13.12.2013 13:24

Μαύρα μαντάτα για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τη φωτιά

• ΑΠΟ ΤΙΣ 1.563 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙ 300

Εξαιρετικά περιορισμένος, ίσως πιο κάτω και από το 30%, θα είναι ο αριθμός όσων μαστιχοπαραγωγών αιτήθηκαν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Τα μάτια τους έβγαλαν οι ίδιοι οι μαστιχοπαραγωγοί, καθώς υπολογίζεται ότι από τις 1.563 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, περίπου 800 δεν αξιολογήθηκαν καν, καθώς δεν είχαν υποβληθεί δηλώσεις καλλιέργειας το 2011 για να αποφύγουν την ασφάλιση. Έτσι αυτόματα ο αριθμός των υπό έλεγχο αιτήσεων περιορίζεται δραστικά.

Ζητώντας να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την πορεία του ελέγχου ο αντιδήμαρχος Μαστιχοχωρίων, Ηλ. Κλεισσάς, έγινε δέκτης ενός ακόμα πιο ανησυχητικού μηνύματος. Αν και είναι αρκετά νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, μόλις στη δεύτερη εβδομάδα διοικητικού ελέγχου, υπάρχουν ενδείξεις ότι σε μεγάλο αριθμό αιτήσεων η καταστροφή δεν υπερβαίνει το 30% του συνόλου της καλλιέργειας, με αποτέλεσμα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να μην επιτρέπεται η καταβολή αποζημίωσης!

«Είναι ζήτημα αν τελικά θα αποζημιωθούν οι μισοί από τους μισούς που υπέβαλαν αίτηση, οι περισσότεροι φυσικά με την ευθύνη να τους βαραίνει», σχολιάζει στον «π» πρόσωπο που παρακολουθεί από κοντά θέματα της μαστιχοκαλλιέργειας. «Ίσως θα πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομα τους εγκαίρως για να μην υπάρχουν παράλογες διαμαρτυρίες με την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων», εκτίμησε, κρίνοντας ότι είναι ουτοπία να θεωρούν κάποιοι ότι τη λύση μπορεί να δώσει οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση. Παράλληλα επισημαίνει ότι πρέπει όλοι να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που συνεπάγεται η αποφυγή της ασφάλισης των καλλιεργειών.

Σε 4 χωριά

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου, σύμφωνα με την υπεύθυνη του ΕΛΓΑ, κ. Β. Δημητροπούλου, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου για ορισμένα από τα χωριά που επλήγησαν από τη φωτιά. Για τα υπόλοιπα η διαδικασία ελέγχου προβλέπεται να ολοκληρωθεί τέλος Γενάρη με αρχές Φεβρουαρίου.

Με βάση πάντως την εικόνα που έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζεται υπολογίζεται ότι βάσιμες πιθανότητες αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ έχουν μόνο όσοι μαστιχοκαλλιεργητές είχαν υποβάλλει δηλώσεις καλλιέργειας κατά κύριο λόγο από Λιθί, Βέσσα, Ελάτα και μέρος του Πυργίου, περιοχές που επλήγησαν κυρίως από τις φλόγες το καλοκαίρι του 2012. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ