Με γεμάτο κόσμο το κέντρο διασκεδάσεως '' Χάραμα '', πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της '' Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας '' Καστέλλου Χίου, στις 5.30 την Κυριακή το απόγευμα, 21 Ιανουαρίου 2024. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την όμορφη Χορωδία με τραγούδια και κάλαντα και με τα Χορευτικά τμήματα του Συλλόγου ( παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων ), που έδωσαν πολύ ευχάριστο τόνο στη συνεστίαση με μουσικές και σκοπούς της Ερυθραίας, του Πόντου και των αγαπημένων πατρίδων των Ελλήνων της Μικρασίας, που είναι ένας φωτεινός θησαυρός πολιτισμού και παράδοσης, που αποτελεί για τις νέες γενιές, βάση και εφαλτήριο για το μέλλον...
Την Αγιοβασιλόπιτα ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκου, Πατέρας Γεώργιος Χανδρής και ευχήθηκε μεταφέροντας και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου, για μια καλή χρονιά και καρποφόρα, σε όλους τους τομείς της ζωής.
Ο Πρόεδρος της '' Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας '', Κώστας Μιμίδης, έκοψε την Πίτα και μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, μοίρασε τα κομμάτια στους παρευρισκομένους και στις αρχές της Χίου, που τίμησαν την εκδήλωση.
Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024
Έδωσαν το παρόν, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, οι Αντιπεριφερειάρχες Παντελής Μπουρνιάς και Νίκος Νύχτας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Μανάρας και Παντελής Μπουγδάνος.
Ο Βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, μίλησε χαιρετίζοντας την εκδήλωση και σχολίασε, ότι οι Μικρασιάτες, όπου κι αν κατοίκησαν... και εξειδικεύοντας στους Αγιοπαρασκευούσους του Καστέλου της Χίου, έδωσαν ανοδική ώθηση με τα θετικά βήματά τους και στα ναυτικά και στα στεριανά έργα και στον πολιτισμό με το πνεύμα τους...και πρόσθεσε, ότι την Αγία Παρασκευή του Καστέλου... '' την έκαναν την πιο όμορφη γειτονιά της Χίου ''!
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Μανάρας ( και εκπρόσωπος του Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη ) στο χαιρετισμό του, μίλησε για το σπουδαίο έργο που προσφέρουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων, αφού μεταλαμπαδεύουν στις νέες γενιές, ατόφιες τις ψηφίδες της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων του Ελληνισμού.
Ο Πρόεδρος της '' Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας '', Κώστας Μιμίδης, μίλησε για το έργο του Συλλόγου, που φέτος αριθμεί 6 ενεργά Πολιτιστικά Τμήματα με σεβασμό στην παράδοση και με βήματα στην προσέγγιση σύγχρονων τεχνών.
Μιλώντας για τη χρονιά που πέρασε, αναφέρθηκε στις επιτυχημένες εκδηλώσεις της Χορωδίας και των Χορευτικών τμημάτων της Ένωσης, '' που μας γέμισαν χαρά και υπερηφάνεια για τα παιδιά και τους ενηλίκους μας... και αισθήματα ανταπόδοσης και εμπιστοσύνης στους δασκάλους των εργαστηρίων μας'', όπως είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε ακόμα για τα τμήματα Κοπτικής- Ραπτικής και Ντεκουπάζ, το πρωτοποριακό τμήμα Πιλάτες και το Σκακιστικό τμήμα.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κώστας Μιμίδης, ευχαρίστησε όλα τα μέλη και τους δασκάλους των τμημάτων του συλλόγου, για την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους, που εισπράττει το σωματείο και το Διοικητικό του Συμβούλιο. Πρόσθεσε ακόμα, ότι η '' Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας '', έχει και τη φροντίδα του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Καστέλου, στον οποίο τελείται κάθε Παρασκευή Λειτουργία, που μεταδίδεται διαδικτυακά από το Κανάλι της Ένωσης, μέσω Facebook και Youtube.
Αναφέρθηκε, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Καστέλου, που χτίστηκε το 1936 με το μόχθο και των ιδρώτα των κατοίκων του συνοικισμού της περιοχής και των απανταχού Προσφύγων Αγίας Παρασκευής Κρήνης Μικράς Ασίας ( το Κιόστε που τώρα το λένε Νταλιάν και είναι σπουδαίο τουριστικό θέρετρο της απέναντι ακτής ). Συμπλήρωσε ότι την ίδια χρονιά ιδρύθηκε το Σωματείο με την επωνυμία '' Αλιευτικός Συνοικισμός Αγίας Παρασκευής Καστέλου '', με σκοπό τη διαχείριση του Ναού.
Τόνισε ότι, εντός του Ναού, φυλάσσεται η Ιστορική και Θαυματουργή Εικόνα της Αγίας Παρασκευής, η οποία μεταφέρθηκε στη Χίο μαζί με άλλα Εκκλησιαστικά Κειμήλια από τους πρόσφυγες, κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
Συμπληρωματικά είπε, ότι μετά το πέρας των εργασιών της ανεγέρσεως του Ναού το 1958, το Σωματείο μετονομάστηκε σε '' Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας '' και συμπεριέλαβε στο καταστατικό του και Πολιτιστικές δραστηριότητες. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κώστας Μιμίδης, υπογράμμισε ότι, '' δεν ανταγωνιζόμαστε με κανέναν, είμαστε το κατ' εξοχήν, αμιγώς Μικρασιατικό Σωματείο και προϋπήρχαμε από κάθε άλλο σύλλογο στην περιοχή μας. Είμαστε απόγονοι Μικρασιατών από ένα χωριό με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά...και αξιοσημείωτο ενδιαφέρον, για την άριστη οργανωμένη θαλασσινή δραστηριότητα των κατοίκων του. Ένα χωριό γνωστό για τα έθιμά του, τις ιστορίες και τις παραδόσεις του, το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, τα τραγούδια του, την κοινωνική και εκπαιδευτική του οργάνωση, την αγροτική οικονομία που είχε και την εν' γένει ξεχωριστή καθημερινότητα του Αγιοπαρασκευούσικου βίου. Σκοπός μας είναι, η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας, να αποσκοπεί στην διατήρηση και τη διάδοση της Μικρασιατικής Ιστορίας και Παράδοσης, την επιστροφή στις ρίζες της Πίστεως μας και της ηθικής παραδόσεως, καθώς επίσης και τη διαφύλαξη και μετάδοση των Δημοτικών τραγουδιών, των παροιμιών και των παραδοσιακών θρύλων, που αποτελούν τον λεγόμενο Λαϊκό Πολιτισμό, που είναι ο καθρέφτης μας... και είναι η μοναδική δύναμη, η οποία μπορεί να μας επαναφέρει, από κάθε πνευματικό ολίσθημα και από κάθε πνευματική κατάπτωση. Αυτή είναι η πρόθεσή μας και αυτό επιθυμούμε. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε υποχρέωση να διαφυλάτουμε τις Εικόνες και τα Ιερά σκεύη που έφεραν με κίνδυνο της ζωής τους οι πρόγονοί μας, αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντά τους... Με αυτά πορεύτηκαν, με την πίστη στο Χριστό και την αγάπη τους στην Αγία Παρασκευή... και με τη βοήθεια του Θεού, ξεπέρασαν τις δυσκολίες εκείνων των χρόνων΄ και μεγαλούργησαν... ''.
Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος της '' Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας '' Κώστας Μιμίδης, ενημέρωσε το ακροατήριο, ότι η επισκεψιμότητα στην Επετειακή Έκθεση για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με αντικείμενα, Ιερά σκεύη, Εικόνες και τον παλιό Επιτάφιο του Ναού του χωριού, της Αγίας Παρασκευής Κρήνης ( Τσεσμέ ) Μικράς Ασίας, που είναι ανοιχτή για το κοινό, στο Μουσείο Μαστίχας... ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έχει παραταθεί η διάρκειά της μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2024.
Μιλώντας για τα σχέδια του συλλόγου, αναφέρθηκε στο στόχο της ένωσης όλων των Αγιοπαρασκευουσίων Μικρασιατών της Ελλάδας και για ένα ταξίδι επίσκεψης ( εκδρομή ) στο Κιόστε που είναι επιθυμία όλων των μελών του Συλλόγου. Αναφέρθηκε σε συνέδριο, που προγραμματίζεται να γίνει στη Χίο, με θέμα το χωριό Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, σε συνεργασία με όλους τους Συλλόγους Αγιοπαρασκευουσίων Μικρασιατών της Ελλάδας.
Για να θυμούνται οι παλιοί και για να μαθαίνουν οι νεότεροι, η Αγία Παρασκευή - Κιόστε, ήταν το μεγαλύτερο Αλιευτικό Κέντρο της Ιωνίας με τον μεγαλύτερο Αλιευτικό Στόλο, γύρω στα 300 σκάφη, τα οποία έσωσαν τους Πρόσφυγες Χωριανούς το 1922 και τους έφεραν, σχεδόν όλους, σώους και αβλαβείς στη Χίο.
Για αυτόν τον λόγο, το έμβλημα της '' Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας '', είναι η Τράτα που έρχεται από την απέναντι ακτή... μαζί με την Αγία Παρασκευή που την σκεπάζει και την προστατεύει.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο κόσμος από τα τραπέζια και τα μέλη των χορευτικών τμημάτων της Ένωσης έγιναν ένα και χάρηκαν την εορταστική βραδιά, χορεύοντας μαζί στην πίστα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της '' Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας '' ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης και ο Πρόεδρος έκλεισε, δίνοντας ευχές για ένα χαρούμενο, δημιουργικό, πραγματικά καλό νέο έτος, για όλη την οικουμένη... και τόνισε ότι, οι εκδηλώσεις της '' ΄Ενωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας'', θα είναι μονίμως για τη διατήρηση της μνήμης... γιατί η μνήμη τα πάντα ανασταίνει... και είναι πραγματικά αφιερωμένες, στους νεκρούς και στους αγέννητους...σε εκείνους που έφυγαν και σ' αυτούς που θα 'ρθουν για να κρατήσουν ψηλά τη σκυτάλη της Παράδοσης για έναν καλύτερο κόσμο.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.