Τον μύλο που έφτιαξε ο παππούς του Γιώργος και συνέχισε να δουλεύει ο πατέρας του Νίκος, συντηρεί και επισκευάζει με τις δικές του δυνάμεις ο Γιάννης Κοίλης στην περιοχή Μύλοι του Αγ. Γεωργίου Συκούση δίπλα στο σχολείο του χωριού, στο Πανόραμα όπως το ξέρουμε σήμερα. Ο πατέρας του Νίκος ήταν από τους τελευταίους μυλωνάδες του χωριού, αλλά τη 10ετία του 1960, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το επάγγελμα που έσβηνε. Ο μύλος σχεδόν κατάρρευσε και κινδύνευε να χαθεί, όπως και οι άλλοι δύο από τους τέσσερις που υπήρχαν στην περιοχή.
Πονούσε που τον έβλεπε να γκρεμίζεται, τον ένοιωθε σώμα από το σώμα του. Πριν από λίγα χρόνια, πήρε τη μεγάλη απόφαση. «Θα τον σώσω» είπε και άρχισε να τον επισκευάζει χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς δάνεια, με τις δικές του και μόνο δυνάμεις. Από κοντά του και ο γιος του Γιάννης, που έχει κληρονομήσει την αγάπη για το μύλο των προγόνων του.
Τώρα, ο Γιάννης συνεχίζει την προσπάθεια μόνος του, θεωρώντας την ολοκλήρωση της επισκευής χρέος προς τον πατέρα, τον εαυτό του και τον τόπο του.
Σιγά – σιγά έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τις εξωτερικές εργασίες, έχει αποκαταστήσει τον εσωτερικά τοιχώματα και τη διαρρύθμιση του χώρου όπως ήταν από τότε που δούλευε . Ξανάστησε τη σκεπή, έφτιαξε το μηχανισμό αλέσματος, οι νέες μυλόπετρες μπήκαν και πάλι στη θέση τους και ο κορμός του καταρτιού από ξύλο οξιάς είναι έτοιμος να υποδεχθεί τα ανεμούρια και τα πανιά που σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμα, όπως παλιά, να γυρίσουν με τον άνεμο και να αλέσουν τα σιτηρά.
Ο μύλος είναι κειμήλιο, κληρονομιά και καμάρι της οικογένειας, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και σαν πρακτικό θεματικό πρακτικό, όπου οργανωμένα γκρουπ και μαθητικές κοινότητες θα μπορούν να μυούνται στα μυστικά της δύσκολης δουλειάς του μυλωνά και να μαθαίνουν πως παραγόταν παλιά όλων των ειδών τα αλεύρια.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.