29.8.2024 8:00

Μια κουβέντα για τον Γιώργο τον Καλλέργη- «50τόσα χρόνια Πρωτόλεια»

Μια κουβέντα για τοn Γιώργο τον Καλλέργη, ήταν κατά βάθος, η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «50τόσα χρόνια ΠΡΩΤΟΛΕΙΑ», του αγαπητού κι αλησμόνητου, συμπολίτη μας, του Αρχιτέκτονα Γεωργίου Λ. Καλλέργη, που σε κέρδιζε στη στιγμή, με το χαμόγελο και την αυθεντικότητά του.

Την εκδήλωση, διοργάνωσε ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου, στην όμορφη και ευρύχωρη αυλή του Ναυτικού Μουσείου Χίου στην Ατσική, στη γειτονιά του Γιώργου Καλλέργη, δυο βήματα από το σπίτι και το επαγγελματικό του γραφείο.

Στις 7.30 το βράδυ λοιπόν, της Τετάρτης 28 Αυγούστου 2024, η αυλή του Ναυτικού Μουσείου, γέμισε απ' άκρη σ' άκρη, γιατί ο Γιώργος Καλλέργης, δεν ήταν μόνο Αρχιτέκτονας, αλλά ήταν μια προσωπικότητα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην κοινωνία της Χίου, γιατί, «ήταν πριν από όλα και πάνω απ' όλα αυθεντικός», κι αυτό εμπεριέχει, όλα τα ευγενή και ωφέλιμα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, όπως πολύ σωστά είπε ο Αντώνης Λάρδας, που μαζί με τον Κώστα Αμπανούδη και την Ανθή Λω Καλούδη, παρουσίασαν την ποιητική αυτή Συλλογή του Γιώργου Καλλέργη.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Η πιο όμορφη και πιο ουσιαστική στιγμή της εκδήλωσης, ήταν, όταν η δεκάχρονη εγγονή του Γιώργου Καλλέργη Ράνια, απήγγειλε με τον πιο υπέροχο τρόπο, ένα από τα πιο εύγλωττα και γλυκά του ποιήματα, «Τα παραμύθια της Γιαγιάς». 

Αυθεντικοί είναι οι άνθρωποι που έψαξαν με κόπο την αλήθεια, αυτοί που ακούνε πρώτα την καρδιά τους κι ύστερα το μυαλό τους, που είναι ελεύθεροι, που έχουν κατακτήσει την αυτογνωσία, που δεν μπαίνουν σε κλισέ, αλλά ξέρουν θέλουν και μπορούν, να κοπιάσουν για έναν καλύτερο κόσμο. Τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Γιώργος Καλλέργης και για αυτό τον αγαπά και τον τιμά η Χίος που το εισέπραξε.

«Ήρθαν οι μάγισσες κυράδες της ψυχής, στ΄απόκρυφά της χώθηκαν και είπαν, για ένα λουλούδι που ανθίζει πριν χαθεί, και στην καρδιά μου μέσα το αφήσαν», λέει ο Γιώργος Καλλέργης (σαν αυτοβιογραφικά) στο ποίημα του «Κάλεσμα»...

Τη συμβολή και τις πρωτοβουλίες του Γιώργου Καλλέργη, στη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Χίου (που ήταν σε αθλία κατάσταση κι ας ήταν Ρωμαϊκά Λουτρά), αλλά και την έγνοια του για τη γενική αναβάθμιση της Αρχιτεκτονικής εικόνας της Χίου, τόνισε ο Αντώνης Λάρδας (που ήταν και Δημοτικός Σύμβουλος πολλές φορές και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού με ωφέλιμο κι εμπνευσμένο έργο και δράση).

Την αφιλοκερδή προσφορά του Γιώργου Καλλέργη στο Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου, με ενεργό συμμετοχή, στις δράσεις και τα οράματά του, τόνισε ο Κώστας Αμπανούδης, που όλη του η ζωή, είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό, την πνευματική καλλιέργεια και τον Φιλοτεχνικό (που τον αγαπά σαν δικό του παιδί, αν και είναι εκείνος παιδί του).

Η Ανθή Λω Καλούδη, διάβασε ποιήματα και πεζά του Γιώργου Καλλέργη, με τόσο εκφραστικό τρόπο, που ακόμα κι ένα παιδί, θα εισέπραττε όλα τα μηνύματα των λόγων, σε μια στιγμή.

Εδώ, αξίζει να πούμε κάτι για τα λόγια των ποιητών και τα μηνύματά τους, που η ερμηνεία τους είναι πολύ προσωπική για τον καθένα, αλλά και για τον ίδιο τον ποιητή.

Λένε πως κάποτε ο Κωστής Παλαμάς (που ήταν ένας από τους ποιητές μας που τιμήθηκε εν ζωή) ήταν προσκεκλημένος σε κάποια εκδήλωση που τιμούσαν το ποιητικό έργο του. Εκεί κάποιος νεαρός Φιλόλογος, με πολύ ζήλο, μιλούσε για τα ποιήματα του Παλαμά και εκθείαζε το έργο του ερμηνεύοντας στίχους και λέγοντας... βλέπετε εδώ κι εδώ κι εδώ, πόσα νοήματα βγαίνουν και πόσα άλλα ακόμη, κι ακόμη θέλει να πει, και πόσα ακόμα μας μεταδίδει ο ποιητής... Στο τέλος της εκδηλώσεως ο νεαρός Φιλόλογος πλησίασε τον Κωστή Παλαμά και τον ρώτησε αν του άρεσε η παρουσίασή του. Και ο Παλαμάς του απάντησε, «μπράβο σας, μπράβο σας, πως τα σκεφτήκατε όλα αυτά... εμένα δεν μου πέρασαν καν απ' το μυαλό...».

Αυτό το ζήτημα το έθιξε και ο Αντώνης Λάρδας στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Καλλέργη, με άλλα λόγια, αλλά με το ίδιο ουσιαστικό νόημα.

Κι εδώ πρέπει να πούμε, ότι και ο Αντώνης Λάρδας και ο Κώστας Αμπανούδης, που έκαναν την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «50τόσα χρόνια ΠΡΩΤΟΛΕΙΑ», του πρόωρα εκλιπόντος φίλου και συμμαθητή τους Γιώργου Καλλέργη, είναι κι οι δυο τους επίσης ποιητές... Καλή «φουρνιά» συμμαθητών, κι έχει κι άλλους... Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα (εκτός από την έμφυτη τάση και το ταλέντο τους), εκείνος ο μέγιστος κι εμπνευσμένος Χιώτης Εκπαιδευτικός και Λογοτέχνης Γιώργης Διλμπόης, που τον είχαν Καθηγητή στο Γυμνάσιο, και καθιέρωσε στην εφημερίδα «Χιακός Λαός» μια στήλη, με τίτλο «Χιώτικες πνευματικές δημιουργίες», η οποία έδινε βήμα σε νέα παιδιά να παρουσιάσουν τα Λογοτεχνικά τους δημιουργήματα, και έδωσε γενική ώθηση στην πνευματική ζωή της Χίου.

Πρωτόλεια, είναι τα πρώτα πρώτα, αυθόρμητα κι ανεπεξέργαστα κείμενα των ποιητών, εξ' ου και ο τίτλος «50τόσα χρόνια ΠΡΩΤΟΛΕΙΑ» της τελευταίας αυτής ποιητικής συλλογής του Γιώργου Καλλέργη.

Ο φίλος και συμμαθητής του Γιώργου Καλλέργη, Μιχάλης Φαρδύς (εξαίρετος επιστήμονας), ήρθε ειδικά για την εκδήλωση από την Πάτρα όπου ζει, και πρωτοστάτησε στην έκδοση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Καλλέργη. Τη συνέντευξη που έδωσε στον «ΠΟΛΙΤΗ», μιλώντας για τον φίλο του Γιώργο Καλλέργη, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στην ηλεκτρονική μας σελίδα, και μην την χάσετε... είναι συνοπτική, αλλά λέει πολλά...

Όμως η συνέντευξη που έδωσε, η δεκάχρονη εγγονή του Γιώργου Καλλέργη, Ράνια, θα σας συγκινήσει και θα σας συναρπάσει.

Η σύζυγος του Γιώργου Καλλέργη Ρίτσα, και τα παιδιά του, Λύσανδρος, Θοδωρής και Σαντίνα, ευχαρίστησαν τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου, το Δ.Σ. του, και την Πρόεδρό του, Ξένη Φύλλα, για την όμορφη εκδήλωση, που σίγουρα θα παρακολούθησε κι από ψηλά, με ένα χαμόγελο στα χείλη, ο αγαπητός μας κι αξέχαστος Γιώργος Καλλέργης.

Η οικογένεια του Γιώργου Καλλέργη, πρόσφερε τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων, για την ενίσχυση του Φιλοτεχνικού, που τόσο αγαπούσε ο Γιώργος Καλλέργης.

Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου, ευχαρίστησε, την οικογένεια του Γιώργου Καλλέργη, το Ναυτικό Μουσείο Χίου για τη φιλοξενία και τη φροντίδα της εκδήλωσης, την Αρχιτέκτονα Ναυσικά Σαλιάρη και τον φίλο Γιάννη Βούλγαρη, για την επιμέλεια του βιβλίου και την αριστοτεχνική δουλειά τους, στη σελιδοποίηση και το εξώφυλλο του βιβλίου.

Ο Γιώργος Καλλέργης θα μας μείνει αξέχαστος! Άλλωστε αξέχαστος έμεινε και στους πιο παλιούς ο αείμνηστος πατέρας του Λύσσανδρος Καλλέργης... Ο Καλλέργης ο Γιατρός που ήταν υπέροχος άνθρωπος, και πολλές φορές πρόσφερε τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του αφιλοκερδώς. Άλλωστε ήταν Καλλ-έργης (καλά έργα) και τα ονόματα δεν βγαίνουν τυχαία... Κι όπως λέει κι ο λαός... «σόι πάει το Βασίλειο» εις το διηνεκές!...

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ