“Εξιχνιάστηκε” η υπόθεση της απώλειας του αγάλματος της μικρής Σφίγγας που στόλιζε το παλιό σιντριβάνι που είχε το σχήμα της Χίου, απέναντι από την καφετέρια στο δυτικό τμήμα του δημοτικού κήπου του Βουνακίου. Το άγαλμα που είχε κλαπεί από τη θέση του το 1993 και επιστράφηκε άγνωστο πως στο δήμο μετά από δύο χρόνια, βρίσκεται σε αποθήκη του δήμου Χίου, αφού πρώτα φιλοξενήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στο γραφείο του δημάρχου της Χίου, όπου είχε μεταφερθεί επι δημαρχίας Μεννή όταν το παλιό σιντριβάνι αντικαταστάθηκε από το σημερινό!
«Το είχα δει στο γραφείο του δήμαρχου, μεταφέρθηκε εκεί επι δημαρχίας Μεννή με το σκεπτικό ότι θα είναι ασφαλές και δεν θα κινδυνεύει να κλαπεί και πάλι», δηλώνει στον «π», ο Ανδρέας Μιχαϊλίδης, θεωρώντας, μάλλον, ότι η μεταφορά δεν έγινε για άλλο λόγο.
Σύμφωνα με στοιχεία από την εισήγηση της κ. Αθηνάς Ζαχαρού Λουτράρη με θέμα «Η Σφίγγα, το διαχρονικό σύμβολο της Χίου» σε ημερίδα που διοργάνωσε η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων, το αγαλματίδιο έφερε στη Χίο ο Φίλιππος Αργέντης την περίοδο 1922-1927 ως δώρο στο δήμο από το γιατρό Χριστόφορο Ροδοκανάκη. Ταυτόχρονα ο Φ. Αργέντης έφερε ο ίδιος και δώρισε στο δήμο τους δύο γρύπες που έχουν στο στήθος τους το θυρεό της οικογένειας Αργέντη, οι οποίοι μας υποδέχονται στην είσοδο του κήπου.
Για το που θα έπρεπε να βρίσκεται με ασφάλεια το αγαλματίδιο, αν ως έργο τέχνης ανήκει στους δημότες, ποιος αποφασίζει γι’ αυτό και πως ενεργεί, οι απόψεις διίστανται.
«Το θέμα έχει αρκετές ομοιότητες με την υπόθεση του μνημείου της Χιώτισσας γυναίκας, του γλύπτη Ν.Παππά που έχει τοποθετηθεί στη δυτική περιοχή του κάστρου μετά το Εργατικό Κέντρο, το οποίο ήταν για χρόνια ξεχασμένο σε αποθήκη του δήμου επειδή είχε θεωρηθεί τολμηρό για την εποχή του» προσθέτει ο φωτογράφος Ισίδωρος Λοϊζος, που έχει ασχοληθεί και με τις δύο υποθέσεις. «Περιμένω την ενεργοποίηση της Τεχνικής Εταιρίας, η οποία έχει την ευθύνη για τη φύλαξη, τη συντήρηση και την ανάδειξη του», προσθέτει .
Θα έπρεπε να υπάρχει μια επιτροπή που θα αποφάσιζε για την εγκατάσταση όλων αυτών των έργων, αλλά και κατάλογος των αγαλμάτων και των σημείων που βρίσκονται στο νησί, για τον έλεγχο της ασφάλειας και την προστασία τους.
Καλό θα ήταν το θέμα να συζητηθεί δημοσίως σε ένα δημοτικό συμβούλιο και να ληφθεί μια απόφαση κοινής αποδοχής.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.