16.7.2024 15:00

Κραυγή και αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης (Video)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα αυτών των δομών.

Η Ευαγγελία Αμπαζή, ψυχολόγος και στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΡΟΣ», από τη Σάμο, επεσήμανε τη σημασία της ενότητας και της δράσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Η κα. Αμπαζή τόνισε ότι η διαβούλευση για το νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκε με αμφιλεγόμενο τρόπο, επισημαίνοντας ότι αυτή ξεκίνησε ξαφνικά τον Ιούλιο, σε μια περίοδο που πολλοί είναι σε διακοπές, προφανώς για να μειωθεί η αντίδραση.

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης ζητούν την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου, καθώς θεωρούν ότι αυτό απειλεί τη λειτουργία των υπηρεσιών τους. Η αρχική μορφή του νομοσχεδίου που διέρρευσε τον Νοέμβριο προέβλεπε την κατάργηση των υπηρεσιών πρόληψης και τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησής τους. Αν και αυτή η διάταξη αφαιρέθηκε στη μετέπειτα διαβούλευση, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή επαναφορά της μέσω τροπολογίας.

Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι, η κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης δεν επηρεάζει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, η οποία δεν διαθέτει εναλλακτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Ο Παναγιώτης Νικήτας, Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Χίου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί μια πολιτική που στηρίζεται στο κόστος και το όφελος, η οποία αποδυναμώνει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των δομών ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τον Νικήτα, υπάρχει μια επικίνδυνη τάση να αντικατασταθούν οι μακροχρόνιες υπηρεσίες πρόληψης με προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτή η εξέλιξη, όπως τόνισε, αφήνει εκτός εργαζόμενους με πολύτιμη εμπειρία και εκπαίδευση, ενώ οι αρνητικές συνέπειες θα φανούν στις ίδιες τις υπηρεσίες και στην τοπική κοινωνία.

Η Μαρίνα Κυριάκου, στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Χίου, τόνισε τη σημασία της δωρεάν υγείας ως αναφαίρετο δικαίωμα. Ως εκπαιδευτικός, ανέδειξε τη στενή συνεργασία των Κέντρων Πρόληψης με τα σχολεία και την κοινότητα, και την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στην υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους.

Η Μαρίνα Κυριάκου κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία να στηρίξουν τον αγώνα των Κέντρων Πρόληψης, υπογραμμίζοντας ότι η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας είναι προς όφελος ολόκληρου του λαού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ