Να μην ξεριζώσουν τα μαστιχόδενδρα που κάηκαν και αν χρειαστούν νέα, να χρησιμοποιήσουν βλαστούς από ντόπια δέντρα ακόμη και στα κωνοφόρα, συμβουλεύει τους μαστιχοπαραγωγούς και τους εσπεριδοκαλλιεργητές, ο καθηγητής δασοκομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Π. Σμύρης.
Για την αναπαραγωγή τους δε, συνιστά μην κάνουν εισαγωγές από άλλες περιοχές γιατί υπάρχει κίνδυνος να υποβαθμιστεί η ποιότητα των δέντρων και της παραγωγής.
«Οι παραγωγοί δεν πρέπει να κόψουν τα δέντρα τους. Να ευχηθείτε να βρέξει μαλακές, σιγανές βροχές τώρα στην αρχή για να μην έχουμε μεγάλη διάβρωση, η οποία μπορεί να συγκρατηθεί και με κορμοπλέγματα. Οι παραγωγοί πρέπει άμεσα να βρούν ποια από τα μαστιχόδενδρα έχουν βλαστό και μπορούν να βλαστήσουν και πάλι, να τα κλαδέψουν και να κάνουν αναβαθμίδες . Επειδή τα μαστιχόδεντρα θερμοβλαστάνουν και ριζοβλαστάνουν θα περιμένουν να δώσουν ρίζες το φθινόπωρο και την Άνοιξη, ώστε από αυτά να διαλέξουν τα καλύτερα και να τα περιποιηθούν αμέσως με μεταφορά λίγου χώματος, κοπριάς. Αυτά θα αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι τα νέα που θα φυτέψουν. Αν αρχίσουν να φυτεύουν το Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο να κάνουν μοσχεύματα από μαστιχόδεντρα που έχουν καλή παραγωγή και να μην φέρουν από άλλες περιοχές, γιατί θα υπάρξει μόλυνση του γενετικού υλικού. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και με τα κωνοφόρα. Ας μαζέψουν σπόρους, ας περιμένουν ένα δύο χρόνια, δεν πρέπει να αλλάξουν η ποιότητα και η προέλευση των καρπών, γιατί η Χίος είναι νησί και πρέπει να παραμείνουν οι καρποί της αμόλυντοι. Μετά την πρώτη καταστροφή ας μην ακολουθήσει και δεύτερη. Απο την άνοιξη και μετά πρέπει να αρχίσουν να περιποιούνται αυτά που θα αποφασίσουν να κρατήσουν, να λιπάνουν λίγο το έδαφος αν μπορούν, να τα ποτίσουν προς το καλοκαίρι για να αναπτυχθούν γρήγορα και το Φθινόπωρο να κάνουν τις συμπληρωματικές φυτεύσεις εκεί που είναι πολύ αραιά. Δεν πρέπει να τους προβληματίζει το αλμυρό νερό που έριξε η πυροσβεστική, γιατί ξέρουν ότι τα μαστιχόδεντρα φυτρώνουν μέχρι τη θάλασσα, όπου εκεί βρέχονται από τα κύματα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα μικρά προβλήματα που υπάρχουν πάντα μπορεί και τα λύνει μόνη της η φύση. Πρέπει να γίνουν σωστοί χειρισμοί, για να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν και πάλι παραγωγή σε συντομότερο χρονικό διάστημα από τα δέκα χρόνια».
Χέρι βοήθειας
Στο εργαστήριο δασοκομίας – οικολογίας του Α.Π.Θ παράγουν αείφυλλα και πλατύφυλλα φυτά με μοσχεύματα, αλλά και με σπόρους. Π. Σμύρης δηλώνει στη διάθεση της Ε.Μ.Χ, του δήμου και της περιφέρειας για να βοηθήσει όσο μπορεί.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.