Στα χωριά της βορειοδυτικής Χίου, εν γένει σε όλη την ύπαιθρο της χώρας, υπήρξε μια απότομη διακοπή της πληθυσμιακής αλυσίδας τροφοδοσίας τους, έστω και ως επισκέπτες του καλοκαιριού. Όσοι έφυγαν με βιώματα νέων από τους τόπους τους ως μετανάστες συνέχιζαν να επιστρέφουν για τις διακοπές του καλοκαιριού, στην αρχή συνοδευόμενοι και από τα παιδιά τους. Όμως εκείνα δε γαλουχήθηκαν με τον ίδιο βαθμό αγάπης για τον τόπο, είναι απόλυτα λογικό, κι όταν οι τόποι έπαψαν να τους προσφέρουν όσα οι ηλικίες τους απαιτούσαν, σταδιακά αποξενώθηκαν.
Στο Άγιο Γάλας η θάλασσα δεν ταίριαζε στις σύγχρονες απαιτήσεις της γενιάς του ’90. Δύσκολη η πρόσβαση, λιγοστός ο κόσμος, ανύπαρκτες λοιπές υποδομές.
Όσο το χωριό αποδυναμώνονταν πληθυσμιακά, έσβηναν και οι τελευταίες εστίες για να συναθροίζονται οι άλλοτε φιλικές παρέες και άρχισε να επικρατεί η λογική ότι η επίσκεψη στο χωριό, έστω και για μια εβδομάδα, ισοδυναμεί με απομόνωση.
Οι οικογενειακές μεταβολές στην κατάσταση των άλλοτε νέων έκοψαν σχεδόν ολότελα τις γέφυρες με το χωριό και στο ερώτημα γιατί δεν το επισκέπτονταν, έστω και για λίγο, η απάντηση ήταν «και τι να ‘ρθω να κάνω;»
Τελευταία το κίνητρο επανέκαμψε. Η προσπάθεια που γίνεται «στον ποταμό» δεν περιορίζεται στα όρια ενός αρχαιολογικού χώρου ή μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Αντανακλάται σε όλο το χωριό, έχει ως στόχο να του δημιουργήσει ταυτότητα υπερηφάνειας κι αυτό ήδη από την τρίτη χρονιά αρχίζει να αποδίδει.
Οι Αγιογαλούσοι των νεότερων γενεών, ιδίως των Αθηνών, αντιλαμβάνονται ότι είναι τίτλος τιμής η καταγωγή τους και αυτόματα προκαλείται η διάθεση ολιγοήμερης επαφής με τον τόπο. Νέοι που δεν ήθελαν καν να ακούσουν για το Άγιο Γάλας πλέον αρχίζουν δειλά να το εντάσσουν στον προγραμματισμό τους και σκέψεις για ετήσιο ραντεβού των παλιών φίλων έχουν αρχίσει να αναφύονται. Το χωριό δεν έχει πια τον … ανθρωποδιώχτη.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.