15.10.2024 14:14

Νέα ερωτήματα από το ΕΠΠΟΧΙ στην διαβούλευση για το αντιμόνιο

Καλημέρα κύριε Ζαφειράτε, παρακαλούμε να μας απαντήσετε σε μια ερώτηση οικονομικού χαρακτήρα και μια πολιτικού:
 
1. Θα αντιπαρέλθουμε το γεγονός ότι στην συνάντηση που έγινε στη Χίο τον Ιούλιο μας είπατε ότι για να είναι συμφέρουσα η επένδυση πρέπει να παράγει τουλάχιστον 10.000 τόνους μετάλλου ετησίως, σχεδόν το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτά δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας, υπάρχουν σε βίντεο. 
Ας δεχτούμε όμως αυτό που λέτε τώρα, ότι η εξόρυξη θα παράγει 2.000 τόνους μετάλλου ετησίως. 
Με σημερινές τιμές που βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα έχει τζίρο 50 εκ€ τον χρόνο. 
Νομίζετε ότι σε ένα νησί και μάλιστα στο πιο απομονωμένο και δύσκολο λόγω καιρικών συνθηκών άκρο του, όπου θα πρέπει η εταιρεία να προβεί σε μεταφορά και φιλοξενία εργαζομένων και σε επένδυση πολυδάπανη για εγκαταστάσεις οδικές, λιμενικές, μεταλλευτικές, οικιστικές , τα 50 εκ € ετησίως είναι ένας ικανοποιητικός τζίρος;
Πόσα υπολογίζετε από τα ετήσια κέρδη της εταιρίας, που φυσικά θα είναι πολύ χαμηλότερα απο 50 εκ. € θα έρχονται στον δήμο της Χίου;
Η δική μας εκτίμηση είναι ότι είναι μη συμφέρουσα η "επένδυση" για το νησί και για κάθε επενδυτή.
 
2. Μήπως το σοφότερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προβεί σε μια ηρωική έξοδο από την υπόθεση, να συνταχθεί με την τοπική κοινωνία, εντός της οποίας εξαπλώνεται καθημερινά όλο και περισσότερο η αντίδραση ενάντια στις εξορύξεις και να προστατεύσει το νησί μαζί με τους κατοίκους του; 
Όπως βλέπετε έχουμε λαϊκές συνελεύσεις, ψηφίσματα κοινοτήτων της περιοχής και πολιτιστικών συλλόγων των χωριών, κινητοποιήσεις στην πόλη, διαμαρτυρίες έξω από το δημαρχείο, συνεχή αρθρογραφία ανθρώπων ενάντια σε αυτή την πληγή που ανοίξατε στην κοινωνία και στο νησί. Τι άλλο περιμένει το ΥΠΕΝ να δει, για να κατανοήσει ότι δεν έχει την κοινωνική συναίνεση, την οποία έθετε και θέτει ακόμη ως προϋπόθεση απαραίτητη για να γίνει μια τέτοια "επένδυση";
Δεν υπάρχει ουδεμία απόφαση ουδενός φορέα ή αιρετού οργάνου της κοινωνίας της Χίου που να συμφωνεί με τις εξορύξεις. Έχουν περάσει οι τυπικές προθεσμίες και μπήκαμε σε παράταση διαβούλευσης για να πάρετε χρόνο μήπως αλλάξετε τα κοινωνικά δεδομένα υπέρ σας ; Ματαιοπονείτε και το μόνο που πετυχαίνετε είναι να προξενειτε κοινωνική αναταραχή στο νησί, κάτι που φυσικά θα σας κοστίσει πολιτικά και εσάς ως κυβέρνηση και στην δημοτική αρχή. Όσο καθυστερείτε εσείς ως ΥΠΕΝ και ο δήμαρχος Χίου, τόσο περισσότερο η κοινωνία συσπειρώνεται και πληθαίνουν οι φωνές αντίδρασης και αντίστασης. 
 
Ποιος είναι λοιπόν ο σκοπός σας; Θα αποδεχτείτε την κοινωνική διαφωνία, την μη ύπαρξη κοινωνικής συναίνεσης και θα ακυρώσετε το σχέδιο σας ως οφείλετε;
 
Ευχαριστούμε 

Η απάντηση Ζαφειράτου και οι ανταπαντήσεις μας:

Ζ: "Και αυτή η εκτίμηση είναι αισιόδοξη, καθώς η αξία 2000 t καθαρού μετάλλου είναι 40 εκ. €, με τις σημερινές τιμές. Συμφωνούμε λοιπόν ότι θα είναι μια μικρής κλίμακας δραστηριότητα και στο οικονομικό μέγεθος. Θα συμφωνήσω επίσης μαζί σας ότι είναι μη συμφέρουσα επένδυση για τον κάθε επενδυτή. Ακόμα περισσότερο, στο στάδιο της πρώτης 5ετίας έρευνας τα έσοδα θα είναι μηδενικά. Γι αυτό το λόγο αυτή δεν είναι μία επένδυση που υλοποιείται από τον καθένα, αλλά μόνο από εξειδικευμένες στον τομέα αυτό εταιρείες."

Συμφωνούμε απλά στο ότι δεν είναι συμφέρουσα επένδυση, όχι ότι είναι μικρής κλίμακας. Για την κλίμακα και τον χαρακτήρα του νησιού είναι τεράστιο το μέγεθος, και οικονομικά και επιχειρησιακά. Το νέο ερώτημα που προκύπτει από την απάντηση σας είναι το εξής: δηλαδή τις επενδύσεις που είναι μη συμφέρουσες τις αναλαμβάνουν κάποιες εξειδικευμένες εταιρίες; Η εξειδίκευση της εταιρείας είναι στο να αναλαμβάνει μη συμφέρουσες επενδύσεις; Διότι μέχρι τώρα ξέραμε ότι τις μη συμφέρουσες δεν τις αναλαμβάνει κανείς. Προφανώς κάτι άλλο εννοείτε και κάτι δεν μας λέτε. Ίσως για το άμεσο μέλλον. Προφανώς ότι αυτά είναι τα πρώτα δεδομένα αλλά μόλις πατήσει πόδι στο νησί η εξειδικευμένη εταιρία, θα κάνει παιχνίδι μόνη της και κανείς δεν θα μπορεί ούτε να την ελέγξει ούτε να την σταματήσει. Εξάλλου ο χάρτης της συνολικής περιοχής "προς αξιοποίηση" είναι γνωστός. 

 
Ζ: "Αναφορικά με τις απαιτούμενες υποδομές, η Χίος είναι ένα νησί το οποίο και δρόμους έχει και δυνατότητα φιλοξενίας επισκεπτών και εργαζομένων". 
 
Οι δρόμοι στην Αμανή επαρκούν ίσα ίσα για την εξυπηρέτηση των αγροτικών οχημάτων των κατοίκων, όχι για φορτηγά και μηχανήματα της κλίμακας που μας δείξατε στην συνάντηση. 
Οι κατοικίες στην Αμανή είναι παλαιές, ιδιωτικές, εξοχικές και δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες προς ενοικίαση. Στα τουριστικά καταλύματα εννοείτε ότι θα διαμένει το αλλοδαπό εργατικό δυναμικό που θα μεταφερθεί εδώ; Ή θα χτιστεί κάποιος εργατικός οικισμός και που; Και με τι πόρους, νερό πχ,  θα εξυπηρετείται; 
 
Ζ: "Αυτή η δύσκολη οικονομικά επένδυση, καθώς απαιτεί έξοδα εμπροσθοβαρή, είναι δυνατό, εφόσον βρεθούν ποιοτικά και επαρκή αποθέματα, να στηρίξει μια βιώσιμη εκμετάλλευση. Ακριβώς, λόγω της σπανιότητας και κρισιμότητας και της υψηλής τιμής του μετάλλου, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Υποκατάσταση του αντιμονίου στις χρήσεις του δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, ούτε προβλέπεται στο άμεσο μέλλον. Επίσης, η δυνατότητα εμπλουτισμού και μεταφοράς μικρών φορτίων στην αγορά λειτουργεί υπέρ της οικονομικότητας της εκμετάλλευσης. Κατά το στάδιο της εκμετάλλευσης η επένδυση θα φέρει έσοδα τόσο στον επενδυτή όσο και στο νησί." 
 
Η βιώσιμη εκμετάλλευση που λέτε εφόσον βρεθούν ποιοτικά και επαρκή αποθέματα επιτείνει τις υποψίες μας ότι μας κρύβετε την αλήθεια και ότι η εταιρία που θα αναλάβει αυτή την "μη συμφέρουσα επένδυση" θα γίνει πολύ σύντομα  κυρίαρχη του τόπου μας. 
Υποκατάσταση του αντιμονίου δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα αλλά αύριο θα επιτευχθεί. Δεν μπορείτε να προβλέψετε το μέλλον, ούτε καν το άμεσο.
Ο εμπλουτισμός λοιπόν θα γίνεται επί τόπου. Αυτό σημαίνει εγκαταστάσεις, κατανάλωση φυσικών πόρων και ενέργειας, απόβλητα. Η κλίμακα και ο χαρακτήρας του νησιού και της περιοχής δεν είναι συμβατή με τέτοιο έργο. 
 
Ζ: "Τα άμεσα έσοδα για το Δημόσιο θα είναι με τη μορφή των μισθωμάτων τα οποία θα είναι αναλογικά επί του ύψους των πωλήσεων και όχι επί των κερδών. Τα μισθώματα αυτά θα αποδίδονται στο Δήμο Χίου σε ποσοστό 20 έως 40%, σύμφωνα με την ισχύουσα μεταλλευτική νομοθεσία. Άλλα οφέλη θα είναι οι θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες και οι δαπάνες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης"
 
Εννοειται ότι το δημόσιο θα μισθώνει στην "εξειδικευμένη εταιρία που θα αναλάβει αυτή τη μη συμφέρουσα επένδυση" την περιοχή σταδιακά και με μίσθωμα αυξανόμενο ανάλογα με τον τζίρο του μισθωτή; Πολύ πρωτότυπη ομολογούμε, προσέγγιση μίσθωσης. Με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί αυτό; Τα αρχικά 9.000 στρέμματα δεν θα μισθωθουν με ενιαίο συμβόλαιο; Θα μισθωθουν κι άλλες περιοχές μετά;
Θα υπάρξει δηλαδή σαλαμοποιηση της περιοχής, που θα μισθώνεται διαδοχικά και με μισθίο αναλογικό επί του τζίρου της εταιρείας ; 
Υπάρχει κενό, ασάφειες και υποκρύπτονται απειλές για τον τόπο εδω. Επίσης το ποσοστό του μισθώματος που θα έρχεται στον Δήμο μεταφράζεται προφανώς σε πολύ χαμηλή οικονομική εισροή στα ταμεία του, αφού η επένδυση είναι "μη συμφέρουσα" και τα μισθώματα θα παραμένουν χαμηλά λόγω της πώλησης προϊόντων μιας μικρής κλίμακας δραστηριότητας όπως υποστηρίζετε. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ