρουπ από κρουαζιερόπλοιο στα πλαίσια των εκδηλώσεων για των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς», τονίζει η προϊσταμένη μεταφέροντας και το δικό της προβληματισμό.

Δεμένα

 Η Ο. Βάσση γνωρίζει ότι ο κόσμος διαμαρτύρεται λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο οι τουρίστες να βρίσκουν κλειστά όλα τα μνημεία του νησιού, αλλά όπως υποστηρίζει τα χέρια της είναι δεμένα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να ζητάει ενίσχυση, να προσπαθεί να διατηρεί το μνημείο σε καλή κατάσταση και να ολοκληρώσει τη συντήρηση των αγιογραφιών.

Συντήρηση

Το μνημείο που κτίστηκε τον 14ο αιώνα επισκευάζεται τα τελευταία 40 χρόνια και συνήθως είναι κλειστό, αλλά όπως μας διαβεβαιώνει η ίδια είναι σε καλή κατάσταση και συνεχίζεται  μόνο η συντήρηση των αγιογραφιών

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ