19.11.2013 13:05

Μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια

ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΑ 160.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΕ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ιστορική μέρα για το κολυμβητήριο η Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η δεύτερη χρονολογικά  τροφοδοσία και θέρμανση των εγκαταστάσεων με δίκτυο ατμού από το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Η πρώτη  είχε γίνει στις αρχές της 10ετίας του 1990, αλλά δεν διάρκεσε για πολύ. Το δίκτυο καταστράφηκε και η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε, όπως μας θυμίζει ο υπεύθυνος του κολυμβητηρίου Οδυσσέας Μαράτσος.

Μηδενικό κόστος

Η σύγχρονη προσπάθεια, που  ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε σχεδόν την περασμένη Παρασκευή αποφέρει στο Νομικό Πρόσωπο του δήμου κέρδος μεγαλύτερο των 160.000 ευρώ ετησίως αν η ροή θα συνεχίσει να είναι κανονική, ποσό που κόστιζε η θέρμανση των εγκαταστάσεων με πετρέλαιο.

«Η πρόθεση και οι προτάσεις που έχουμε υποβάλλει στη διοίκηση της ΔΕΗ είναι η παροχή με μηδενικό κόστος, αλλά με κάποια αντισταθμιστικά οφέλη για την εταιρία και το ανθρώπινο δυναμικό της», διευκρινίζει ο ίδιος.

Εναλλακτική μορφή

Την πρώτη δοκιμαστική μέρα θερμάνθηκαν η μικρή πισίνα, τα αποδυτήρια, και το δίκτυο του κλιματισμού. Η ολοκληρωτική κάλυψη θα ακολουθήσει πολύ σύντομα.

Η παροχή πίεσης από τη ΔΕΗ φτάνει τα 4 BAR και η θερμοκρασία του ατμού τους 135 έως 160oC. Ανάλογα με την παροχή στις εγκαταστάσεις κυμαίνεται γύρω στους 70 βαθμούς, με μεγάλες δυνατότητες αυξομείωσης

Πρακτικά είναι μια εναλλακτική μορφή θέρμανσης. Στο κολυμβητήριο δεν έρχεται ατμός αλλά απευθείας ζεστό νερό και οι χώροι θερμαίνονται μέσα από το υπάρχον δίκτυο των εγκαταστάσεων, με κατάλληλη μηχανολογική επεξεργασία.

Κόστος/συνεργασίες

Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2009, η μελέτη ανατέθηκε στο τέλος του 2011 στο γραφείο του Μανώλη Κράκαρη, η σύνδεση και η αγορά των μηχανημάτων κόστισαν 165.000 ευρώ.

Ο Οδ. Μαράτσος ευχαριστεί για την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία το δήμαρχο, την Τεχνική Υπηρεσία και το Νομικό Πρόσωπο του δήμου, τη διεύθυνση και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του εργοστασίου της ΔΕΗ .

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ