Δίπλα τους βρέθηκαν όσοι αισθάνονται τη συμβολή τους. Όσοι ένοιωσαν την αγωνία τους για την προστασία των τεκμηρίων του παρελθόντος στο νησί μας. Κ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν είδαν αιρετούς ή επισήμους πάσης μορφής (με εξαίρεση τον πρόεδρο του Ομηρείου Δημ. Μάντικα) να δείχνουν ενδιαφέρον για το έργο που έχουν παράξει 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού, ίσως βίωσαν και πάλι τη μοναξιά τους, αλλά έπεισαν όσους παρακολούθησαν τις εργασίες της Διημερίδας ότι, έστω και με πενιχρά μέσα, έστω και με εγγενείς αδυναμίες, συντελείται σημαντικό αρχαιολογικό έργο.
Τις εργασίες φώτισαν με την παρουσία τους ο κ. J. Boardman, καθηγητής Κλασσικής Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής των ανασκαφών του Εμπορειού, και η λέκτορας Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ L. Beaumont, που συνέχισε τις ανασκαφές στα Κάτω Φανά μετά τον Κ. Κουρουνιώτη.
Ο πρώτος, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι δεν θα ερχόταν στο φως τα ευρήματα του Εμπορειού, αν δεν επέμενε για την ύπαρξη αρχαιοτήτων στην περιοχή και δε χρηματοδοτούσε την αποστολή της Βρετανικής Σχολής ο Φ. Αργέντης.
Η Αν. Λαιμού παρουσίασε την ανασκαφή του καθηγητή Ν. Κοντολέοντα στο Ριζάρη, που «αποκάλυψε το ικανότερο και πρωιμότερο, μέχρις στιγμής, τμήμα νεκροταφείου των αρχαϊκών χρόνων στην πόλη της Χίου».
Σε επόμενα φύλλα του «π» θα παρουσιαστούν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από την Διημερίδα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.