16.9.2024 8:02

"Μικρασία ζεις", με νέους καρπούς και νέο σπόρο

«Μικρασία Ζεις», είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ηλία Λιάμη, που παρουσιάστηκε στο «Φάρο» Βαρβασίου, στις 7 το βράδυ της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου 2024. Η παρουσίαση αποτέλεσε επιστέγασμα των πρωινών εκδηλώσεων για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που τιμάται κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία, σε ανάμνηση των οδυνηρών γεγονότων της Σμύρνης το 1922.

Το αισιόδοξο μήνυμα που αντανακλά το βιβλίο, μιλά για την αναγέννηση του πνεύματος και του τρόπου ζωής των Μικρασιατών Ελλήνων, που δεν σβήνει ποτέ και ανακυκλώνεται ακόμα και μέσα από απλές καθημερινές συνήθειες, σκέψεις και δράσεις. Αυτά τα στοιχεία τα «κληρονομήσαμε» από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, είτε χωρίς να το καταλάβουμε, είτε επειδή θέλουμε να συνεχίζει να ζει μαζί μας ό,τι αγαπάμε και ό,τι ομορφαίνει και ανασταίνει τη ζωή.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Θερμό χαιρετισμό στην εκδήλωση, με πολλά ουσιώδη και πολύ σημαντικά μηνύματα, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος. Τόνισε το ήθος και την επιστημονική και καλλιτεχνική κατάρτιση του συγγραφέα, που είναι Θεολόγος, και την θετική και αποτελεσματική του προσφορά ως μόνιμο μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος και ως Πρόεδρος της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και Μουσικών Συνόλων.

Μιλώντας για το θέμα του βιβλίου, που ήταν και το θέμα της ημέρας ολόκληρης από το πρωί, τόνισε ότι οι εκδηλώσεις για τη Μικρά Ασία δεν πρέπει να είναι εκδηλώσεις πένθους και θλίψης, αλλά εκδηλώσεις ελπίδας. Εξήγησε ότι όσο θα διαβάζουμε Ποίηση, Ιστορία, Φιλοσοφία, Θετικές Επιστήμες... η Μικρά Ασία ΖΕΙ... γιατί είναι η πατρίδα του Ηροδότου, του Θαλή του Μιλήσιου και των περισσοτέρων από τους 7 Σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας, που ακόμα συμπληρώνουν την παγκόσμια γνώση.

Πρόσθεσε ότι η Μικρά Ασία ήταν η «γέφυρα» για να απλωθεί ο Χριστιανισμός στην Ευρώπη και πως Μικρασιάτες ήταν οι Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας και πλήθος Άγιοι και Νεομάρτυρες. Και ακόμα πως το πρώτο Νόμπελ της Νεοελληνικής Ιστορίας, το πήρε Μικρασιάτης, ο Γιώργος Σεφέρης... όσο οι Έλληνες θα διαβάζουν Λογοτεχνία και θα ακούν Θεοδωράκη, που είχε καταγωγή από την Αρχαία Κρήνη-Τσεσμέ, η Μικρασία ζει και ανασαίνει... «και θα την δούμε να ζωντανεύει και πάλι, σε ένα λεπτό; σε μία ώρα; σε ένα μήνα; σε ένα χρόνο; σε έναν αιώνα; σε μία χιλιετία; όποτε ο Θεός το θέλει, για να γίνει και πάλι δική μας, γιατί είναι δική μας η Μικρασία, γιατί ζει, και ζει Χριστιανικά και Ελληνικά!».

Για το βιβλίο μίλησαν ο Νίκος Σαμπαζιώτης, από τις Εκδόσεις «Αρχονταρίκι» που τύπωσαν και φρόντισαν το βιβλίο, ο γιατρός Γιάννης Γκιάλας και ο ίδιος ο συγγραφέας Ηλίας Λιάμης. Ο Νίκος Σαμπαζιώτης και ο Ηλίας Λιάμης, που ήρθαν από την Αθήνα και παραβρέθηκαν από το πρωί της Κυριακής στις εκδηλώσεις Μνήμης της Μικράς Ασίας, είπαν στο ακροατήριο που γέμισε την αίθουσα, ότι αυτό που έχουμε εδώ, με το «Φάρο» Βαρβασίου και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, είναι μεγάλη τύχη για το νησί και δεν είναι καθόλου αυτονόητο σε άλλα μέρη.

Ο γιατρός Γιάννης Γκιάλας είπε για το βιβλίο ότι είναι γεμάτο υλικά και άυλα στοιχεία, που γίνονται ένα μέσα από τα συναισθήματα και την απλή ζωή που αναδεικνύει. Διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου, όπως και η Πρόεδρος του «Φάρου» Γεωργία Χούλη.

Ανάμεσα στις ομιλίες και την ανάγνωση των όμορφων διηγημάτων του βιβλίου «Μικρασία ζεις», δύο νεαρά παιδιά του «Φάρου» ομόρφυναν την εκδήλωση με έναν υπέροχο απτάλικο μικρασιάτικο χορό, με παραδοσιακές φορεσιές και μπαγλαμαδάκι.

Οι ιστορίες του βιβλίου είναι μικρές, σύντομες και ευχάριστες, με νοήματα κατανοητά και εύληπτα. Διαβάσματα... του ενάμιση λεπτού. Για τους νέους που είναι πάντα ανήσυχοι και πολυπράγμονες.

Πίσω από τις μικρές ιστορίες του βιβλίου αυτού, άλλοτε τραγικές, άλλοτε τρυφερές, άλλοτε πικρές και άλλοτε αισιόδοξες, κρύβονται αληθινά γεγονότα που καλούν τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι κατανόησης και αναγέννησης. Όλες αυτές οι ιστορίες είναι διαφορετικές, αλλά με κάτι κοινό. Μια ρίζα που αρνείται να μαραθεί και συνεχίζει να πετάει νέα κλαδιά και νέα άνθη, νέους καρπούς και νέο σπόρο!

Δημήτρης Ζαφείρης

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ