11.9.2024 17:21

Μαστιχοπαραγωγοί - Πρώτη φορά τέτοια καταστροφή στις μαστιχοκαλλιέργειες

Την απόγνωσή τους για τις καταστροφές που υπέστησαν εξέφρασαν μέσα από την κάμερα του «Π» οι Χιώτες μαστιχοπαραγωγοί, σημειώνοντας ότι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Atena», κατέστρεψε σχεδόν το 80% της παραγωγής.

Ολική καταστροφή της παραγωγής

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι παραγωγοί, η καταστροφή είναι συνολική και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αποκατάστασης σημειώνοντας ότι η ζημιά δεν περιορίζεται μόνο σε μερικά δέντρα ή περιοχές, αλλά αφορά στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μαστίχας.

«Δεν έχεις πια περιθώριο να κάνεις κάτι για να μειώσεις τη ζημιά», σημείωσαν χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι η χειρότερη καταστροφή που έχουν δει τα τελευταία χρόνια. Παρότι έχουν βιώσει ζημιές στο παρελθόν, η καταστροφή από την «Atena» ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Άμεση αντίδραση των τοπικών και εθνικών αρχών

Παρά την καταστροφή, οι παραγωγοί ευχαρίστησαν τις αρχές για την άμεση ανταπόκρισή τους. Τοπικές και εθνικές υπηρεσίες, όπως το συνεργείο των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ, έσπευσαν στο σημείο για να εκτιμήσουν τη ζημιά και να υποστηρίξουν τους παραγωγούς. Η ταχύτητα με την οποία κινητοποιήθηκαν οι αρχές αποτελεί μια θετική εξέλιξη σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με τους παραγωγούς να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους. «Θέλω να ευχαριστήσω τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ για την άμεση ανταπόκριση», ανέφερε ένας από τους παραγωγούς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμεσότητας της αντίδρασης.

Παρά την άμεση παρουσία των αρμόδιων φορέων, η πραγματικότητα παραμένει ζοφερή. «Είναι ολική καταστροφή. Είναι ολική καταστροφή», επαναλαμβάνουν οι παραγωγοί, εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον των καλλιεργειών και την αποκατάσταση της ζημιάς.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ