ΦΩΤΙΑ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ
Καταστροφική είναι η φετινή παραγωγική σεζόν για τους ελαιοπαραγωγούς, και τους καταναλωτές. Η σοδιά δεν θα καλύψει σχεδόν ούτε τις οικογενειακές ανάγκες των ίδιων των παραγωγών, κατανάλωση και η τσέπη των δεύτερων θα πάρει φωτιά αφού το τοπικό λάδι θα είναι ελάχιστο και οι τιμές στα ράφια θα είναι πανάκριβες.
Αντίθετα απ’ ότι θα περίμενε κανείς, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη νότια Χίου, ενώ αντίθετα οι πιο άγονες βόρειες περιοχές, θα έχουν καλύτερη σχετικά παραγωγή.
Ξερή η Ιωνία
Το μεγάλο δράμα εντοπίζεται στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Ιωνίας, όπου οι ελιές δεν έχουν καθόλου καρπό και η απόδοση θα είναι μηδενική. Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στα Μαστιχοχώρια, ενώ στη βόρεια Χίο, στις περιοχές της Λαγκάδας, των Καρδαμύλων και της Αμανής η παραγωγή θα είναι σχετικά καλύτερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι καλή.
Το πρόβλημα πιστοποιείται και από το ότι φέτος το πρόγραμμα δακοκτονίας εφαρμόζεται στο ¼ του ελαιόκαρπου, δηλαδή από τα 1 εκ. δέντρα περίπου καρπό έχουν και ψεκάστηκαν μόνο οι 300.000, όπως μας γνωστοποιεί η Μαρία Κρητικού, υπεύθυνη δακοκτονίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.
« Πέρσι ήταν πολύ καλή χρονιά, η απόδοση λαδιού ανήλθε στο 40% του καρπού. Φέτος η κατάσταση είναι τραγική, η σοδειά δεν θα ξεπεράσει το 25% και με την προσβολή του δάκου που ακολουθεί πάντα τις μικρές αποδόσεις, θα είναι ζήτημα αν οι παραγωγοί θα καταφέρουν να καλύψουν ακόμη και τις δικές τους οικογενειακές ανάγκες. Δεν συζητάμε για να πουλήσουν».
Τα αίτια
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις κακές - για την παραγωγή του λαδιού - καιρικές συνθήκες του Μαΐου. Οι βροχές και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί η ανθοφορία και να δέσουν οι καρποί, με αποτέλεσμα τα δέντρα να είναι σχεδόν γυμνά και ασθενικά.
Με αυτά τα δεδομένα, όσοι δεν έχουν δικό τους λάδι, ας ετοιμαστούν να βάλλουν το χέρι βαθειά στην τσέπη. Πέρσι οι τιμές στα ράφια κυμάνθηκαν από 2 έως τέσσερα ευρώ, αλλά φέτος τα 4 ευρώ θα είναι η τιμή εκκίνησης, αφού όπως είναι αναμενόμενο θα διαμορφωθούν πολύ ακριβότερα.
«Αν υπάρξει λάδι, αφού σίγουρα όπως συμβαίνει πάντα με τις μικρές ποσότητες θα προσβληθεί και από δάκο, η τιμή του θα είναι πανάκριβη», επιβεβαιώνει η υπεύθυνη, καλώντας παραγωγούς και καταναλωτές να κάνουν συνετή διαχείριση του πολύτιμου αγαθού.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.