17.10.2024 15:17

Με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου απλήρωτοι οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ

Το θέμα των απλήρωτων εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, φέρνει στο προσκήνιο με παρέμβαση του ο πρόεδρος του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ Παναγιώτης Νικήτας. 

Οι Απλήρωτοι Εργαζόμενοι και η Καθυστερημένη Ανάθεση Έργου

Ένα από τα κύρια ζητήματα που θίγει η ΑΔΕΔΥ είναι η απαράδεκτη κατάσταση των ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) εργαζομένων που συμμετέχουν στο έργο της αναδόμησης του Ναού του Αγίου Ισιδώρου και της ανάδειξης της παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι για σχεδόν τρεις μήνες, κάτι που συνιστά σοβαρή παραβίαση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Η αναβολή πληρωμών επηρεάζει άμεσα την οικονομική τους κατάσταση και τους καθιστά όμηρους μιας γραφειοκρατικής δυσλειτουργίας που φαίνεται να εστιάζει στις καθυστερήσεις από την πλευρά της διοίκησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου.

Οικονομική Επιβάρυνση Εργαζομένων στο Άγιο Γάλας

Επιπλέον, η κατάσταση επιδεινώνεται με την αναφορά στους εργαζομένους που απασχολούνται στο Άγιο Γάλας, οι οποίοι καλούνται να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους οχήματα για τις μετακινήσεις από και προς την πόλη. Αυτοί οι εργαζόμενοι όχι μόνο καλούνται να καλύπτουν τα έξοδα καυσίμων, αλλά αντιμετωπίζουν και το άτυπο τελεσίγραφο από την υπηρεσία: είτε συνεχίζουν να μετακινούνται με δικά τους έξοδα, είτε το έργο θα ανατεθεί σε ιδιώτη. Αυτή η προσέγγιση υπονομεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ενισχύει τις ανησυχίες για ιδιωτικοποίηση των αρχαιολογικών εργασιών, μια πολιτική που προωθείται σταδιακά από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Καθυστερήσεις στις Προσλήψεις Προσωπικού για το Αρχαιολογικό Μουσείο

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα αφορά τους επιτυχόντες της προκήρυξης για την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αρχαιολόγοι, σχεδιάστριες και εργατικό προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αποδεχτεί τις θέσεις τους, δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση για την έναρξη των συμβάσεών τους, παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων αναγκών στο έργο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ