Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Πιο συγκεκριμένα, η έννοια Ρατσισμός καθίσταται η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, είτε από τον σεξουαλικό προσανατολισμό κτλ.
Ειδικότερα, η βία σε όλες τις μορφές αλλάζει συνεχώς πρόσωπο και είναι επιτακτική η ανάγκη να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τις νέες προκλήσεις και να θωρακίσουμε θεσμικά ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα.
Στην σημερινή σύγχρονη ελληνική κοινωνία όπου ζούμε, το φαινόμενο έπρεπε να εκλείπει , γι’ αυτό καθίσταται ύψιστη δημοκρατική υποχρέωση η προστασία και η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, αλλά ιδιαίτερα των αδυνάμων. Των ατόμων και των ομάδων εκείνων, που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας.
Καίρια κρίνεται για την αντιμετώπιση του φαινομένου του Ρατσισμού, η εκπαίδευση ως το καλύτερο μέσο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των διακρίσεων και για τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς. Τα παιδιά μπορούν και πρέπει από μικρή ηλικία να διδάσκονται για την ισότητα, τον σεβασμό και την ανεκτικότητα. Τέλος, δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν οι φορείς κοινωνικοποίησης των ατόμων όπως η οικογένεια , η οποία παίζει εξίσου καίριο ρόλο για την ανάπτυξη των ατόμων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.